Bevestigd geval van marburg in West-Afrika
Plaats een reactieGezondheidsautoriteiten in Guinee hebben eind vorige week een bevestigd geval van de ziekte van Marburg in het zuidwesten van het West-Afrikaanse land bekendgemaakt. Het dorp waar het geval zich voordeed, ligt vlakbij de grens met Sierra Leone en Liberia. Dit is het eerste bekende geval van de ziekte van Marburg in Guinee en in West-Afrika, meldt de WHO.
De patiënt, een man, meldde zich 25 juli voor het eerst met klachten en overleed 2 augustus. Marburg of Marburg hemorragische koorts zoals het eerst werd genoemd, is een dodelijk virus dat verwant is aan het eveneens zeer besmettelijke ebolavirus. In het beginstadium van de ziekte is de klinische diagnose van marburg moeilijk te onderscheiden van andere tropische koortsachtige aandoeningen, vanwege de overeenkomsten in de klinische symptomen.
Vleermuizen
Het marburgvirus is in 1967 ontdekt in de gelijknamige stad in de Duitse deelstaat Hessen. Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers ziek waren geworden na contact met besmette apen die uit Oeganda waren ingevoerd. Bepaalde vleermuizen en besmet vlees zijn de belangrijkste bronnen voor een besmetting. Het marburgvirus wordt van mens op mens overgedragen via direct contact met bloed of andere lichaamssappen.
Uitbraken zijn zeldzaam, de laatste keer was in 2017 in Oeganda. In 2008 overleed een Nederlandse vrouw aan marburg, zij had het virus opgelopen tijdens een vakantie in Oeganda. In Guinee was eind juni juist het einde van een uitbraak van ebola bekendgemaakt.
Rond het bevestigde geval in Guinee wordt een onderzoek uitgevoerd om de bron van de uitbraak te identificeren: in totaal 146 contacten geïdentificeerd, van wie vier als ‘hoog risico’ zijn aangemerkt.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties