Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
1 minuut leestijd
Nieuws

Kinderartsen eerst tegen, nu vóór vaccineren gezonde tieners

10 reacties

Gezonde tieners moeten tóch worden gevaccineerd tegen covid-19. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is, met het oog op de besmettelijkere deltavariant, van gedachten veranderd over het vaccineren van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar, zo blijkt uit uitspraken van NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy in de Volkskrant.

Tot vorige week vonden de kinderartsen het (nog) niet nodig gezonde tieners te vaccineren, vooral omdat zij zelf nauwelijks kans hebben op ernstige ziekteverschijnselen door covid-19. De tieners zouden dan vooral worden gevaccineerd om ánderen te beschermen, vertelde Illy vorige week in Medisch Contact.

In de Volkskrant noemt Illy het nu toch in het belang van de maatschappij dat de 12- tot en met 17-jarigen worden gevaccineerd, omdat uit nieuwe modellen naar voren komt dat bij het niet-vaccineren van tieners het aantal besmettingen na de zomer flink zal stijgen. Illy stelt ook dat het vaccineren in het belang van de tieners zelf is, omdat het voor hen ook niet goed is als de maatschappij in de herfst weer in een halve lockdown belandt of er weer discussie komt over de vraag of scholen moeten worden gesloten. Ook zegt hij te willen voorkomen dat tieners tussen de 12 en 18 tweederangsburgers worden, die zich niet kunnen laten vaccineren, maar zich in tegenstelling tot jongere kinderen wel moeten laten testen voor evenementen en buitenlandse reizen.

Naar verwachting komt de Gezondheidsraad deze week met een advies over het al dan niet vaccineren van gezonde tieners. Als het kabinet een positief advies overneemt, dan kan deze groep mogelijk vanaf half augustus worden gevaccineerd.

Lees ook

Nieuws vaccinatie GGD Kinderartsen vaccineren NVK covid-19
 • Simone Paauw

  Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario (huisarts), Ubon Ratchathani

  Collega Bastiaans,

  Buitengewoon vervelend, dat u Covid 19 van zo nabij heeft meegemaakt, maar het lijkt mij geen argument, om harde kritiek op het beleid van de NVK, OMT en regering af te wijzen. Het spijt me dat u gekwetst bent.
  Corona virussen... zijn verkoudheidsvirussen. SARS-Cov-2 is daar een mutatie van, waarvan de afkomst nog niet bekend is. We hebben het bovendien niet over een levensgevaarlijk virus, maar in dit geval over een virus dat merkwaardig genoeg het influenza 100% heeft verdrongen.
  Nogmaals, mijn medeleven met uw persoonlijke ervaringen, die echter geen maatstaf kunnen zijn voor het grote geheel.

  Collega Göbels,

  Een RNA virus overleeft de tocht door de maag niet en de meestal die door de neusholte ook niet.
  Dat geldt ook voor SARS-Cov-2, dat bij mensen met een goede immuniteit, en dat geldt voor meer dan 98% al bij het eerste contact, onschadelijk wordt gemaakt. Voor het overige verwijs ik u naar de reacties van collegae van Veen en Van der Pol. Verder ben ik blij, dat u zich aansluit bij onze strijd voor de veiligheid van de kinderen, die helaas vandaag definitief door een gesjeesde schoolmeester de nek om is gedraaid.

 • Els van Veen

  huisarts

  @Göbel,

  Ik vind uw vraag 'wat als' nogal gemakzuchtig. Als u het echt wilde weten, had u zich wel verdiept in de materie, maar dat doet u niet. Denkt u nu heus dat ik o.a. in een paar zinnen kan schetsen wat u vraagt. Dat is onmogelijk.

  Afgelop...en week hield Prof. John P.A. Ioannidis een zeer indrukwekkende lezing in Salzburg.

  talk on "COVID-19 epidemiology: risks, measures, and ending the pandemic"

  https://www.youtube.com/watch?v=B_ehqHQOBO0

  Luister nou gewoon eens onbevangen.

  En laat het dan bezinken wat deze bescheiden en grootse wetenschapper vertelt.

  En vraag u dan af of uw vraag reëel is. Mijns inziens is uw vraag een gemakzuchtige poging om niet op te staan als arts en voor onze eed, de gezondheid en het welzijn van onze kinderen te gaan staan.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  @ Göbel.
  U legt mij beweringen in de mond die ik niet gedaan heb.
  Dat het vaccin nog in de experimentele/onderzoeksfase zit valt overigens niet te ontkennen lijkt mij, van een fatsoenlijk afgeronde fase 3 is bij mijn weten nog geen sprake.
  Uw vraa...g over wat er gebeurd zou zijn als we geen drastische maatregelen zouden hebben genomen (wat als Ernie geen banaan in zijn oor zou hebben gehad) is al meerdere malen in de reacties hier aan de orde geweest en er is verwezen naar meerdere onderzoeken en voorbeelden (o.a. van de in deze discussie niet meer weg te denken Ioannidis) waaruit geen of niet veel verschil blijkt tussen landen met weinig of veel 'non-pharmaceutical interventions'. Hier b.v. een link naar een al vrij vroege pre print'
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.22.20160341v3
  Maar je kunt ook denken aan de (niet) verschillen tussen verschillende Amerikaanse staten met diverse covid-regimes, met Texas als lichtend voorbeeld van een staat waar de maatregelen al enkele maanden geleden zo goed als zijn afgeschaft en er desondanks geen toename van covid valt waar te nemen (integendeel). Toegegeven, je kunt bij elk voorbeeld komen met bezwaren en regionale omstandigheden die zaken al of niet verklaren, maar een duidelijk verband tussen strenge maatregelen en een gunstig covid-beloop valt niet waar te nemen.

 • rene bastiaans

  specialist ouderen geneeskunde, Purmerend

  goede morgen

  Ik heb ook problemen/ vragen rondom dit voorstel.
  En vraag mij nut/noodzaak af.
  Maar de commentaren hier geuit zijn stuitend, ontkennend van de werkelijkheid

  collega M.Vassbinder
  Gezien Uw commentaar heeft U geen ernstige gevolg...en van Covid-19 in Uw omgeving
  Ik heb 2 collega's/medewerkers in het verpleeghuis zien overlijden. En een aantal jongere medewerkers en familieleden. die na besmet te zijn geraakt in de eerste golf. Zijn nog steeds niet hersteld.
  Je zal maar moeder van 40 jaar zijn ,en nu thuis zitten. Werken, sporten met je kinderen, nog steeds niet mogelijk.
  Dat gebeurt echt niet met een verkoudheid.
  Tegen zijn kan en moet wat mij betreft zelfs hoorbaar zijn., Maar dit commentaar is stompzinnig

  Mw E v Veen
  Uw standpunt is bekend. En het is wat mij betreft goed dat er tegenspraak is.
  Ook al ben ik het niet met U eens. Het zet mensen wel aan het denken
  Maar de om WO II erbij te halen. laat zien dat U elke realiteit bent verloren.
  Dit is ongewenst, onbehoorlijk, onacceptabel en doet Uw standpunt in het geheel geen goed.
  Er zijn vast andere vergelijkingen mogelijk dan die met de 2e wereld oorlog.

  dit is kwetsend voor mij en mijn familie

 • Arjen Göbel

  Huisarts, Amstelveen

  Ik kan de reacties van Els van Veen, Henk van der Pol en Maarten Vasbinder best volgen en ik neig ernaar het in bepaalde opzichten met ze eens te zijn. Ik vind het dapper en bemoedigend dat ze het voor onze kinderen opnemen. In dubio abstineer juich ...ik toe. Maar wat ik niet juist vind is te spreken van 'experimentele vloeistoffen' als het om vaccins gaat. Je ademt, eet en drinkt dagelijks honderden RNA-achtige stoffen waardoor immuunreacties optreden in je lichaam. Je kunt de buitenlucht zien als een groter reservoir van 'onwenselijke' stoffen die bij elke ademteug je lichaam binnenkomt dan een vaccin. Een vaccin is niets anders dan een oppervlakte-imitatie van een virus. Niks meer en niks minder. Alsof je het inademt zonder ziek te worden maar wel bescherming krijgt.
  Jullie maken van een prik een magische handeling.
  Wat ik daarom niet eens ben met jullie is dat je een vaccin afschildert als een gif waarmee 'infanticide' wordt gepleegd. Dat zijn grote en stemmingmakende woorden die geen recht doen aan de situatie.

  Ik heb op deze plaats wel vaker gevraagd om de situatie te schetsen als we alle maatregelen niet genomen zouden hebben maar daar komt hardnekkig geen antwoord op. Men blijft uitgaan van de situatie zoals die nu is, dus dánkzij alle maatregelen. Maar schets hem nu eens - met getallen - als we niks zouden hebben gedaan. Maar dan blijft het stil. Ik denk dat dat komt omdat de tegenstanders van maatregelen en vaccinatie dat wel weten maar niet durven te schetsen.

 • H Koppenaal

  arts Maatschappij en Gezondheid, profiel infectieziekten, Vlissingen

  Ik vind het ook moreel verwerpelijk, zij het om andere redenen. Ik begrijp dat in de eerste paniek sprake was van navelstaren, maar die fase moeten we nu toch ontgroeid zijn. De wereld is opgesplitst in vaccinatiezones die de kloof tussen rijke en ar...me landen tonen en dat weerspiegelt een gebrek aan collectief mondiaal denken. Dat geldt voor meer zaken, zoals ook de klimaatveranderingsproblematiek. De belangrijkste uitdagingen van deze eeuw zijn transnationaal van aard. Toch ontbreekt het aan mondiaal denken, alleen onze nationale prestaties lijken te tellen.
  Onze economie gaat open terwijl de halve wereld nog achteraan hobbelt en gezondheidswerkers en kwetsbaren er nog niet gevaccineerd zijn. Zij hebben bovendien slechter toegeruste gezondheidssystemen.
  De problemen van 'onze' kinderen staan niet in verhouding tot die in arme landen: als zorgverleners zijn ingeënt, kunnen ze weer naar een dokter. Als volwassenen er zijn ingeënt zijn hun leraren en ouders veiliger en kunnen ze weer naar school. Met een eerlijke, wereldwijde verdeling van coronavaccins krijgen kinderen wereldwijd weer ruimte om te groeien.
  Voor diegenen die liever eigenbelang voorop stellen:
  We zijn zelf niet veilig zolang er nieuwe mutaties uit Afrika (met bv een miljoen! onbehandelde HIV patiënten met meer kans daarop) en andere arme gebieden blijven opkomen. Nalatigheid in loyaal zijn met de rest van de wereld en nota bene ondertussen wel keihard faciliteren dat iedereen weer lekker op vakantie gaat, zal ons op termijn nog duur komen te staan. Het vaccin werkt tot nu goed tegen ziekenhuisopnames, ook bij virusvarianten en de kans dat de druk op onze ziekenhuizen weer zo groot gaat worden is klein. Afschalen en gewoon een keer stoppen blijkt lastig voor diegenen die er middenin werken.
  Wanneer deze pandemie voorbij is, zal er weer een andere komen. Hopelijk is de wereld dan beter voorbereid om op zijn minst een paar misstappen te vermijden die de wereld nu zoveel kosten.

 • Els van Veen

  huisarts

  Dit was te verwachten. Voor wie heeft opgelet dan. De PR is erop gericht dat jaarlijks geprikt wordt.
  Tegen dit levensgevaarlijke virus. Het 'je doet het voor een ander' of zelfs 'uit naastenliefde' (staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis) is valse ...misleiding.

  Medisch Contact heeft zijn ethische principes overboord gegooid. Het land wordt ruim een jaar geregeerd door OMT-leden, grotendeels medici, die allerlei dubieuze belangen hebben. Kijk alleen naar OMT-lid Marion Koopmans, geeft advies aan Gezondheidsraad, Europese Commissie, heeft gewerkt in het Wuhan Institute of Virology in China, niemand die hier moeilijk over doet.

  Net als in WOII lopen de medici weer voorop bij het creëren van (nu medische) apartheid. Het enige wat ons te doen staat is zelf in de spiegel kijken en ons hevig verzetten. Zwijgen is geen optie meer. Triest maar waar; we zullen onze Nederlandse kinderen moeten beschermen tegen Nederlandse artsen.

 • Maarten Vvasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  Geheel eens met collega's de Haan en Van der Pol.
  Waar zijn we mee bezig? Experimenteren met kinderen zonder ook maar enige wetenschappelijke basis? Casinootje spelen met de kans op infanticide? Spelen andere "financiële" belangen mee?
  Dit alles ge...steund door cirkelredeneringen als, als we het niet doen, dan worden ze geïsoleerd, daarmee accepterende dat niet met experimentele vloeistoffen ingeënten als paria's behandeld dienen te worden
  Een verbod op het injecteren van kinderen met deze experimentele vloeistoffen zou meer op zijn plaats zijn. Daar zou de NVK voor moeten staan.
  Nu voegt de vereniging bij de lafhartige KNMG, LHV, LSV enz. Ongetwijfeld zijn ook de tuchtraad en de inspectie geïnstrueerd door hen die zich onze leiders noemen.
  Gelukkig is er nog de hoop, dat de kinderartsen zich gaan verzetten tegen hun vereniging en massaal het lidmaatschap opzeggen, zodat er slechts een klein groepje "Herodes-artsen" overblijft.
  Wees niet bang! Als de meerderheid meedoet, zal men u niet ontslaan. dat geldt overigens ook voor al die andere artsen, die het met de ethiek niet zo nauw nemen.
  En dat alles vanwege een verkoudheidsvirus, dat wat meer bijwerkingen vertoont dan we gewend zijn.
  Collegae, u kunt de wal zijn, die het schip keert. Het schip vol met machtsbeluste, onwelriekende en niets en niemand ontziende politici, zogenaamde deskundigen en helaas vele bange artsen. Zo moeilijk is dat niet. Wees solidair met elkaar, met uw patiënten en met de toekomst, de kinderen.
  Tot hier en niet verder. Terug naar de door ons allen afgelegde eed, of belofte. Uw macht is groter dan u denkt. Gebruik die eenmalig en jaag al die meelopers weg naar hun eigen Kammer in de gesloten afdeling.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Dit is diep triest!
  Het inzetten van kinderen die zelf niets te vrezen hebben van deze ziekte. En waarom? Om de deltavariant tegen te houden daar anders in het najaar weer een lockdown dreigt, en dat is voor die kinderen zelf ook niet goed. Maar ik ...dacht toch dat de kwetsbaren onderhand allemaal beschermd waren door het vaccin, dus wat is het gevaar?? Kinderen bouwen wel een natuurlijke afweer op lijkt me.
  En dan dat lelijke argument:
  'Ook zegt hij te willen voorkomen dat tieners tussen de 12 en 18 tweederangsburgers worden, die zich niet kunnen laten vaccineren, maar zich in tegenstelling tot jongere kinderen wel moeten laten testen voor evenementen en buitenlandse reizen.'
  We weten toch dat het testen van mensen zonder klachten, vooral bij een lage prevalentie, zinloos is? Ga alsjeblieft pleiten voor het afschaffen van de testsamenleving, in plaats van kinderen te vaccineren zodat ze ook binnen die maatschappij passen.
  Wat een heilloze weg!!!

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  Het is toch niet te filmen dit.

  "Ook zegt hij te willen voorkomen dat tieners tussen de 12 en 18 tweederangsburgers worden, die zich niet kunnen laten vaccineren, maar zich in tegenstelling tot jongere kinderen wel moeten laten testen voor eveneme...nten en buitenlandse reizen."

  En wat is nou precies het probleem? Nee, niet de medische apartheid op basis van vaccinatiepaspoorten, zonder enige wetenschappelijke basis, kosten/baten analyse en elke logica tartend.
  Maar dat die kinderen nog niet aan dit experiment mee konden doen, dat is het probleem. Die paar sterfgevallen en vooralsnog onbekend veelvoud aan myocarditis-incidentie en alle ellende vandien moeten ze er maar voor over hebben. Plus de eventuele andere nog niet bekende neveneffecten die nog moeten blijken. Ze hoeven tenslotte nog slechts een jaar of 75 mee.

  "Met het oog op de besmettelijkere delta-variant". Worden ze ziek? Nog zieker dan van de eerdere varianten? In het VK is delta al volledig dominant en de ziekenhuizen zijn leeg. Ik heb het vast gemist, maar wanneer is het bewezen dat vaccinatie bij kinderen verspreiding afremt wetende dat het niet leidt tot steriele immuniteit? Hoeveel kinderen vaccineren per voorkomen dode? Wat voor leeftijd heeft laatstgenoemde? Wat denkt u dat de motivatie om dit vaccin te nemen gaat worden, medisch of sociaal-maatschappelijk? QALY opbrengst vs. verlies? Zitten er nog ethici bij die vereniging die wat van deze afweging vinden? Klinkt alsof ze goed de weg kwijt zijn.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.