Bruins stuurt richtlijn Orgaandonatie na euthanasie naar Kamer
10 reactiesDe combinatie van orgaandonatie en euthanasie is betrekkelijk nieuw in Nederland. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft nu de richtlijn Orgaandonatie na euthanasie naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de richtlijn is het vorig jaar uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad opgenomen over het vaststellen van de dood bij orgaandonatie na euthanasie. De Gezondheidsraad adviseerde om de dood vast te stellen door een katheter in een slagader te plaatsen, zodat de bloeddruk van de patiënt (en het verdwijnen ervan) zo nauwkeurig mogelijk is te meten. ‘Voorwaarde is dat de patiënt goed wordt geïnformeerd over de methode en hier bovendien toestemming voor geeft’, schrijft Bruins.
De richtlijn Orgaandonatie na euthanasie biedt ruimte om af te wijken van de door de Gezondheidsraad aanbevolen methode, mocht de patiënt of naasten dit niet willen, of als het plaatsen van een katheter medisch gezien niet mogelijk is. De richtlijn bevat ook informatie voor patiënten over orgaandonatie na euthanasie. De werkgroep zal binnenkort deze informatie algemeen beschikbaar stellen voor patiënten en artsen via folders en websites.
In Nederland waren er van 2012 tot en met 2018 47 patiënten die hun organen doneerden na euthanasie. Het belangrijkste verschil tussen een standaardeuthanasieprocedure en een euthanasieprocedure gevolgd door orgaandonatie, is dat het overlijden in het ziekenhuis moet plaatsvinden.
De reden waarom deze ogenschijnlijk losstaande procedures zouden moeten worden samengevoegd, zo schrijven de opstellers is om ‘de autonome, oorspronkelijke wens van de euthanasiepatiënt te helpen realiseren op een professionele en verantwoorde manier’. Ze waarschuwen: ‘In zijn laatste levensfase kan de kwetsbare en beïnvloedbare euthanasiepatiënt bloot komen te staan aan suggestie en extra belasting. Daarom moet de combinatieprocedure zeer zorgvuldig worden uitgevoerd en voorzien worden van maximale ethische waarborgen.’
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
Peter van Rijn
huisarts, niet meer praktiserend, Rheden
Als er nog de illusie zou bestaan om thuis een `gezellig`sterfbed te mogen ondergaan dan wordt deze wel door de utilitaristische koude klinische voltooiing daarvan abrupt weggenomen .Zoals Carl-Henning Wijkmark het voorspelde in `De moderne dood`: D...e kille stilte van de reukloze ,steriele dood in de koelkamers van de terminaalstations - is dat niet de betekenis van de moderne dood in de juiste zin van het woord? Iedereen zal dezelfde weg gaan ,niet sommigen naar de crematoria en anderen in de grond .We worden allemaal vermalen en verpulverd , alles uitgestrooid over de geweldige akker van de samenleving om deze te voeden ,tot nut van het algemeen .
Peter van Rijn
huisarts, niet meer praktiserend, Rheden
Als er nog de illusie zou bestaan om thuis een `gezellig`sterfbed te mogen ondergaan dan wordt deze wel door de utilitaristische koude klinische voltooiing daarvan abrupt weggenomen .Zoals Carl-Henning Wijkmark het voorspelde in `De moderne dood`: D...e kille stilte van de reukloze ,steriele dood in de koelkamers van de terminaalstations - is dat niet de betekenis van de moderne dood in de juiste zin van het woord? Iedereen zal dezelfde weg gaan ,niet sommigen naar de crematoria en anderen in de grond .We worden allemaal vermalen en verpulverd , alles uitgestrooid over de geweldige akker van de samenleving om deze te voeden ,tot nut van het algemeen .
j
Huisarts, Mulder
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/10/07/kamerbrief-over-richtlijn-orgaandonatie-na-euthanasie
Werkende link
J Mulder
Huisarts, Zwolle
Als je de richtlijn download en leest dan zie je dar er ook een duidelijke patiëntbrief in staat. De minister beschrijf juist dat nu de richtlijn er officieel is hij er aan gaat werken dat er meer bekendheid voor de richtlijn moet gaan komen, juist o...ok voor potentiële patiënten. Hij schrijf "Ook zal de informatie beschikbaar komen op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting, thuisarts.nl, en de websites van patiëntenverenigingen voor ALS, MS, en Spierziekten Nederland. "
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?did=2019D39593&id=2019Z19004
Ook wordt er bijvoorbeeld al door de NVVE aandacht aan besteed. https://www.nvve.nl/wat-euthanasie/orgaandonatie-na-euthanasie
"Dat euthanasie niet meer thuis kan plaatsvinden lijkt mij heel belangrijk, en zou ik dus duidelijker verwoorden in berichtgeving hierover." Ook dit is inderdaad heel belangrijk. ALs je voorbeeld patientbrief leest dan zie je dat hier uitgebreid bij stilgestaan wordt en bij bekendmaking via landelijke kanalen moet dit ook duidelijk een punt zijn. Overigens is er al wel een oplossing voor. De ODET procedure"ODE vanuit de thuis situatie" waarbij de patient thuis afscheid neemt en inslaapt. Vervolgens is hij dan vier uur weg van huis waarna zijn lichaam terug is. Dit is echter nog niet in deze richtlijn versie verwerkt omdat hier nog meer ervaring mee opgedaan moet worden.
https://www.ntvg.nl/artikelen/orgaandonatie-na-euthanasie-vanuit-de-thuissituatie
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
De patiënt wil overlijden, euthanasie is besloten, is het geen optie om de orgaandonatie als vorm van euthanasie te gebruiken. Want zonder vitale organen is geen leven mogelijk. Als de patiënt die gaat sterven zijn organen wil afstaan, dan is het wel...licht een troostende gedachte dat hij/zij deze zo goed mogelijk doorgeeft aan iemand die er nog mee verder kan leven. De familie kan op een gepaste wijze afscheid nemen tijdens het in slaap brengen van de patiënt. Het feitelijke overlijden vindt dan plaats op de OK.
Els van Veen
, huisarts
Beste J. Mulder, ik mis duidelijke voorlichting voor de patiënt cq potentiële donor, waar minister Bruins juist over schrijft. Ik heb op een Niertransplantatie-afdeling gewerkt en weet wat geschikte organen zijn om te transplanteren. Donoren met (bek...ende) kanker komen niet in aanmerking. En donoren die geen circulatie meer hebben eigenlijk ook niet (afgezien van de nieren dan, maar die nieren doen het vaak niet meteen goed). Eigenlijk komen de beste organen van 'heart-beating' donoren, bij nieren kunnen naasten ook bij leven doneren. Ik vind zowel de voorlichting -in het algemeen- over euthanasie als over orgaandonatie onduidelijk. En bij onduidelijkheid kunnen mensen niet goed tot een afweging komen. Bij orgaandonatie vind ik vooral onduidelijk voor de naasten wat voor praktische consequenties de donorwens van hun dierbare voor het sterfbed inhoudt. Als ik het goed begrijp, kan euthanasie bij donatiewens niet (meer) thuis plaatsvinden. Immers, de organen worden er het liefst uitgenomen als er nog circulatie is, maar de patiënt tegelijk wel hersendood is. Dat euthanasie niet meer thuis kan plaatsvinden lijkt mij heel belangrijk, en zou ik dus duidelijker verwoorden in berichtgeving hierover.
J Mulder
huisarts, Zwolle
Dag Els,
Van de 5898 patiënten waarbij euthanasie is uitgevoerd in 2018 zou ongeveer 10% kunnen hebben gevraagd om ODE (orgaandonatie na euthanasie). In potentie dus best een grote groep. Zeker als je het afzet tegen de 218 mensen die in 2018 in to...taal na de dood hun organen hebben gedoneerd. Voor de patiënten die euthanasie wensen en daarnaast ook nog overwegen hun organen te doneren en voor de (huis)artsen die dit verzoek krijgen is er nu een heldere, breedgedragen, richtlijn die iedereen houvast geeft bij de uitvoering. Tot 2019 hebben reeds 50 mensen deze keuze gemaakt waarbij in de praktijk dit vooral mensen met neurodegeneratieve ziekten (ALS, Parkinson, MS etc) zijn. De patiënt van mij waarbij deze procedure heeft plaatsgevonden zei "Het is prachtig het leven te kunnen geven aan andere ernstig zieke mensen met hetzelfde zieke lichaam dat mij drijft tot het verzoek om euthanasie"
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/als-patient-doneert-zijn-organen-na-euthanasie/
Els van Veen
, huisarts
Beste Mijntje, dankjewel voor je toelichting. Aan (bijvoorbeeld) ALS had ik inderdaad niet gedacht.
[Reactie gewijzigd door op 09-10-2019 15:38]
Mijntje Nijboer
Transplantatiechirurg, Leiden
@ van Veen: jazeker, en wij zijn heel blij met deze donoren en met dit protocol (de logistiek is best ingewikkeld...). Natuurlijk geldt dit niet voor al diegenen die euthanasie krijgen bij kanker, maar patiënten met bv ALS kunnen hun euthanasie goed ...combineren met orgaandonatie.
E.B. van Veen
huisarts, Kampen
Is hier echt een Richtlijn voor opgesteld? Voor die heel erg kleine groep? De meeste mensen die door euthanasie overlijden hebben volgens mijn waarneming kanker. Hun organen zijn toch sowieso niet geschikt voor orgaandonatie? Hoe groot is de groep wa...ar deze Richtlijn voor is opgesteld? Of loopt de regering alvast vooruit op de Wet Voltooid leven?