Huisartsen vechten tarieven aan
8 reactiesActiegroep De Bevlogen Huisartsen vecht de tarieven aan die de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) voor huisartsenzorg heeft vastgesteld. Als een ingediend bezwaar bij de NZa niet het door de huisartsen gewenste resultaat oplevert, stapt de groep naar de rechter.
De voor 2023 vastgestelde maximumtarieven zijn te laag, vat huisarts en zegsman Christof Zwart van De Bevlogen Huisartsen de kritiek samen. Ze zijn gebaseerd op huisartsuitgaven in 2015, maar de huisartsenzorg is sinds die tijd veranderd, aldus Zwart. ‘Er is zorg vanuit de tweede lijn bij gekomen, vanuit de ggz. Een huisarts moet meer personeel in dienst nemen om dat voor elkaar te krijgen.’ Ook heeft Bevlogen Huisartsen principieel bezwaar tegen zo’n kostenonderzoek als uitgangspunt voor tarieven. ‘Daarmee onderzoek je niet waar huisartsen behoefte aan hebben om adequaat zorg te verlenen, maar enkel wat huisartsen uitgaven binnen het toegewezen budget.’
Verder is de beloning voor praktijkhouders niet passend, aldus Zwart. ‘Een praktijkhoudend huisarts verdient, ondanks extra en toegenomen verantwoordelijkheden, minder dan een waarnemer. Als de tarieven omhooggaan, is er meer geld om je te laten ondersteunen, of een hogere beloning te krijgen, waardoor het praktijkhouderschap interessanter wordt.’ Ook de wijze waarop er een beloningscomponent voor ondernemerschap in de tarieven is opgenomen, steekt de huisartsen. Die is volgens Zwart gebaseerd op een 40-urige werkweek, die geen recht doet aan de werkelijkheid van een praktijkhouder.
Pijnpunt
Een ander belangrijk pijnpunt is het feit dat er één maximumtarief is voor een consult langer dan 20 minuten, ongeacht of dit ’21 of 61 minuten duurt’, aldus Zwart. ‘Zulke langere consulten komen tegenwoordig meer voor, door overleg en afstemming met andere zorgverleners.’
Het bezwaar wordt volgens Zwart ondersteund door 130 huisartsen die op individuele titel ook bezwaar hebben ingediend. Daarnaast loopt er een petitie om in kaart te brengen hoeveel artsen de kritiek delen. Die petitie zal na de zomer aan de NZa worden aangeboden. Stichting De Bevlogen Huisartsen telt volgt Zwart inmiddels zo’n 550 donateurs.
De NZa laat via een woordvoerder weten dat de tarieven in 2018 herijkt zijn na een kostenonderzoek op basis van 2015-jaarrekeningen, en tussentijds zijn geïndexeerd, waardoor volgens de toezichthouder ‘het prijsniveau zo goed mogelijk aansluit bij de actualiteit’. De afgelopen twee coronajaren waren volgens de NZa niet representatief voor een nieuw kostenonderzoek. De toezichthouder wil de tarieven per 2025 weer herijken, op basis van de jaarrekeningen van 2022.
Lees ook
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Verdeel en heers, zolang wij als huisartsen onderling ruziemaken moet VWS niks doen. Het doet er weinig toe of een waarnemer meer of minder verdient dan een praktijkhouder, de tarieven basiszorg moeten omhoog en de werkdruk naar omlaag. Als dit o...oit zou lukken dan geraken praktijken vanzelf overgenomen.
M.A.M.M. van Tongerloo
Huisarts, Rotterdam
Waar is de onderbouwing dat waarnemers meer verdienen dan praktijkhouders? Dit levert alleen meer een onwenselijke tweedeling op. Wie fact-checht dit voor een publicatie waar het opeens zwart op wit staat?
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Het valt me op dat waarnemers op kritische opmerkingen vaak reageren met: "dit levert alleen maar een nodeloze tweedeling op", als een kind dat zegt 'je moet me niet plagen'.
Kom op, waarnemers! De tweedeling is de afgelopen 10 jaar ontstaan doordat... er een steeds grotere groep huisartsen is die bewust geen praktijk overneemt en op die manier voor zichzelf een markt in stand houdt. Terwijl het Nederlandse systeem is gebaseerd op praktijkhouders. Op de traditie dat elke afgestudeerde huisarts praktijkhouder wordt - al dan niet duo of part-time. Dat is nu niet zo. Een groot deel van de huisartsen besluit om lange tijd of zelfs permanent waarnemer te zijn. Dat leidt tot een praktijkhouderstekort en te weinig schouders die de verplichte verantwoordelijkheden dragen. Dit is één van de redenen dat commerciële bedrijven praktijken opkopen maar helaas slechte service leveren en daarmee de huisartsenmarkt de verkeerde kant op laten kantelen.
Dat er een waardevolle symbiose bestaat en waarnemers prima mensen en prima artsen zijn neemt niet weg dat een tweedeling is ontstaan door deze handelwijze. Als je wil dat deze tweedeling verdwijnt, neem dan een praktijk over (degenen die dat al proberen niet te na gesproken), dan verdwijnt die tweedeling vanzelf en pas dán doen we het echt samen.
G.R.I. Slock
ha, Sluis
Helemaal eens met deze actiegroep, de NZA tarieven basiszorg zijn puur stalinisme en traditioneel ridicuul laag, ik ken ongediplomeerden die meer verdienen. Of je als praktijkhouder meer verdient dan als waarnemer hangt grotendeels af van de kosten ...van (al dan niet gesubsidieerde) huisvesting en de omvang van de eventuele managementbonus als de praktijkondersteuners en ander personeel goed draaien. Dit neemt dit weg dat je als huisarts met het puur klinische werk ondanks de torenhoge werkdruk minder per uur verdient dan een ambtenaar, waardoor het praktijkhouderschap inderdaad steeds minder aantrekkelijk wordt.
S.N. Amini
AIOS ouderengeneeskunde
Ter vergelijk: Ik heb recent 13 euro per 5 minuten afgerekend bij de preventie-assistent van de tandarts. Dat is blijkbaar een cursus van 11 dagen (zegt google, of het klopt weet ik niet en ik ben erg blij met haar werk).
Heel goed dat deze bedrage...n eindelijk worden aangevochten..!
R.S. Gebel
Praktijkhoudend huisarts, Alphen aan den Rijn
Hoewel het zeker zo is dat de kosten voor huisartsen sneller zijn gestegen dan de indexering, o.a. op gebied van personeel, waarneming, huisvesting en ICT, en ik de doelen van de bevlogen huisartsen onderschrijf, mis ik de onderbouwing van de bewerin...g dat een praktijkhouder minder verdient dan een waarnemer. Zelfs als ik in aanmerking neem dat ik als praktijkhouder meer uren draai dan een waarnemer ligt mijn inkomen hoger. Zeker, het is de afgelopen jaren gelijk gebleven, en recent zelfs wat teruggelopen omdat zoals gezegd de kosten harder zijn gestegen dan de inkomsten, en heeft dus geen gelijke tred met de inflatie gehouden. Ook de overgang naar 15 minuten consulten heeft voor een omzetdaling gezorgd. Een herijking van de tarieven en een andere systematiek van kostenberekening is daarom dringend gewenst en is ook onderwerp van gesprek tussen LHV en NZa. Maar we moeten er geen inkomensdiscussie van maken.
Het integraal zorgakkoord moet leiden tot een vermindering van werkdruk, door het handhaven van het principe dat iedere tak van de zorg de eigen problemen oplost (GGZ, ziekenhuizen, VVT etc), door het eindelijk daadwerkelijk terugdringen van administratieve lasten en door het financieren van praktijkverkleining naar 1800 als norm en van 15 minuten consulten. Ik vind het prima als mijn huidige inkomen elk jaar geindiceerd wordt, dat is genoeg. Maar met de huidige werkdruk ga ik het streven om tenminste tot mijn AOW leeftijd praktijkhouder te zijn niet halen, al wordt mijn inkomen verdubbeld. Ons belang ligt in het creëren van een situatie waarin wij tevreden terug kunnen kijken op een werkdag in plaats van gefrustreerd en laat thuis komen en het gevoel hebben tekort te schieten in onze zorg voor patiënten. Zo wordt het praktijkhouderschap weer aantrekkelijk.
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Helemaal mee eens Ruud!
G.A. Lemmens
Huisarts, Den Bosch
Sluw maar natuurlijk niet fair van de NZa; coronatijd misbruiken als zijnde 'niet representatief'. Dan pas het kostenonderzoek uitstellen tot nà 2022 (jaarrekening) en dan pas wijzigen in 2025 (?!). Deze logica ontgaat mij volledig. En ondertussen r...ijzen de kosten de pan uit....