Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
1 minuut leestijd
Nieuws

Hoge boete voor artsen die onterecht hydroxychloroquine of ivermectine voorschrijven

32 reacties

Artsen die (hydroxy)chloroquine of ivermectine voorschrijven tegen covid-19 krijgen daarvoor vanaf nu een boete van maximaal 150.000 euro opgelegd door de inspectie. Het kan daarbij ook gaan om andere medicijnen die buiten de richtlijnen om worden voorgeschreven. De IGJ roept apothekers op melding te doen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd krijgt geregeld meldingen dat artsen medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen voor covid-19, zo meldt de IGJ op de eigen website. De woordvoerder van de IGJ kan desgevraagd niet toelichten over hoeveel artsen dit precies gaat en wat hun specialisme is.

‘We zijn hierover in gesprek geweest met een aantal artsen, maar omdat sommige er gewoon mee doorgaan, gaan we nu over tot het opleggen van boetes. We gaan nu niet meer waarschuwen’, aldus de woordvoerder. De boetes kunnen volgens haar in de duizenden euro’s lopen. ‘Een echt minimumbedrag is er niet en de precieze hoogte van een boete zal afhangen van de omstandigheden. Heeft de arts het geneesmiddel één keer voorgeschreven of meerdere keren? Aan hoeveel patiënten is het voorgeschreven? Dat soort zaken. De maximumhoogte voor een boete is 150.000 euro.’

De inspectie ziet het voorschrijven als een risico voor de kwaliteit van zorg en wijst erop dat alle artsenberoepsgroepen in Nederland afraden (hydroxy)chloroquine of ivermectine te gebruiken voor het voorkómen of behandelen van corona. Voor (hydroxy)chloroquine is volgens de IGJ bewezen dat het niet effectief is tegen covid-19 en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Ook voor het gebruik van ivermectine is geen wetenschappelijke onderbouwing. De IGJ stelt dat het is toegestaan om geneesmiddelen offlabel voor te schrijven, maar dat daarvoor strenge regels bestaan.

Ook apothekers kunnen erop worden aangesproken als ze deze medicijnen ten onrechte verstrekken. De IGJ roept hen op melding te doen als ze recepten krijgen aangeboden en vermoeden dat dit voor de behandeling van corona is.

Lees ook

Nieuws geneesmiddelen voorschrijven covid-19
 • Simone Paauw

  Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • J.J. Dito

  Arts, Limmen

  Ook Harvard raad ivermectine aan. LHV doe er wat mee.

  https://fee.org/articles/harvard-epidemiologist-says-the-case-for-covid-vaccine-passports-was-just-demolished/

  En peer reviewed artikel..,

  https://journals.lww.com/americantherapeutics/Fu...lltext/2021/08000/Ivermectin_for_Prevention_and_Treatment_of.7.aspx

  Kop had moeten zijn “IGJ botst met wetenschap en verspreid desinformatie. Is de IGJ betrokken bij prikschandaal?”

 • anoniem vanwege privacy

  arts

  Lees ook:
  https://zelfzorgcovid19.nl/artsen-reageren-verbolgen-op-boetedreiging-en-stellen-10-vragen-aan-igj/

 • Anoniem

  huisarts

  Dit zou een stuk beter te verteren zijn als deze inspectiedienst aangestuurd zou zijn door een regering met politici die zich gedragen naar regels van transparantie en eerlijkheid. Was dit het geval dan hadden we een open wetenschappelijk debat over ...de corona-aanpak kunnen hebben en was deze specifieke situatie waarschijnlijk niet eens aan de hand geweest.

 • Kaspar Mengelberg

  psychiater, Amsterdam

  Het is te betreuren dat de KNMG tot nu toe niet op dit artikel, en de reacties, heeft gereageerd.

 • PCFM van den Braak

  huisarts, Biddinghuizen

  Vanaf vandaag betekent KNMG: Koninklijk Nederlands Moordenaars Genootschap. Proficiat met jullie 150 jaar.

 • Van Geffen

  Arts

  Volledig terecht deze sanctie. Het gaat om een select clubje artsen (voorop Elens) dat deze middelen voorschrijft. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van IGJ gaan deze artsen gewoon door. Het gebruik van IVM en HCQ buiten het ziekenhuis wordt door... alle instanties afgeraden (o.a.NHG, RIVM, WHO, EMA, NICE). Wie overigens het stuk goed heeft gelezen ziet dat de boetes afhankelijk zijn van de omstandigheden en MAXIMAAL 150.000 euro betreft. Deze maatregelen zijn dus sterk gericht op enkele ongehoorzame artsen onder het mom van “wie niet horen wil, moet maar voelen”.

 • J. Hulshof

  GGZ-arts, WOLFHEZE

  Schandalig, hoe de woordvoerder van de IGJ hier even hoog van de toren blaast. Ik heb geen exacte cijfers, maar ik weet wel zeker dat veel artsen wel eens medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen, of b.v. middelen met onvo...ldoende of geen aangetoonde werkzaamheid (denk b.v. aan homeopathische geneesmiddelen of andere medicijnen die niet uitdrukkelijk zijn vermeld in de behandelingsrichtlijnen, of waarvoor bij de betreffende patiënt geen "harde" indicatie bestaat). Dit is soms ook nodig om de relatie met de patiënt in stand te kunnen houden. Uitgangspunt moet natuurlijk wel zijn en blijven dat het voorgeschreven middel geen schade berokkent.
  Ivermectine is een middel dat nauwelijks schade of bijwerkingen geeft. Voor hydroxychloroquine geldt dit eigenlijk ook, mits de patiënt onder controle blijft. Daar komt bij dat het bij covid om een korte behandeling zal gaan. (Profylactisch een tabletje voorschrijven lijkt me nu juist géén goed idee: hiervoor hebben we intussen vaccins en bovendien zal iemand die profylactisch een tablet neemt tegen corona waarschijnlijk de voorzorgsmaatregelen die er wél toe doen gaan veronachtzamen.)
  Dat je als IGJ in overleg wilt blijven met de beroepsgroepen omtrent het voorschrijven van middelen waarvan de werkzaamheid tegen corona niet is aangetoond is prima, maar het opleggen van sancties zoals hier genoemd is volledig buiten proporties en staat gelijk aan machtsmisbruik en beknotting van de vrijheid van hulpverleners om te handelen naar de normen van goed behandelaarschap.
  Conclusie: de IGJ manoeuvreert zich hiermee in een hoek waarin ze vraagt om beoordeling door de bestuursrechter.

 • Z. Erkut

  Psychiater , Amsterdam

  Anno 2021 en Nederlandse overheid denkt om de artsen te straffen die hun patienten proberen te helpen? Voor een ziekte waar er nog geen consensus op behsndelprotokollen zijn? Nederland gaat echt steeds achteruit in zorg in vergelijking met andere wes...terse landen. Triest is dit!

 • Walter Schrader

  Huisarts, Leiden

  Fake News? Wat een waanzinnig bericht, terwijl we mogelijk weer aan de vooravond staan van het inktzwarte scenario dat wij als behandelend arts nee moeten verkopen aan mensen die te oud zijn of niet fit genoeg geacht worden voor een IC opname en net ...als collega's over de hele wereld moeten grijpen naar middelen waarvan de werkzaamheid ter discussie staat. Ik schaam me diep voor dit moreel verval, waar we ons als beroepsgroep fel tegen moeten verzetten . Een boete van 150.000 euro. Dit is een zwaar dreigement. Zijn hiertegen juridische stappen mogelijk? Welke potentaat zit hierachter. Ivermectine , miljarden keren voorgeschreven tegen rivierblindheid, miljoenen keren tegen schurft. Toxiciteit miniem. Tijd voor een MMSE bij de verantwoordelijke bij de inspectie.

 • Walter Schrader

  Huisarts, Leiden

  Ik hoop deze keer echt dat Medisch Contact zich schuldig heeft gemaakt aan de verspreiding van Fake News. Wat een waanzinnig bericht, terwijl we mogelijk weer aan de vooravond staan van het inktzwarte scenario dat wij als behandelend arts nee moeten ...verkopen aan mensen die te oud zijn of niet fit genoeg geacht worden voor een IC opname en net als collega's over de hele wereld moeten grijpen naar middelen waarvan de werkzaamheid ter discussie staat. Ik schaam me diep voor dit moreel verval, waar we ons als beroepsgroep fel tegen moeten verzetten . Een boete van 150.000 euro. Dit is een zwaar dreigement. Zijn hiertegen juridische stappen mogelijk? Welke potentaat zit hierachter. Ivermectine , miljarden keren voorgeschreven tegen rivierblindheid, miljoenen keren tegen schurft. Toxiciteit miniem. Tijd voor een MMSE bij de verantwoordelijke bij de inspectie.

 • Anoniem

  huisarts


  In deze tijd zijn er vele ethische vraagstukken waar artsen elkaar niet vinden maar ik hoop toch dat we hierover wel op 1 lijn kunnen staan. Ik vind het beangstigend dat de politiek onze verantwoordelijkheid en vrijheid van ons vak gaat inperken. D...it is óns vakgebied!

 • nomen nescio

  bang voor Inspectie/Inquisitie

  PS in de laatste 12 minuten van het genoemde interview zegt professor Schetters wat over Ivermectine. Het wordt gebruikt door praktiserende artsen, vaak huisartsen, bij patiënten met Covid-19 die zelf niet meer naar het ziekenhuis willen bijvoorbeeld.... Met wederzijdse instemming.

  https://www.youtube.com/watch?v=vTpVtHNCkFY

  Ik vind het on-ge-hoord dat de Inspectie zich hier op deze manier mee bezig houdt. En apothekers en artsen zo tegen elkaar opzet. Het is de ziekte in dit land. De politie wordt met het covidbeleid tegen de burgers opgezet. Ik heb dat zelf op het Museumplein gezien. Maar ook moet de politie nu tegenwoordig al op het schoolplein controleren of jonge mensen zich aan de anderhalve meter afstand houden.
  Dit moet stoppen, mensen. De enige weg is massaal verzet van onderaf. Want van de KNMG en Inspectie moeten we het niet hebben.

 • nomen nescio

  bang voor Inspectie

  De Inspectie acteert als handlanger van VWS en de overheid. Evenals de KNMG. Ik voel mij als arts niet meer veilig en plaats daarom anoniem. Als dit zo langer doorgaat, de propaganda en de censuur, overweeg ik emigratie. Ik ervaar deze Inspectie inmi...ddels al als Inquisitie. Ik schrijf geen ivermectine voor, maar 150.000 euri boete: dit is buiten elke proportie.

  Gelukkig zijn er nog wetenschappers die niet worden gecensureerd. Eén van hen is prof. Schetters, hoogleraar en immunoloog en vaccindeskundige. Hij is gisteren geïnterviewd door Ad Verbrugge. Ad Verbrugge is filosoof en doceert o.a. aan de VU.

  Dit is het interview. https://www.youtube.com/watch?v=vTpVtHNCkFY

 • Anoniem

  medisch specialist

  Met het artikel in het Algemeen Dagblad “Mrs. Covid’ is huisarts en ziet corona niet als gevaar (en zo zijn er meer)”, en het bericht van de IGJ m.b.t. de 175 corona gerelateerde meldingen over huisartsen en over de hoge boete bij off label voorschri...jven van HCQ en Ivermectine, is de inquisitie opgericht en de heksenjacht op kritische artsen geopend en wordt inbreuk gedaan op de arts-patiënt relatie bij het voorschrijven van off-label medicatie.

  Wellicht kunnen de journalisten van MC in zijn ontstaan geschiedenis verdiepen en het standpunt van de IGJ inzake kritische “complot denkende” artsen en off label voorschrijven van Covid medicatie indringend belichten, in plaats van het alleen als nieuws te melden.

  Of is dat een onzinnige suggestie aangezien Medisch Contact, destijds opgericht als artsen verzet organisatie door tegenstanders van de Nazificatie van de KNMG, onderdeel moet zijn om Coronaficatie in de KNMG te propageren.

  Negatief wordt er in MC over Ivermectine bericht en triomfantelijk over een studie die dat zou bevestigen: "Ivermectine werkt niet tegen corona".
  Vanzelfsprekend wordt er geen kritische kanttekeningen bij deze studie geplaatst, en natuurlijk geen woord gerept over belangenverstrengeling van de auteurs met de farmaceutische industrie.

  Door belangenverstrengeling/beloning worden ‘vooraanstaande’ deskundigen gebruikt om het “reguliere” verhaal te promoten en om de volgzame bevolking en de blindelings op de deskundige vertrouwende artsen in een medische dictatuur te conditioneren.

  De invloed van Big Pharma bij wie het primair om miljarden vaccinatie winst draait, is alleszeggend!

  It is all about the money.

 • Hans Hamstra

  dermatoloog, Ridderkerk

  Onvoorstelbaar dit land veranderd razendsnel in een dictatuur, Er zijn ook berichten dat deze middelen wel werken. Hoeveel vrije keuze hebben we nog? Waarschijnlijk een logisch vervolg op al die dwaze en slecht onderbouwde corona maatregelen, waarva...n de schade vele malen groter is dan de hele ziekte.

 • Anoniem

  verzekeringsarts

  Bizar, ridiculous en zielig....en vaccineren mogen huisartsen zeker niet weigeren......blij dat ik geen huisarts ben zeg !!!

 • J.W. van Leeuwen

  Bedrijfsarts, Tynaarlo

  Ik ben het eens met de commentaren van collegae Thieme en Keppel Hesselink. De inspectie ontpopt zich als de Inquisitie, en de KNMG (en de NVAB) zijn stil. Er lijkt wat te weinig aandacht voor de ambtenarentop die dit bekokstooft.

 • R.E.Thieme

  Psychiater, Amstelveen

  Ik ben het geheel eens met collega Keppel Hesselink hierboven.
  Mijn toevoeging is dat het niet de taak van de inspectie is om bij (internationale) wetenschappelijke discussies de knoop door te hakken. Behandelingen veranderen continu en soms heel v...errassend. Wie dacht vroeger dat je maagzweren met antibiotica kon behandelen? Wie bepaalt hoe je verslaving moet behandelen? Is het niet zo dat op dit laatste terrein de inspectie al eens is teruggefloten door een Amsterdamse huisarts?
  De inspectie is geen wetenschappelijk instituut .

 • E Huisman

  arts, Den Haag

  We hebben dus naast de voortdurend veranderende Waarheid binnen het RIVM evangelie (vrijwel dagelijkse - dus op deze wijze zinloze - updates van covid-richtlijnen) nu ook al de inquisitie opgericht. Overigens was die milder dan wat IGJ nu voorstelt. ... De apotheker als NSB-medewerker, wie had gedacht. Vindt de KNMP hier iets van ?

 • Jan keppel hesselink

  pijnarts, Bosch en Duin

  Ik ben geheel tegen het voorschrijven van deze medicamenten, maar dit is totaal bezopen. Een arts moet vrij zijn om wat dan ook voor te schrijven als hij daar argumenten voor heeft, en de apotheker dient af te leveren, en niet te klikken. Het is off-...label use, en dat moet kunnen, whatever medicament gekozen wordt, EBM is niet een kerk, noch een staat, maar een richtlijn. Afwijken van een richtlijn is dus geen geloofscrisis, en ook geen misdrijf. Dit is zo zot, dat de KNMP en de KNMG hier in de hoogste boom voor moeten klimmen en de inspectie terug moeten fluiten. We gaan toch niet terug naar de tijd van voor 1945 mag ik hopen???

 • Lieneke van de Griendt

  Huisarts, Schiedam

  Onacceptabel dat apothekers wordt gevraagd te “melden”. Daar gaat de vertrouwensband tussen arts en apotheker. Voldoende zou moeten zijn dat de apotheker óf niet aflevert, óf wel, als daar aanleiding toe is. Maar die twee tegen elkaar opzetten vind i...k een faux pas. De inspectie moet zich schamen.

 • A.Wilschut-Verhoef

  algemeen arts, homeopathie, Barendrecht

  Wanneer zal het strafbaar worden om vit. D, vit C en zinc als voedingssupplement te adviseren? Het zou toch wat zijn als mensen zonder vaccinatie niet ziek gaan worden! Van welke WAANZIN hebben we nu het meeste last? Zo min mogelijk schade veroorzake...n is toch het streven?

 • Kaspar Mengelberg

  psychiater, Amsterdam

  Artsen hebben beloofd of gezworen naar beste weten en kunnen te behandelen. Beboeting door IGJ kan hen dwingen deze belofte te schenden. Om deze reden moeten medische beroepsverenigingen zich hiertegen verzetten.

 • Merhai

  Anesthesioloog Medisch Manager, Lelystad

  De proactieve houding van de IGJ doet mij de wenkbrauwen fronsen.
  Waarom zo heftig reageren?
  De IGJ controleert veldnormen, protocollen , richtlijnen. Over het voorschrijven van deze middelen zijn die er volgens mij niet.
  Als de IGJ deze lijn a...anhoudt moet er dus een boete volgen voor elke dokter die een medicament off label gebruikt.
  Willen we dit?
  De ontwikkeling onder leiding van Rutte dat er een “ dwangmatig opleggende en controlerende verticale overheid “ ontstaat moet stoppen. Onze vertegenwoordigers moeten zich laten horen.
  We kunnen ons leven in dit land niet laten bepalen door gefrustreerde beleidsmakers zoals die uit het dossier “ toeslagenaffaire” en recentelijk de casus Ollongren - Omtzigt.
  Ook voor de overheid gelden grenzen!!

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario (huisarts), Ubon Ratchathani

  Wat ik hier mis, is een commentaar van de redactie waarin deze maatregelen van de IGJ ten scherpste worden afgewezen.
  Dit is de tweede keer binnen een eeuw, dat artsen op een dergelijke manier worden bedreigd, gebaseerd op het advies van verraderlij...ke beroeps(belangen)groepen, die weer gechanteerd worden door een minister die nog te dom is, om een schoen van een frikadel te onderscheiden.
  Dit alles, opdat zijn broers hun zakken kunnen vullen en hij daarin mee mag delen. Deze minister maakt en gaat over lijken. Wie daar niet tegen protesteert, is medeplichtig.
  "Kom op verzetsblad Medisch Contact, doe je plicht"

 • Maarten Vasbinder

  Médico familiar e comunitario, Ubon Ratchthani

  Wat ik hier mis, is een commentaar van de redactie waarin deze maatregelen van de IGJ ten scherpste worden afgewezen.
  Dit is de tweede keer binnen een eeuw, dat artsen op een dergelijke manier worden bedreigd, gebaseerd op het advies van verraderlij...ke beroeps(belangen)groepen, die weer gechanteerd worden door een minister die nog te dom is, om een schoen van een frikadel te onderscheiden.
  Dit alles, opdat zijn broers hun zakken kunnen vullen en hij daarin mee mag delen. Deze minister maakt en gaat over lijken. Wie daar niet tegen protesteert, is medeplichtig.
  "Kom op verzetsblad Medisch Contact, doe je plicht"

 • Erik Wannee

  forensisch arts, Apeldoorn

  Als de IGJ op wil treden tegen een arts die na een waarschuwing bewust doorgaat met incorrect behandelgedrag, dan vind ik de weg naar het tuchtcollege veel meer voor de hand liggen dan het opleggen van een boete.

  Los daarvan: de dreiging van een s...anctie kan artsen helpen om de rug recht te houden als zij door patiënten en clubs zoals de 'Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB)' (zie het item van 29 jan) zwaar onder druk worden gezet om dergelijke ongeïndiceerde of zelfs gecontraïndiceerde middelen off-label voor te schrijven.

 • A3aan den Hertog

  Psychiater, Apeldoorn

  Ik zal dit op 1 april op me in laten werken.

 • M. Klaver

  Arts, Sassenheim

  Schandalig. Censuur van medische expertise. Waar gaat dit heen? Welke vrijheden zijn nog in te perken?

 • JH Leenders

  zorgveldwachter, Leeuwarden

  De bijwerkingen van ivermectine beschouwend kan ik niet anders oordelen dan dat de zeer hoge boete meer te verklaren is uit een machtswellustig denken van de IGJ dan uit de kans van het toebrengen van onnodig lichamelijk letsel.
  vb: binnen de bebouw...de kom 30km te hard € 340; en hier 150.000 euri !
  Alles dreht sich um Macht .

 • Frits de Boer

  Arts, Coevorden

  Compleet gestoord. Heb niks met artsen die deze middelen voorschrijven, maar een boete tot 150.000 euro voor het niet volgen van richtlijnen is totale waanzin van IGJ en een gevaarlijk precedent. Alle artsen die ooit tijdens een dienst bij een virale... infectie op sterk aandringen van ouders een antibioticum hebben voorgeschreven, dienen dan ook per acuut vervolgd, beschimpt en opgeknoopt te worden...

 • Eleonore Pruiksma Zijp dubbel gereg. med specialist

  gereg ba gereg va, Sellingen

  Misdadig, om offlabel medicatie te sanctioneren.

  Er vond al een rechtzaak plaats in '20, duidelijk gewonnen dat de inspectie niet over voorschrijven van medicatie gaat, maar over BIG zaken.

  Moet dit weer een rechtzaak worden?

  Wat is de in...tensie, wat speelt hier meer.....

  Het geeft ook te denken in wat voor situatie we nu opteren en functioneren.
  Het gaat blijkbaar niet om gezondheid of herstel, maar om sanctioneren van alle wat niet tot de bijna gedwongen richting gaat.

  Weet wel dat als mensen die kant kiezen, niet voor hun gezondheid maar om weer vrij te kunnen zijn, dan betekent dat, dat we in een dictatuur leven.

  Ik heb geschreven.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.