Bruins: ‘Opleiding blijft belangrijk bij BIG-registratie’
Plaats een reactieDe opleiding van zorgprofessionals zal ‘altijd een belangrijk aspect zijn’ van de kwaliteit van zorgverlening. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg), die verwacht na de zomer met een langetermijnvisie op de Wet BIG te komen waaruit moet blijken of en hoe de wet verder moet worden aangepast.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) kwam in het najaar met een advies over de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Om deze wet toekomstbestendig te maken, wil de RVS zorgverleners niet zozeer toetsen op hun bevoegdheid om een beroep uit te oefenen op basis van hun opleiding, maar op bekwaamheden. Zorgverleners moeten dan een portfolio van bekwaamheden aanleggen.
Naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamerfracties geeft Bruins aan dat het voor hem nog niet duidelijk is hoe zijn eigen toekomstbeeld voor de Wet BIG eruitziet. Het is ook onzeker of hij het RVS-advies, of delen ervan, daarin opneemt, aldus Bruins. Hij wil de komende maanden eerst met beroepsverenigingen, opleidingsorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties, en zorgverzekeraars van gedachten wisselen.
De minister is het niet eens met de constatering van de RVS dat een beroep steeds minder voldoet als uitgangspunt om te beoordelen of iemand bevoegd en bekwaam is. ‘Zonder op de zaken vooruit te willen lopen, is het wel logisch dat een goede gezondheidszorg goed opgeleide zorgprofessionals nodig heeft.’ Wel deelt hij de opvatting van de raad dat het systeem van periodieke herregistratie enkel ‘een momentopname’ is, waarbij niet wordt gekeken ‘of een zorgverlener up-to-date kennis heeft van nieuwe ontwikkelingen’ in zijn vakgebied.
De minister zegt oog te hebben voor de administratieve belasting die het bijhouden en toetsen van bekwaamheden zou veroorzaken. Zolang hij zich bezint op zijn BIG-toekomstvisie, neemt Bruins geen nieuwe beroepen op in de wet. Verder wil hij ingaan op het eerdere voornemen om een eis voor deskundigheidsbevorderende activiteiten in de wet op te nemen.
Bruins wil zich bezinnen op de wet omdat technologische ontwikkelingen en organisatieveranderingen zoals het werken in multidisciplinaire teams de rol van de individuele zorgverlener hebben veranderd. Ook komen er steeds nieuwe beroepsgroepen bij, die in de wet willen worden opgenomen. Volgens de minister is dat deels om financiële motieven, bijvoorbeeld omdat zorgverzekeraars een BIG-registratie eisen.
De KNMG ziet de koers van de RVS als een bedreiging voor de kwaliteit en veiligheid van medische zorg.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties