Huisartsen volledig in gelijk gesteld over tarieven
7 reactiesHuisartsen hebben een rechtszaak over de maximale huisartstarieven gewonnen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich niet aan het eigen beleid gehouden bij het vaststellen van de tarieven voor 2023 en 2024. De CBb-rechter vindt dat de NZa huisartsen moet compenseren als zij hierdoor financieel zijn benadeeld.
Drie huisartsenorganisaties hadden beroep ingesteld tegen de huisartsentarieven die de NZa voor 2023 en 2024 had vastgesteld: het artsencollectief De Bevlogen Huisartsen (DBH), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en VPH (Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen). Volgens hen zijn de NZa-tarieven niet kostendekkend door ontwikkelingen in de huisartsenzorg, en omdat er een rekenmethode is gehanteerd op basis van een kostenonderzoek dat uit 2015 dateert.
Gelijk
Het CBb heeft de huisartsen daar in een uitspraak deze donderdagochtend volledig voor in het gelijk gesteld. Volgens de CBb-rechter heeft de NZa zich niet aan haar eigen beleid gehouden, dat stelt dat tarieven versneld moeten worden herijkt als ontwikkelingen in de sector daar aanleiding toe geven. Volgens de rechter kon de NZa het kostenonderzoek uit 2015 niet langer hanteren als basis voor de tariefbeschikking, ‘vanwege ontwikkelingen in de sector en signalen van huisartsen over de daarmee gepaard gaande kosten’. En ook verwijt de rechter de NZa onvoldoende te hebben onderbouwd waarom die tarieven wel kostendekkend zijn.
Het CBb wijst erop dat het ‘de verantwoordelijkheid is’ van de NZa om ‘tarieven te herijken als dat nodig is om de kostendekkendheid ervan aannemelijk te maken’. Door dat niet te doen, heeft de NZa volgens de rechter nu een ‘mogelijk financieel risico’ bij huisartsen gelegd. ‘De tarieven zijn onzorgvuldig voorbereid’, aldus de rechter, die vindt dat de NZa zich had moeten baseren ‘op nieuw kostenonderzoek of een andere vorm van herijken’. Pas daarna is het mogelijk ‘om zekerheid te krijgen over kostendekkendheid’.
Compenseren
De NZa moet van de rechter daarom nu herijken en een nieuwe tariefbeschikking voor 2024 vaststellen.
Als de uitkomst van een herijking is dat de 2023-tarieven niet kostendekkend waren ‘ligt het op de weg van de NZa om een manier te vinden’ om huisartsen te compenseren voor eventuele financiële schade, aldus de rechter.
Huisarts Christof Zwart laat namens De Bevlogen Huisartsen weten ‘heel tevreden te zijn’. ‘We hebben dik gewonnen.’ LHV-bestuurder Lammert Hoeve vindt dat de uitspraak ‘laat zien dat de signalen van de huisartsen serieus genomen moeten worden’.
Zie ook
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Met dank aan de Bevlogen Huisarts. NZA zal gewoon met een nieuwe pseudoberekening komen want alles moet passen binnen het door VWS voorziene macrobudget 1e lijn. Dat de werkdruk in de 1e lijn al jaren veel harder toeneemt dan de vergoedingen zorg i...ntussen voor marktwerking op de arbeidsmarkt, nl veel huisartspraktijken worden niet opgevolgd ook al worden ze niet alleen gratis aangeboden maar ook nog gepromoot door regionale werkgroepen. Omdat de basiszorg, nl consulten en visites, zo ridicuul laag betaald is moeten we voor alles extra contracten gaan afsluiten bij de zorgverzekeraars waarbij aan 1001 voorwaarden moet voldaan worden. Leuk voor nascholingsinstellingen, consultants, coaches, ICTers etc maar niet voor de huisarts zelf.
J. Wind
huisarts, Wijk en Aalburg
De rechter heeft gesproken: '....ligt het op de weg van de NZa om een weg te vinden om huisartsen te compenseren voor eventuele financiële schade.....' Ben benieuwd wat er dan nu gaat gebeuren...!? Of niet gaat gebeuren...!? De NZa lijkt nu aan zet,... maar ziet zij dat zelf ook zo?
G.K. Mitrasing
Huisarts, Vogelvrij, Amsterdam
Dat je als NZa na meer dan 15 jaar nog niet in staat bent om fatsoenlijke tarieven voor de huisartsenzorg te berekenen...
Simpel gesteld: de nza stelt een richt- beleidslijn op om vervolgens zich niet aan de eigen richt- beleidslijn te houden. Dat... is niet een kwestie van "onzorgvuldig" zoals de rechter het noemt. Het klinkt meer als een keuze door gelobby van zorgverzekeraars, de ministeries van Financiën en VWS om IZA-besparingen te halen..
Wanneer komt er een keer een journalistieke analyse. Toeval bestaat niet!
A.E. Jansen
Apotheekhoudend huisarts
De Bevlogen huisartsen verdienen hier zeker een dikke pluim.
H.J.A. Visser
KNO-arts, Zoetermeer
Wel verdiende opsteker voor de poortwachters van de zorg in Nederland. Proficiat!
P.H. Roessingh
Huisarts, Voorst gem Voorst
Ik werd best even emotioneel van de uitspraak. Want hoe lang zeggen huisartsen al dat het zo niet verder gaat? Echter de minister en allerlei bestuurlijke instanties luisteren niet of komen beloftes niet na. Het is toch ook niet voor niets dat leuke... jonge bevlogen beginnende huisartsen enorm twijfelen of ze wel een huisartsenpraktijk moeten overnemen? Binnen 10 jaar tijd is het percentage praktijkhouders enorm gedaald, van 80 naar 50%. En dat heeft een reden. Die reden kun je samenvatten met "Geld liegt niet". Zowel de achtergebleven tarieven als de manier van financieren zijn schandalig. Zo was er gisteren nog een nascholing in Zutphen door een linksdraaiende grasetende Goeroe over 'Het goede gesprek'. Gedwongen moesten huisartsen met praktijkondersteuner daar naar toe, 3 middagen lang. Omdat financiering, -die niet eens extra financiering is maar eerst van het budget is afgehaald-, niet geclaimd mag worden. Geef huisartsen een goed tarief en geef dit structureel, zonder idiote hoepeltjes. Zo niet dan gaat de vaste huisarts-praktijkhouder weg.
A.A. van der Krabben
Huisarts, Oldenzaal
Complimenten voor de collega's van DBH die zoveel tijd en energie hierin gestoken hebben om voor alle praktijkhouders dit te bewerkstelligen. Bedankt!