Orthopeden HagaZiekenhuis nemen massaal ontslag
8 reactiesZes van de tien orthopeden van het HagaZiekenhuis hebben ontslag genomen vanwege ‘een verschil van inzicht over de toekomst’. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.
De orthopeden zijn het niet eens met de beslissing van het HagaZiekenhuis, het Reinier de Graaf ziekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis alle orthopedische ingrepen te concentreren in een groot behandelcentrum in Zoetermeer. De acute zorg, kindzorg en alle poliklinieken blijven wel gehandhaafd in Den Haag en Delft. Volgens orthopeed Tom Hogervorst zijn alle tien orthopeden – van wie één al eerder vertrok – tegen de plannen van de fusieziekenhuizen. Hogervorst: ‘We gaan van een team van 10 orthopeden op één locatie, naar een team van 21 orthopeden die op twee of drie verschillende locaties moeten werken. Het management verkoopt dat als concentratie, maar dat is helaas een managementverhaal. Wij zien het als versnippering. Het is wat ons betreft geen verbetering, maar een verslechtering voor de kwaliteit van zorg en de efficiëntie. Straks ben ik heen en weer anderhalf uur onderweg om een patiënt te controleren, terwijl me dat nu tien minuten kost. Ook komen er veel meer overdrachtsmomenten. Dat levert risico’s op.’
Het HagaZiekenhuis meldt dat de orthopeden pas over een halfjaar vertrekken en dat de ontstane vacatures zo snel mogelijk worden opgevuld. Ook volgens Hogervorst is het ontslag van de zes orthopeden definitief: ‘Dat wij ons ontslag hebben ingediend, is niet bedoeld als breekijzer. We gaan écht weg, er is geen weg terug. Hoewel de banen voor orthopeden echt niet voor het oprapen liggen – en we nog niet weten wat we hierna gaan doen – zijn we echt opgelucht door onze beslissing.’
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Reina Zijlstra
webredactie Medisch Contact, Utrecht
Beste lezers,
Er is duidelijk enige verwarring ontstaan omtrent de actualiteit van deze berichtgeving. Zoals u bovenaan het bericht kunt lezen, is dit bericht niet van dit jaar, maar van januari 2017, dus van een jaar geleden. Dit bericht is deze ...week in de nieuwsbrief opgenomen in een jaaroverzicht van meest gelezen nieuwsberichten uit 2017. Het was uiteraard niet de bedoeling verwarring te zaaien. Excuses daarvoor.
Vriendelijke groeten namens de redactie
Willem Wassenaar
Radioloog, Den Haag
Zonde van de kostbare tijd van de collega's die op dit nieuws reageren.
Dat is echt behoorlijk oud nieuws en zou niet door MC als iets recents moeten worden gepresenteerd. Bovendien blijkt nu achteraf dat er wel degelijk andere motieven een rol hebb...en gespeeld.
Werk overigens niet in HAGA en zal geen oordeel uiten over gebeurtenis, wel over de nieuwsvoorziening van MC.
Rob Wouters
oogarts, Zwaag
Nuancering van beleidskeuzes is noodzakelijk. Blijkbaar is de directie niet capabel geweest om de intenties goed over te dragen. Ik kan mij voorstellen dat voor individuen er een drempel ontstaat, maar dat mogelijk het peri-operatieve proces effectie...ver en efficiënter wordt.
Tegelijkertijd zie ik in dit fusie geweld dat er teveel compromissen gesloten moeten worden om organisaties iets te geven. Kwaliteit van zorg is niet langer leidend. Er wordt niet uitgegaan van gedeelde ambities waarbij de patiënt centraal staat.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Er was eens een Koning in Frankrijk, Lodewijk de Veertiende, deze man geloofde in de maakbare wereld. Zijn paleis was het snijpunt van de lijnen die van de horizon kwamen. Alle bomen groeiden in zijn park zoals hij wilde. Het water van zijn fonteinen... spoot zo hoog als hij dat wilde. Dat een van zijn nazaten deze folie met de dood heeft moeten bekopen, dat wist hij toen nog niet en heeft hij ook nooit geweten.
Het lijkt soms wel of de geest van deze koning is binnengedrongen bij de moderne bestuurders. Want net zoals deze koning toen is vergeten dat hij de hoogste dienaar was van de Staat en dus verantwoordelijk voor het welzijn en welbevinden van zijn onderdanen, zitten ook onze moderne bestuurders in hun ivoren torens, in hun "Versailles". Deze folie van deze koning heeft uiteindelijk geleid tot de Franse Revolutie, een uiteindelijk goede ontwikkeling. Maar het heeft Frankrijk bijna 100 jaar in een chaos veranderd.
De Nederlandse gezondheidszorg is al aardig onderweg naar zijn chaos, is er een Revolutie op til?
dolf algra
de werkplaats - denktank voor zorg en sociale zekerheid - MC blogger, rotterdam
Uiterst opvallend bericht. Knallend begin van het nieuwe jaar in ziekenhuis land ook. Want - wat gebeurt hier eigenlijk precies ?
Het Haga ziekenhuis is niet het enigste ziekenhuis waar het schuurt tussen het bestuur en de specialisten. Dus: is dit... het een ' majeur incident 'of is hier sprake van een (bredere) ontwikkeling ?
'Een verschil van inzicht' is de standaard uitdrukking in dit soort situaties. Iets meer van de achtergrond is te lezen in het artikel van het AD. Het zou mooi zijn als de journalisten van Medisch Contact deze casus eens echt tot op de bodem uitdiepen en beschrijven. Want wat is de echte clou/crux ? Dat is van belang te weten. Bijvoorbeeld: waarom was het verschil van inzicht niet reparabel ?
De uittredende orthopaeden zeggen tegen versnippering te zijn ( zie AD) , terwijl juist het ziekenbestuur wil centraliseren. Dat kan ik allemaal even niet zo goed volgen.
De uittredende groep - blijkbaar in loondienst - aangezien ze ontslag nemen- willen nu voor zichzelf beginnen, begrijp ik ( zie AD). Een eigen MSB dus. Maar plannen zijn nog niet klaar/rond. Tja. Dat zal ook behoorlijk afhangen van inschatting van de banken en zorgverzekeraars. Want is er een levensvatbaar plan te fabriceren ? In dezelfde regio als Haga/Reinier de Graaf en Lange Land ziekenhuis.
Ter zijde: op de site van het Haga ziekenhuis is tot op heden geen persbericht voor handen cq beschikbaar.
Nogal wat politieke partijen willen de medisch specialisten juist in loondienst. Staat haaks op deze exit strategie. Is dit een nieuwe trend ? Ben erg benieuwd.
Dat wordt dus nog wat in 2017.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Het gevolg van het overlaten van de zorg aan bestuurders die niet weten hoe de gezondheidszorg in elkaar zou moeten steken. Het gevolg van de epidemie aan MBA's die de gezondheidszorg teisteren. En die dokters zien als poppetjes waarmee naar eigen in...zicht geschoven kan worden en waarbij het ene poppetje moeiteloos vervangen kan worden door een ander poppetje. Dat het jaren kost om een goed functionerende maatschap / vakgroep te vormen waar men elkaar's zwakheden en sterke punten kent, wordt gemakshalve maar even vergeten. Dit aangezien bestuurders zonder enige moeite vervangen kunnen worden... Ik zou me voorlopig maar even niet laten opereren in Zoetermeer...
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Het HAGA ziekenhuis meldt dat er niets aan de hand is. De bestuurders drinken een glas, doen een plas, hún plekje is wel gegarandeerd en anders een leuke bonus, als
dat plekje onverhoopt dat niet blijkt.
Patiëntenzorg is alleen voor de bühne en vo...or de targets.
Dat ze deze afgang niet zien als een enormiteit, is een blamage van de eerste orde en een symptoom van veel wat er mis is in de zorg in Nederland.
Cornelis Bruijninckx
chirurg, Rotterdam
Een tamelijk onderkoelde reactie van het bestuur van het HagaZiekenhuis op dit vertrek van een vrijwel volledige maatschap vanwege een valide reden, namelijk bedreiging van patiëntveiligheid door een voorgenomen besluit van datzelfde bestuur. Zouden... het Stafbestuur en de Stafvergadering hiermee akkoord gaan? Lijkt me sterk.