Medische staf Reinier de Graaf zegt vertrouwen op in bestuur
1 reactieDe medische staf van het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van toezicht van de Reinier Haga Groep, waar het ziekenhuis onderdeel van is. De staf vindt dat de drie ziekenhuizen binnen de groep eerst alle drie financieel gezond moeten zijn voordat ze verdergaand fuseren. Ook willen de artsen dat beide topklinische ziekenhuizen in de groep hun eigen opleidingscapaciteit houden.
De Reinier Haga groep bestaat uit drie op bestuurlijk niveau gefuseerde ziekenhuizen. Het HagaZiekenhuis uit Den Haag en de Reinier de Graaf Groep (locaties in Delft en Voorburg) die beide STZ-opleidingsziekenhuis zijn, gingen in 2013 samen. Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer haakte in 2015 aan. In de groep werken zo’n 550 medisch specialisten en 200 arts-assistenten.
Binnen de groep wordt al langer gesproken over hoe de toekomstige samenwerking tussen de drie ziekenhuizen eruit moet zien, en over een verdergaande, juridische fusie. Maar de medische staf van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft deze week in een brief aan de raad van toezicht laten weten zich niet te kunnen vinden ‘in het huidige proces naar een juridische fusie. De medische staf zegt het vertrouwen met steun van de cliëntenraad en verpleegkundige staf te hebben opgezegd.
Volgens de staf heeft de raad geen oog voor ‘essentiële randvoorwaarden om de kwaliteit en continuïteit van zorg in de regio Delft en omstreken te garanderen’. Een juridische fusie moet volgens de medici ‘geen doel op zich zijn in het proces van intensiveren van de samenwerking’. Ook moet een samenwerking ‘gebaseerd zijn op vertrouwen en respect’ en zou onderzoek hebben ‘uitgewezen dat een juridische fusie op dit moment niet opportuun is’. De raad van bestuur laat weten in overleg te gaan met de raad van toezicht over het opgezegde vertrouwen.
Tegen Omroep West zegt voorzitter van de medische staf internist-endocrinoloog Pieter Postema garanties te missen in de fusieplannen ‘dat alle ziekenhuizen openblijven’. Hij vreest dat een fusieoperatie zoveel geld kost, dat het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis ‘kind van de rekening wordt’.
Accountantsbureau BDO, dat jaarlijks de financiële gezondheid van ziekenhuizen beoordeelt, ziet alleen het Reinier de Graaf ziekenhuis als een gezonde instelling. Het HagaZiekenhuis, dat een verlies in 2017 in 2018 naar winst wist om te buigen, kreeg dit jaar een 5. Het LangeLand Ziekenhuis, dat verlies leed in 2018 en een negatief eigen vermogen had, kreeg slechts een 2. BDO telt de steun die het LangeLand vanuit de groep krijgt niet mee bij zijn beoordeling.
lees ook
Henk
Directeur , Midden Nederland
Jammer dat het bestuur en het toezichthoudende orgaan het zo ver laten komen dat de medische staf met steun van de cliëntenraad en verpleegkundige staf het vertrouwen moet opzeggen. Tja, ik vind het vervelend om te zeggen, maar de voorzitter van de R...vB miste in zijn vorige functie ook al een gevoel om goed met de behoeften uit zorgmarkt om te gaan en de noodzakelijke vereisten goed te stimuleren. Daarnaast is wederom de vraag: waarom een kostengenererende fusie realiseren, zonder steun en actieve participatie van de professionals, medewerkers en patiënten. Helaas te veel ziekenhuisorganisaties kampen met het probleem van hoog abstract-ivorentorentjes-mentaliteit en cultuur, waarbij de kennis en het doel waarvoor een ziekenhuis bestaat helaas naar de achtergrond is verdwenen.