Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
2 minuten leestijd
Nieuws

KNMG: ‘Artsen die richtlijnen volgen hoeven niet te vrezen voor boete IGJ’

11 reacties

Artsen die de relevante richtlijnen volgen, hoeven niet te vrezen voor een boete van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat stelt de KNMG in reactie op de boete die de inspectie wil gaan opleggen aan artsen die (hydroxy)chloroquine of ivermectine voorschrijven tegen covid-19.

Vorige week stelde de IGJ geregeld meldingen te krijgen dat artsen medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen voor covid-19. Volgens een IGJ-woordvoerder is de inspectie hierover in gesprek geweest met een aantal artsen, maar gaan sommige er gewoon mee door. Daarom zullen artsen die deze geneesmiddelen offlabel voorschrijven niet meer worden gewaarschuwd, maar een boete opgelegd krijgen. Deze boete kan volgens de woordvoerder in de duizenden euro’s lopen, met een maximum van 150.000 euro. De IGJ stelt dat het is toegestaan om geneesmiddelen offlabel voor te schrijven, maar dat daarvoor strenge regels bestaan.

Ophef

Over deze aankondiging van de IGJ is veel ophef ontstaan, onder meer op social media zoals Twitter en in reacties onder een bericht van Medisch Contact. In reactie daarop stelt een woordvoerder van de KNMG: ‘Enkele artsen stellen dat de IGJ hiermee op de stoel van de artsen gaat zitten en ervaren gebrek aan professionele ruimte. Als een arts de relevante behandelrichtlijnen volgt, hoeft hij een dergelijke boete niet te vrezen. Behandelrichtlijnen worden bovendien niet door de IGJ vastgesteld, maar door de wetenschappelijke vereniging of eventueel door het RIVM. Artsen moeten zich daar in beginsel aan houden: gemotiveerd afwijken van die richtlijnen is onder voorwaarden echter mogelijk en soms zelfs aangewezen. Het voorschrijven van hydroxychloroquine en ivermectine ter behandeling van corona wordt echter onder meer door het Nederlands Huisartsen Genootschap expliciet afgeraden.’

De KNMG wijst erop dat de IGJ de taak heeft de kwaliteit van de zorg te bewaken en een eigen instrumentarium heeft om op te treden, als wordt geconstateerd dat een arts handelt met risico voor kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.  

De inspectie roept apothekers op het te melden als ze recepten voor (hydroxy)chloroquine of ivermectine krijgen aangeboden en vermoeden dat dit voor de behandeling van corona is bedoeld. Apothekersorganisatie KNMP staat achter deze oproep, laat een woordvoerder weten. ‘De apotheker staat voor goed gebruik van geneesmiddelen. Indien een voorschrijver willens en wetens kiest voor deze middelen tegen corona, dan kan de apotheker niet anders dan dit melden bij de IGJ.’ Al sinds een jaar neemt de KNMP het standpunt in dat openbare apotheken geen (hydroxy)chloroquine moeten afleveren. 

Of de inspectie naast het boetetraject nog andere interventies inzet, is volgens de IGJ-woordvoerder afhankelijk van de omstandigheden per geval. ‘Het aanspannen van een tuchtzaak door de inspectie kan hier deel van uitmaken. Over lopende onderzoeken doen we echter geen uitspraken’, aldus de woordvoerder.

Lees ook

Nieuws apothekers inspectie offlabel covid-19
 • Simone Paauw

  Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Edward

  Arts, Jenner

  KNMG: ‘Artsen die in het gelid lopen, hoeven niet te vrezen voor boete IGJ’

  Iedere gezonde organisatie en beroepsgroep heeft dwarsdenkers nodig. Edward Jenner werd in zijn tijd bespot en vaccineren was niet volgens de toenmalige richtlijnen. De ge...noemde middelen lijken mij onzinnig, maar de keiharde oppressie lijkt mij disproportioneel en deze cultuur vormt een gevaar voor de wetenschap ipv dat deze er mee gediend is.

 • BW

  aios, Amsterdam

  De soep zal wel niet zo heet gegeten worden als hij opgediend wordt.
  Verder wat Peter zegt, spijker op de kop!

 • Anoniem

  ook arts

  Ik ben het er wel mee eens. Als je denkt het licht gezien te hebben en het beter te weten dan de professionele standaard dan ligt het probleem toch vaak bij jezelf. Het is ook een middel om je tegen eisende patiënten te weren. Vergelijkingen met dict...atuur zijn ook wel erg zwak. Wanneer ben je een NSB'er? Als je een disfunctionerende collega meerdere keren hebt aangesproken en dan toch naar de leidinggevende stapt? Of vind je het belang van patiënten niet zo belangrijk? Heb je diegene dan "verlinkt" of ben je professioneel bezig?
  Het moet natuurlijk geen glijdende schaal worden waarbij straks al het off-label voorschrijven zonder onderzoek wordt bestraft.

  Giftige sfeer in de reacties. Zou het echt zo zijn dat alle artsen tegen zijn en dat er daarom geen artsen reageren die voorstanders zijn? Of wordt je dan gelijk uitgemaakt voor een nazi? Dit zou een mooi onderwerp zijn voor een anonieme poll.

 • A.Wilschut-Verhoef

  algemeen arts, homeopathie, Barendrecht

  Een familielid van mij was in contact geweest met een later positief geteste persoon. 3 Dagen na dat contact heb ik een sneltest gedaan en deze was negatief. Weer 3 Dagen later( weekend ) was de PCR-test positief. Volgens mij zijn deze dagen vooraf g...aand aan de positieve PCR-test geschikt voor de nu zo omstreden medicijnen. Waarom bestaat er geen interesse in deze mogelijkheid? Het hele gezin heeft COvid gekregen, positieve PCR en na de quarantaine periode weer door met het leven zonder problemen. Nee ik heb niets gegeven! Maar er wordt bij hen wel op vitaminen gelet.
  Dus b.v. een schoolklas waar iemand pos. getest is, de groep halveren en degenen die de medicatie willen nemen vergelijken met de anderen. Zou een inzicht kunnen opleveren.

 • Peter

  arts en jurist, Oss

  Vooropgesteld, ik ben geen voorstander van offlabel voorschrijven van middelen waarvan de werking gedegen is ontkracht.

  Dat gezegd hebbende, het tuchtrecht is het bestaande instrument voor klachten over het functioneren van BIG-geregistreerde zor...gverleners. Verder wordt de standaard voor profesioneel handelen naar vigerende tuchtrechtspraak en overige jurisprudentie door de beroepsgroep zelf gevormd. Het is ongepast van de IGJ om een ieder die offlabel voorschrijft te bedreigen met boetes; dit roept ook het beeld op, dat de IGJ op de stoel van de behandelaar gaat zitten.

  Wellicht ook goed om in de context aan te halen o.a. (de KNMG-informatie ter zake):
  "In de overige situaties zijn landelijke richtlijnen gewenst. Als die er (nog) niet zijn, moet de arts over het off-label voorschrift overleggen met de apotheker, voordat deze het aflevert;"
  https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/off-label-voorschrijven.htm

  M.a.w. we worden door de KNMG (= de beroepsgroep vertegenwoordiging) aangemoedigd de apotheker medeverantwoordelijk voor ons eigen voorschrijven (en niet enkel het verstrekken icm evt overige medicatie) te maken als er nog geen richtlijnen zijn. Er staat niet of dat per individuele casus moet, of ook eenmalig overleg per indicatie voldoende is. En er staat ook nergens dat het op schrift moet staan. Er valt dus nog wat af te dingen op de wijze waarop de IGJ er met gestrekt been in lijkt te gaan.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario (huisarts), Ubon Ratchathani

  KNMG: Kruiperige Maatschappij voor Geneeskunde, jullie moeten je diep schamen. Een voorzitter die hier achter staat, zou per direct af moeten treden, omdat hij de artsen niet meer vertegenwoordigt.
  Wel vertegenwoordigt hij de slechtste minister van ...VG sinds 1945.
  Overigens geloof ik niet dat de beslissing tot eventuele vervolging door het IPJ zelf is genomen. Ongetwijfeld heeft de minister gedreigd met iets, dat is zijn stijl, en van de inspectie hoef je dan niet te verwachten dat ze zich kritisch opstellen. Kamervragen lijken me een must.

 • RvN

  arts, nvt

  ‘Artsen die richtlijnen volgen hoeven niet te vrezen voor boete IGJ’.... Hebben we dit niet eerder gehoord in de geschiedenis?
  Waarom tolereert de echte medische wereld deze dictatoriale uitingen van KNMG, IGJ, KNMP, NHG vraag ik me af.
  Als sc...hapen naar het slachthuis gaan. We zijn met duizenden. Waar is het verzet van 76 jr geleden ?

 • Eleonore Pruiksma Zijp dubbel gereg. med specialist

  gereg ba gereg va, Sellingen

  Ondanks dat ik eerder al mijn mening via dit platform heb gegeven, kan ik het niet laten wederom te reageren. De situatie is te absurd voor woorden.

  Ik sluit mij geheel aan bij voorgaande anonieme artsen.

  Wil echter nog een quod geven, voor ve...rschillenden van u vast bekend:
  "Het zal niet goed aflopen met diegenen die van goed zeggen het is slecht, en van slecht het is goed,
  die van donker zeggen het is licht en van licht het is donker, die van bitter zeggen het is zoet en van zoet het is bitter."

  Ik heb geschreven.

 • Co Nijman

  Gepensioneerd huisarts

  Het voorschrijven van hydrochloroquine is van het begin af aan discutabel geweest.
  1in vitro is er een werkzaamheid tegen het virus.
  2 in theorie wordt de mens eerst besmet, waarna het virus zich repliceert. Hier zouden een aantal medicijnen de rep...licatie kunnen verminderen. Alleen weet je vaak nog niet wie wel en niet besmet zijn.
  3 na 5 tot 10 dagen worden mensen ziek, soms ernstig vanwege een doorgeschoten immuunreactie.
  In een aantal ziekenhuizen wordt op dat moment met antivirale medicatie gestart. Hiervoor lijkt me geen enkele onderbouwing aanwezig. Het is dus voorspelbaar dat er geen positief effect van deze behandeling gezien wordt.

  Dit negatieve effect kan dus geen grond zijn voor het niet behandelen in een vroeg stadium.
  In plaats van een heksenjacht op artsen te beginnen zou de inspectie beter onderzoek naar de voor en nadelen van een vroege behandeling kunnen opzetten.
  Voor zover mij bekend is er voor de vroege behandeling noch bewijs voor, noch tegen een positief effect.
  Ook van het NHG heb ik hierover geen onderbouwd commentaar gezien.

 • Anoniem

  Arts

  Wanneer de NHG expliciet HCQ afraadt, begrijpen ze niet het mechanisme van effectiviteit. Het is een ionofoor voor zink. Het brengt zink de cel en met gebruik van zink wordt de replicatie van virusmateriaal gestopt in de eerste 8-10 dagen, daarna moe...t je schade door de cytokinenstorm gaan beperken. HCQ zonder zink is nutteloos. Net als een beroepsvereniging die geen verdieping zoekt.
  Er zijn geen goede richtlijnen voor C-19 dan zouden oa HCQ en zink in het beleid opgenomen zijn. Wat een afgang, wat een dictatuur.

 • anoniem

  arts

  Ik zie geen verschil. De KNMG en Inspectie (wat is het verschil nog) verschuilt zich achter het NHG.
  Apothekers moeten artsen verlinken. Klassieke kenmerken van een dictatuur. Met de coronapropaganda via ooit verzetsblad Medisch Contact is het compl...eet. 76 jaar na de bevrijding zijn we opnieuw gevangen. Nu in een dictatuur door de overheid. Met KNMG en Inspectie als uitvoerende organen van het Ministerie van (V)Waarheid(S).

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.