Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
1 minuut leestijd
Nieuws

Huisartsen zoeken via Kamer aandacht voor te hoge werkdruk

16 reacties

De rek is eruit, de basis wankelt. Dat zeggen negen huisartsenorganisaties die met een hartenkreet aan het adres van alle Tweede Kamerfracties hopen om de toegenomen werkdruk voor huisartsen hoger op de politieke agenda te krijgen.

Eerstelijnsorganisatie Ineen, het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH), Het Roer Moet Om, Huisartsopleiding Nederland (HON), Huisarts van de Toekomst, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en VPHuisartsen zijn de ondertekenaars van het pleidooi dat zij deze maandag naar 150 Tweede Kamerleden sturen. Daarin vragen ze om meer steun voor huisartsen, omdat volgens de organisaties de werkdruk tot onacceptabele hoogte is gestegen.

‘Er gebeurt wel wat om de werkdruk van artsen te verminderen, maar nog te weinig’, zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. De huisartsenorganisaties willen dat er ‘meer druk komt op en meer aandacht komt voor’ de afspraken die zijn vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord en het plan van aanpak voor huisartsenzorg. Daar staan voornemens in om bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en goede regionale afspraken te maken over substitutie, maar dat gaat volgens Kalsbeek allemaal nog ‘te langzaam’.

De huisartsenorganisaties hopen dat de Tweede Kamerleden de VWS-ministers deze week tijdens het debat over de VWS-begroting vragen of zij voor een versnelling willen zorgen. ‘We willen het onderwerp hoger op de politieke agenda krijgen. Meer aandacht voor het probleem leidt tot meer acties van alle verschillende spelers die erbij zijn betrokken en tot verbetering’, hoopt Kalsbeek.

Actiecomité Het Roer Moet Om brengt 26 november een bundel met ervaringsverhalen van huisartsen naar buiten om de hartenkreet kracht bij te zetten. ‘Daarin staan voorbeelden van moeilijkheden waar huisartsen tegenaan lopen’, aldus Kalsbeek. ‘Wat betekent het voor je als huisarts als je een patiënt zelf niet verder kunt helpen, maar die patiënt ook niet ergens anders verder wordt geholpen?’

Lees ook
Nieuws huisartsen
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • BJ Kole

  Huisarts, Utrecht

  Bruins zit op een andere planeet , hij zegt dat huisartsen onbeschikbaar zorg moeten coördineren.
  @Bonte heeft natuurlijk deels gelijk , hier is krachtig leiderschap van de LHV voor nodig met een duidelijke boodschap aan Den Haag dat deze loden proe...fballonnen vanuit het binnenhof uiterst contraproductief zijn.
  Ten leste moeten vele collegae ook de hand in eigen boezem steken en het “ik kan alles voor iedereen zijn” syndroom onder ogen zien en beginnen aan een therapeutisch traject gericht op toekomstbestendig werken....

 • Huub van Haasteren

  Huisarts, Leiderdorp

  @Bonte, dank voor de adviezen, want dat Het Roer nóg verder Om Moet om het schip te keren (en niet te laten zinken) staat wat mij betreft vast. En als de genoemde organisaties dat niet voor elkaar krijgen, dan zal elke huisarts voor zichzelf maar moe...ten beslissen wat hij overboord gooit (praktijkaccreditatie, ketenzorg en alle andere tijdrovende managementtaken).

 • Huub van Haasteren

  Huisarts, Leiderdorp

  @(hr/mw?)Merhai, fijn dat u meedenkt, maar kan het met wat minder misplaatste arrogantie? Met dat typische managerstoontje dat u gebruikt bent u waarschijnlijk gewend dat het gewoon een kwestie is van wie het hardste schreeuwt zijn zin krijgt. Oké, w...ij huisartsen zullen niet altijd even sterk en eensgezind opgetreden hebben. Maar het is absoluut niet zo dat we zèlf debet zijn aan de huidige situatie. Hebben wij gevraagd om marktwerking in de zorg? Om ondanks de vergrijzing verpleeghuizen te sluiten? Om fikse bezuinigingen in de GGZ en de transitie van de jeugdzorg? Om een, los van dit alles, toegenomen consultfrequentie per patient per jaar in de moderne consumptiemaatschappij, waarin ouders alleen al bellen om te vragen hoe ze een pleister moeten plakken? Dat is geen "huilie-huilie", dat is de realiteit waar de door u genoemde suggesties (die overigens ook niet bepaald nieuw klinken) slechts een druppel op een gloeiende plaat vormen. Dus kom maar op met uw lijstje, hopelijk zit er nog iets zinnigs tussen...

 • Merhai

  Anesthesioloog, medisch manager, Lelysyad

  Daar gaan we weer denk ik elke keer.
  Jullie zijn hier toch zelf debet aan?
  Jullie hebben ingestemd met beperking instroom, verlenging opleiding, praktijk ondersteuners die niet je je werkdruk verlaagd hebben mn niet in de ANW sfeer, schaalvergroti...ng, vergroting takenpakket, verschuiving naar de eerste lijn ......
  Nou dus geen huilie huilie maar een goed plan om opnieuw te hervormen.
  Bijv verkorting opleiding, schaalverkleining, primary care units , e health......
  Heb zo een lijstje met 20-tal suggesties ..

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  @Van Veen: Zoals we al eens besproken hebben: Te veel (makke) schapen onder de huisartsen, en te weinig wolven... En zo lang dat zo blijft zijn jullie de speelbal van VWS/ZN/NZa. Treurig, maar waar...

 • E.B. van Veen

  , huisarts

  @Bonte, het probleem is dat huisartsen niet bij machte zijn één vuist te vormen. InEen is één partij die baat heeft de bestaande situatie (7x24 uursverplichting, voor werkelijk álle 'zorgvragen' die de Nederlander maar kan hebben, voor praktijkhouder...s voor bodemtarieven) te houden zoals hij is. Een andere factor zijn huisartsen zelf, wij zijn verdeeld. Het artikel vorige week 'geld voor huisarts ligt op de plank' zou bijvoorbeeld een geweldige aanleiding vormen om te zorgen dat we aan tafel komen te zitten bij VWS/ZN/NZa. Dat er nu ein-de-lijk eens geïndexeerd gaat worden. Dat de financiering nu eens goed geregeld (en met terugwerkende kracht uitbetaald) wordt. Dat het misschien zelfs weer aantrekkelijk wordt om een praktijk te runnen. Maar nee, het enige wat we doen, is een lieve brief schrijven aan de Kamer...dus 'de beuk erin' zie ik niet voor me;-)

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  @Van Veen: Dank je! Weer wat geleerd... En nu de beuk er in!

 • E.B. van Veen

  , huisarts

  @Bonte, InEen is een club die o.a. de huisartsenposten vertegenwoordigt. Met andere woorden; die zichzelf in stand moet houden en niet het belang van individuele huisartsen dient. Het werkt juist tegen ons als 'massa' dat deze club er bij staat. Ik b...en er wel heel erg voor dat we gezamenlijk in actie komen. Maar InEen heeft er niets bij te zoeken.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  Now we're talking... Maar even een domme vraag, wie is InEen?

 • Anton Maes

  huisarts niet-praktiserend, Dieren

  Kom op huisartsen: de politiek is je moeder niet!

 • E.B. van Veen

  , huisarts

  Dit gaat niets helpen. Een massa trekkers op het malieveld, dat helpt wel.
  En de massa van de huisartsen zou zijn; vanaf morgen stoppen met ANW-diensten en overdag alle kleine zaken doorsturen naar het ziekenhuis en GGZ. Zul je eens zien hoe snel VW...S en ZN in actie komen. En de NZa wakker schrikt.
  In InEen heeft hier niets te zoeken.

 • Nico Terpstra

  huisarts, Hoorn

  Hoe kan het dat InEen, dat helemaal niemand vertegenwoordigd, hierbij is betrokken?? De genoemde exercitie maakt - zoals collega's hieronder al aangaven - door zijn slappe bewoordingen totaal geen indruk. Als we nu onze stem tegen het verzekeraarsgeb...oefte niet vele malen harder verheffen, is het definitief over en sluiten. De lieve woordjes van bovenstaande kongsi zullen hieraan niks bijdragen.

 • Raymond Mookhram

  Huisarts, Vlissingen

  Een petitie voor meer aandacht? Waar hebben deze halve zolen geleerd te onderhandelen? Zou eerst maar eens ontkoppelen ipv de wederonderhandelingspartij in de boven positie te blijven zetten. Ook al zou VWS, ZN en NZA willen, dan nog zouden ze NIETS ...kunnen zolang clueless LHV vasthoudt aan verplicht 24/7. It’s in 24/7 plicht stupids! Als ze het nu nog niet begrijpen dan verdienen ze de misère waarin ze verkeren. Als lemmingen de afgrond in.

 • geert slock

  huisarts, sluis

  Goed initiatief maar inderdaad veel te zachtaardig om bestuurder ongerust te maken.
  We krijgen al jaren werk over de schutting gedumpt vanuit de psychiatrie en de ouderenzorg, dankzij NZA bemoeienis doen we dat ongeveer gratis. Afschaffing dan we...l herwaardering van NZA tarieven basiszorg lijkt mij een minimum harde eis om ons vak toekomstbestendig te maken, nu worden we steeds meer een goedkoop afvalputje in de zorg dat de toevoer niet meer geslikt krijgt.
  Daarnaast moeten er serieuze economische en juridische veranderingen komen ipv vage beloften en wat aaien over de bol van de brave huisarts die toch zo braaf voortploetert.
  De harde feiten dat praktijken niet meer worden opgevolgd en dat substitutie weinig vlot zouden voldoende moeten zijn maar ik vrees dat bestuurlijk Nederland nog wat extra stimuli nodig heeft om de kop uit het zand te halen.

 • Bart Bruijn

  Huisarts, Streefkerk

  Fijn dat er gezamenlijke actie is.

  Maar dit is echt te liefjes, veel te liefjes. Er zit vanavond niemand bij Pauw om te vertellen dat onze patiënten GEVAAR lopen door de overbelasting van de huisartsen, want het is te liefjes

  . Wat doet trouwe...ns InEen daarbij? Die baantjesmachine vertegenwoordigt mij niet.

  Maar goed, te liefjes. Er moet echt eindelijk eens meer gebeuren dan liefjes. Sinds ik huisarts ben, is het pas éénmaal gelukt écht indruk te maken. Dat was onder Bas Vos en het had resultaat. Wel niet het hele beoogde resultaat, maar zelfs dat scheelde weinig. En toen waren we voor één keer niet liefjes.

  Echt, het is voorbij vijf over twaalf! We lopen ongeveer 10 jaar achter en er moet eindelijk eens iets gebeuren. Iets substantieels.

  Stoppen met liefjes.

 • G Mitrasing

  Vogelvrije Huisarts, Deventer

  Zo'n boekje is leuk voor de geschiedenis van de huisartsgeneeskunde. Nog iets meer te bieden? Pamfletje?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.