D66 wil ‘kijk- en luistergeld’ voor niet-behandelende arts
2 reacties‘Kijk- en luistergeld’. Dat moeten artsen krijgen als zij gesprekken voeren met patiënten over niet-behandelen. Daarvoor pleit D66 in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Verder kunnen de opleidingen voor artsen en verpleegkundigen gedeeltelijk worden samengevoegd om ze aantrekkelijker te maken, aldus de sociaal-liberalen.
In de zorgparagrafen van het programma vraagt D66 om ‘een herwaardering van het gesprek tussen patiënt en arts’. Er hoort volgens de partij ‘een passende beloning’ voor artsen te staan tegenover gesprekken met patiënten, die ertoe leiden dat behandeling niet het enige doel is. Daarom pleit D66 voor ‘kijk- en luistergeld dat voldoende dekkend is’.
Opleiding
Daarnaast oppert de partij om delen van de artsen- en verpleegkundigenopleidingen samen te voegen, en om te komen tot nieuwe opleidingen ‘op het snijvlak van zorg, geneeskunde en (informatie)technologie’. Zulke opleidingen sluiten volgens de partij beter aan op steeds meer door data en technologie ondersteunde zorg en kunnen aantrekkelijker zijn voor ‘een brede groep jonge mensen’.
Suikertaks
Het programma legt veel nadruk op preventie. Zo wil de partij een suikertaks op frisdranken invoeren, en preventieakkoord voor mentale zorg, en medische preventie volledig vergoeden via een zorgverzekeringsfonds. Verder wil D66 dat het systeem van eigen risico wordt aangepast: patiënten betalen maximaal honderd euro eigen bijdrage per behandeling, tot maximaal 400 euro per jaar, waarbij vanaf een vijfde behandeling geen eigen bijdrage meer geldt.
NLBeter
NLBeter, de door artsen opgerichte, nieuwe partij, ging D66 dit voorjaar al voor met een zorgparagraaf. Inmiddels heeft NLBeter ook paragrafen over onderwijs en de leefomgeving.
lees ook
Atta van Westreenen
Arts , Tilburg
Samenvoegen van opleidingen arts en verpleegkunde, suikertaks. Dat gaat me een feest worden.
En wanneer komt de reclame voor andere politieke partijen?
geert slock
huisarts, sluis
Dit bestaat al lang, helaas is de vergoeding ridicuul laag en dus demotiverend.
Een huisarts die met handen en voeten aan een patiënt met spanningshoofdpijn en andere psychosomatische klachten uitlegt dat een scan niet nodig heeft hiervoor 30 tot 40... minuten nodig en heeft dan 20 euro verdiend, een schijntje van wat een scan of een DBC in het ziekenhuis opbrengt. Daarnaast ben je juridisch vogelvrij als je niet op de eisen van de mondige zorgconsument ingaat, het kan je zomaar een tuchtprocedure kosten als de patiënt toch iets zeldzaams blijkt te hebben.