Celstraf voor vrouw die zich telkens voordeed als arts
Plaats een reactie
Een 33-jarige vrouw die zich jarenlang onterecht voordeed als arts is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet ze twee van haar voormalige werkgevers een schadevergoeding van 14 duizend euro betalen. De rechter spreekt van een ziekelijke drang om als arts aan het werk te komen.
De vrouw gebruikte bij verschillende sollicitaties een vals artsendiploma, vals CIBG-document met BIG-nummer, vals paspoort en vals cv. Zo kwam zij tussen januari 2017 en juni 2020 bij zeker vijftien zorgorganisaties als arts in dienst. Ze maakte daarvoor gebruik van de identiteit en het vertrouwen van twee andere vrouwen die de artsenopleiding wél met succes afrondden. Van een van hen, een vier jaar jongere naamgenoot, gebruikte ze de BIG-registratie. Van de ander, een oud-studiegenoot, kopieerde en vervalste ze het geneeskundediploma en de cijferlijsten. Zo kwam ze onder meer in dienst als huisarts en als anios cardiologie.
Kans op schade
De rechter acht bewezen dat zij zonder noodzaak handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg heeft verricht met een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van anderen. Daarbij ging het deels ook om voorbehouden handelingen, zoals het voorschrijven van geneesmiddelen die uitsluitend op recept te verkrijgen zijn en het toedienen van injecties en vaccinaties. Ook stelde ze een verklaring van overlijden op. Het op het spel zetten van de gezondheid van (kwetsbare) patiënten rekent de rechtbank verdachte zwaar aan.
Volgens de rechter hadden de zorgorganisaties zorgvuldiger kunnen screenen, maar is het de verdachte geweest die keer op keer het systeem ondermijnde en risico’s aanvaarde voor de gezondheid van anderen. De rechtbank rekent het de verdachte dan ook zwaar aan dat zij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat de diverse zorginstellingen hadden in haar handelen.
Straf
De straf pakt wel wat lager uit, omdat ze lijdt aan een ernstige depressieve stoornis, een posttraumatische stressstoornis en een borderlinepersoonlijkheidsstoornis. Ook heeft ze spijt betuigd en ondervindt ze dagelijks de gevolgen; ze is bijvoorbeeld niet in staat nieuw werk te vinden.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties