KNMG vreest onterechte aangiftes door wetsvoorstel leeftijdsdiscriminatie
Plaats een reactieEen initiatiefwetsvoorstel van 50Plus om leeftijdsdiscriminatie te kunnen bestraffen, kan leiden tot onterechte aangiftes tegen zorgverleners. Ook kan het voorstel het vertrouwen in de gezondheidszorg ondermijnen, aldus de KNMG. De artsenorganisatie wil dat in het wetsvoorstel meer oog komt voor de samenhangende rol die leeftijd bij zorgbeslissingen speelt.
50Plus heeft in maart een initiatiefwetsvoorstel naar buiten gebracht om de wet zo aan te passen dat strafrechtelijke vervolging mogelijk is bij leeftijdsdiscriminatie. In de toelichting van memorie op dat voorstel noemen de indieners het gebruiken van leeftijd als criterium om te bepalen of iemand zorg krijgt, als voorbeeld van mogelijke leeftijdsdiscriminatie. Door de wet aan te passen zou een arts of een ziekenhuis dat patiënten enkel op basis van leeftijd weigert, kunnen worden vervolgd.
In de memorie van toelichting noemen de indieners enkele voorbeelden van leeftijdsgebruik in de zorg waar volgens hen sprake is van discriminatie. Zo noemen ze het hanteren van leeftijdsgrenzen bij medische bevolkingsonderzoeken en screening op basis van leeftijd om overbehandeling te voorkomen. Ook stellen ze dat SEH’s ambulances weigeren met patiënten ‘die een bepaalde leeftijdsgrens hebben overschreden’.
De KNMG verwerpt deze verwijten van leeftijdsdiscriminatie en vindt het kwalijk dat de indieners dit insinueren, omdat ze zo het vertrouwen in de gezondheidszorg en zorgverleners kunnen ‘ondermijnen’. ‘Niemand in Nederland wordt adequate zorg onthouden en al helemaal niet op grond van leeftijd alleen’, aldus de KNMG.
In de consultatieronde op het voorstel wijst de KNMG erop dat leeftijd in samenhang met andere factoren een rol speelt in de zorg. Leeftijd is ‘een relevant gegeven bij het bepalen van de conditie van de patiënt en de gevolgen van bepaalde interventies’, maar ‘in de regel niet een op zichzelf staand criterium’, aldus de KNMG. Daarom maakt kijken naar de leeftijd niet ‘dat er sprake is van ongerechtvaardigd onderscheid of discriminatie op basis van leeftijd’, aldus de KNMG. De artsenorganisatie zegt het ‘zeer te betreuren’ als het wetsvoorstel niet wordt aangepast.
In maart diende 50Plus met SP in de Tweede Kamer een motie in waarin de regering werd opgeroepen ervoor te zorgen dat er geen strikte leeftijdsgrenzen op de ic worden gehanteerd bij beddentekorten. Die motie werd toen door de volledige Tweede Kamer gesteund.
lees ook- Er zijn nog geen reacties