Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
1 minuut leestijd
Nieuws

Artsen Covid Collectief: ‘Verplicht testbewijs is onethisch’

12 reacties

Een negatief testbewijs verplichten om deel te mogen nemen aan maatschappelijke activiteiten is ‘medisch en ethisch onverantwoord’. Dat zegt het Artsen Covid Collectief, dat senatoren per brief heeft gevraagd niet met wetgeving hierover in te stemmen.

Artsen Covid Collectief (ACC), een stichting die de nevenschade van de coronamaatregelen wil beperken, maakt zich ernstig zorgen over een wetsvoorstel dat deze dinsdag door de Eerste Kamer wordt behandeld. Het betreft de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen, waarmee het kabinet het mogelijk wil maken tijdelijk coronatestbewijzen te verplichten voor mensen die gebruik willen maken van sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, horecagelegenheden, doorstroomlocaties en eventueel ook middelbaar  en hoger beroepsonderwijs. Mensen mogen dan alleen met een negatief testbewijs naar binnen op die locaties.

Wetgeving

Dergelijke wetgeving is volgens ACC ‘medisch en ethisch gezien onacceptabel, onnodig en ronduit gevaarlijk voor de volksgezondheid in zijn gehele breedte’. Meer en gedwongen (snel)testen voor deze activiteiten is volgens ACC niet passend bij het ziektebeeld van covid-19. Testen zonder medische beoordeling vooraf en zonder klachten is volgens ACC screening op een virus dat niet voldoet aan richtlijnen voor een screenbare aandoening.

‘Medische apartheid’

ACC heeft daarom de Eerste Kamerleden per brief opgeroepen om tegen invoering van de wet te stemmen. ACC deelt op de website ook een link naar een zelf te sturen voorbeeldbrief. Die brief is afkomstig van een website van een coronacriticus die dergelijke testbewijzen ‘medische apartheid’ noemt. Artsen Covid Collectief zegt dat er inmiddels ruim1500 ‘geverifieerde medici’ zijn aangesloten bij het collectief.

Het wetsvoorstel werd eerder deze maand aangenomen door de Tweede Kamer nadat de vier coalitiepartijen, Volt en GroenLinks voor stemden en elf oppositiepartijen tegen.

Lees ook
Nieuws covid-19
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  Daar is Opperkwakzalver Terpstra weer met ongefundeerde ad hominems en gejammer om censuur, bij gebrek aan inhoudelijk commentaar. Zulke lange teksten zijn misschien wat moeilijk te bevatten voor u, dus even ter verduidelijking: de essentie hier is h...et discrimineren van gezonde personen door middel van voor screening inaccurate tests op een voor gezonde mensen ongevaarlijke aandoening, die ook nog eens uit het seizoen is en veelal voor een setting waarin überhaupt geen transmissie plaatsvindt.

  Ingestemd door ongeïnformeerde politieke nitwits die wel aan deze ontzettende flauwekul miljarden spenderen maar de afgelopen 10 jaar de ene na de andere zorgbezuiniging doorvoerden. Waanzinnig.

  Is u ook nog iets bijgebleven van de basis van epidemiologie waaronder mortaliteit, prevalentie, sensitiviteit en specificiteit? Of was dat voor de oorlog nog geen onderdeel van het curriculum?

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  @ Debije
  U gaat uit van een aantal premissen waar gerust vraagtekens bij te plaatsen zijn. Er is veel onzeker of in het geheel nog niet bekend in dezen; uw stelligheid lijkt daar geen rekening mee te houden.
  Het ACC ontkent het virus niet, hoe komt... u daarbij? Volgens mij zijn er so wie so weinig critici van het coronabeleid die het virus ontkennen, ik ken ze niet in elk geval.
  'Het doen voorkomen of vaccinatie gevaarlijker is dan besmetting': hoed u ook in dit geval voor stellige uitspraken omtrent wat critici van de maatregelen zouden kunnen bedoelen met hun kritiek op vaccinatie. Feit is dat besmetting voor verreweg de meeste mensen niet gevaarlijk is. Vaccinatie is dus lang niet voor iedereen nodig om ernstig gevaar of de dood af te wenden. De overgrote meerderheid van de mensen ontwikkelt bij besmetting naar het zich laat aanzien brede immuniteit tegen het virus die mogelijk zelfs effectiever is dan die welke door het vaccin wordt opgewekt omdat die laatste slechts tegen het spike-eiwit is gericht. Het argument om gans het volk te vaccineren om het virus te bestrijden lijkt dus niet sterk. Pleiten voor het vaccineren van de kwetsbaren en (juist) niet van de niet-kwetsbaren zou dus best rationeler kunnen zijn.
  Dat mensen die niet gevaccineerd willen worden het recht op deelname aan veel sociale activiteiten terecht kan worden ontzegd zoals u stelt lijkt me dan ook niet juist.
  En dan laat ik alle verdere onzekerheden van de coronavaccins met hun geheel nieuwe werkwijze, m.n. onbekendheid van langetermijneffecten, nog maar even buiten beschouwing.

 • Maurice Debije

  psychiater (ZGP/ZZP), Heerlen

  Het Zuyderland Ziekenhuis te Heerlen en Sittard is met instemming van de betrokken patient naar buiten getreden met het dramatische verhaal, dat een bejaarde man vaccinatie geweigerd had en 1 week later hard getroffen werd door corona. De afloop is m...ij bekend, maar het staat mij niet vrij om me daarover verder uit te laten. Ontkenning van het bestaan van het virus, het doen voorkomen alsof vaccinatie gevaarlijker is dan besmetting, dat niet-gevaccineerden geen bron van gevaar voor de volksgezondheid blijven, kan ik niet rijmen met medisch en ethisch verantwoord gedrag. Iedereen is vrij om te kiezen om al dan niet gevaccineerd te worden, dat is een van de verworvenheden van onze democratische rechtsstaat. De keuze om niet te vaccineren heeft echter consequenties: sociale uitsluiting op een groot aantal terreinen. Zoals de Engelsen zeggen: you can't have your cake and eat it. Dat is de kern van het probleem: mensen willen wel de vrijheid van keuze, maar weigeren de consequenties van hun keuze te dragen. Sterker nog, ze beschuldigen de samenleving juist ervan dat die verantwoordelijk is voor de consequenties van hun keuze. Ze kwalificeren dat als medisch en ethisch onverantwoord. Leuk geprobeerd, maar aan de consequenties valt niet te ontsnappen. Als iemand zo overtuigd is van diens keuze, dan betekent het ook dat diegene het er ook voor over heeft, om die consequenties voor lief te nemen.

 • Nico Terpstra

  praktijkhoudend huisarts, Hoorn

  Korte aanvulling op mijn reactie op antroposofisch huisarts Marion van Bree, die een blog van een verwarde vrouw over een dissidente viroloog inbracht: alle beweringen van betreffende persoon Byram Bridle worden door echte wetenschappers ontkracht op... https://byrambridle.com.

 • Nico Terpstra

  praktijkhoudend huisarts, Hoorn

  Het niveau van de reacties hieronder is om te huilen. De usual suspects DdH en EvV jammeren hun gebruikelijke riedel, de onvermijdelijke Henk van de Pol doet zijn standaard duit in het zakje, ene LM tiert anoniem maar raak etc etc. Het ongrijpbare A...rtsen Covid Collectief - waar nauwelijks reguliere artsen bijzitten naar het schijnt (ondanks de ongeloofwaardige claim die men debiteert over de 1500 BIG-geregistreerde leden - waarover vervolgens totaal geen transparantie wordt gegeven) - zal met deze gratis reclame wel blij zijn. Dit terwijl het integrale ACC-bestuur uit vreemde snuiters (oa homeopaten) bestaat die op zijn minst aan corona-devaluatie wensen te doen.

  Het bontst maakt echter antroposofische huisarts Marion van Bree het: zij heeft een wetenschappelijke opleiding maar kiest er voor om een compleet onzinverhaal door ene Janis Say van de website www.vriendenplek.nl in het debat in te brengen als geloofwaardig. Lees ook eens wat deze Janis in 2018 al schreef: https://tinyurl.com/j243vy76. Moeten we nu nog langer op de website van Medisch Contact deze kletskoek tolereren die door toedoen van dat Artsen Covid Collectief de wereld in wordt geslingerd?

 • Marion van Bree

  Huisarts

  Hierbij info van een betrouwbaar overkomende collega, een immunoloog. https://vriendenplek.nl/read-blog/781_spike-proteine-in-vaccins-verantwoordelijk-voor-ernstige-en-blijvende-schade.html

  Ik kan het als huisarts niet beoordelen. Wel vind ik he...t interessant om me van meerdere kanten te laten informeren, zowel de pro's als de contra's

 • Els van Veen

  huisarts

  In aanvulling op wat collega LM schrijft. Vanaf begin 2020 werd ik 'complotdenker' genoemd. Bijvoorbeeld als ik benoemde dat Covid-19 erg leek op Influenza qua ziektebeeld. Of dat ik massaal testen idioterie vond (juni 2020, na de piek op de IC). Spo...el je mond, was de teneur hier op dit forum.

  Ik heb me meteen aangesloten bij het artsencollectief. Het merendeel van de medici daar is erg bezorgd, het merendeel is regulier (huis)arts. Toch worden wij weggezet, ook door een aantal (huis)artsen als 'gevaarlijke wappies'. In maart j.l. stond mijn naam in de krant (AD). Niemand van KNMG, LHV of Medisch Contact beschermt hiertegen. Integendeel, er wordt gemeld bij de Inspectie door o.a. collega Terpstra van de VTDK. Alsof wij misdadigers zijn.

  Wij zijn geen misdadigers! Wij zijn bezorgd. Ik word steeds gealarmeerder, iemand die gealarmeerd is, gaat steeds harder roepen. Ik in elk geval wel.

  Onze geneeskunde wordt misbruikt door lieden in regering, bij VWS e.d. die geen bal verstand hebben van ziekte en wat extreme angst met grote groepen mensen kan doen. En de KNMG gaat hier klakkeloos in mee.
  https://twitter.com/veen_els/status/1387103156182585356

 • LM

  Huisarts, Nederland

  In de beleving van velen op dit platform is het inmiddels normaal geworden dat de groep artsen die onderdeel uitmaken van een wappieclub met 1 pennestreek in de hoek worden gedrukt. Stelletje pestkoppen en lafbekken om hier niet tussen te durven spri...ngen als mediators. Het zijn jullie collega's potjandorie, die hier elkaars integriteit in twijfel trekken en zo een mogelijk toekomstige tweespalt in de zorg forceren.. Vertrouwen we elkaar niet meer om voors en tegens gezamenlijk te bespreken. Durven we de professoren die zachtjes het pluche bekleden geen kritische vragen te stellen. Heeft men niet in de gaten dat 99 procent van deze groep "wappies" Collega's zijn die samen met u de beste zorg aanbieden. Collega's die wel de kop boven het maaiveld durven uit te steken met als doel het beste antwoord te vinden voor hun patiënt. Dit doen ze met een gevoel dat hun persoonlijke reputatie aan flarden geschoten kan worden door collega's die ik niet bij naam wil noemen, maar vanuit hun hautaine ego precies weten dat ze aangesproken worden. Collega's die als paus menen de onschendbare weerspiegeling te zijn van de almachtige waarheid.
  Zij laten het niet toe dat er artsen zijn die kritisch zijn t.a.v. nieuwe protocollen en vanuit verschillende al dan niet wetenschappelijke visiepunten vragen stellen of soms op de rem trappen. Als deze mensen er niet waren geweest zaten we misschien nog steeds in de oertijd of waren we in onze evolutie massaal het ravijn ingelopen bij de minste dreiging. Luisteren en geduld, maar vooral respect en nieuwschierigheid naar de waarheidsbeleving van anderen (we gaan er maar vanuit dat we geen 1500 psychotische collega's hebben die nog big geregistreerd zijn.) Is het de angst dat waar men in gelooft omdat omt, rutte, de jonge en de farmacie het zegt, misschien wel eens wat nuance behoeft? Is het de angst zelf een pispaaltje te worden? Kom op. Wordt volwassen of reageer met respect en openheid en biedt elkaar de ruimte. Leven en laten leven.

 • Jan

  Gepensioneerd jnternist, Rotterdam

  Als iemand meent dat het doen van een een ingreep of test ethisch onverantwoord is ben ik benieuwd welke ethiek er dan bedoeld wordt. Met evenveel (meer) recht kan je namelijk zeggen dat het ethisch onverantwoord is om iets niet te doen (vaccineren, ...medeburgers beschermen). Primum non nocere gaat niet alleen over het individue maar ook over de samenleving als geheel. Zie overdonderende bewijs dat vaccineren zinvol is (Israël, UK, VS). Maar in onze gemeenschap is individualisme soms helaas een overmatig dominante stroming.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  @ De Wit
  Laat ik me onthouden van het noemen van voorbeelden waarin achteraf bezien een kleine, dappere minderheid het bij het juiste wetenschappelijke en/of morele eind had, u kunt deze voorbeelden zelf makkelijk bedenken. Omgekeerde voorbeelden zi...jn er natuurlijk ook. Derhalve lijkt mij uw reactie inhoudelijk weinig overtuigend. Laten we het hebben over de inhoud van de bezwaren van het ACC tegen het verplicht testbewijs. U bent daar vast niet enthousiast over maar misschien wilt u dat toelichten.

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  @de Wit:
  Is elk van die 76.292 individueel benaderd over hun zienswijze en de onderbouwing hiervan dan? Met name aan de onderbouwing van al die grondrechtbeperkende maatregelen (zo ook bij dit gedrocht van een wet) schort het nogal eens. Niet zo gek..., want de ondersteunende evidence is er tenslotte ook niet. Integendeel.

  Dus weet ik niet echt wat voor boodschap u zo duidelijk voor ogen meent te hebben. Inhoudelijke bijdrage heb ik in uw commentaar helaas ook niet kunnen bespeuren. Bovendien, men was destijds ook in overgrote meerderheid heilig overtuigd van heksenverbranding. Dit testcircus is, zij het iets minder dodelijk, net zo krankzinnig. In de VS is men steeds meer al die totalitaire ellende actief aan het verbannen. En de stapels met coronalijken die er op straat liggen, het is ongelooflijk. Oh, wacht...

  Gaat de KNMG nog eens iets vinden van het politiek inzetten van (nota bene inaccuraat) medisch aanvullend onderzoek om de bevolking mee te discrimineren? Uitsluiting middels experimentele vaccins / coronapaspoorten? En dat alles, net als lockdowns etc., zonder ook maar het begin van een deugdelijke onderbouwing?

 • R.J. de Wit

  Traumachirurg, Enschede

  Volgens het CIBG van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn er 76.292 geregistreerde artsen in het BIG-register (stand 3 mei 2021).
  Dat betekent dat er bijna 74.792 artsen zijn die níet zijn aangesloten bij het ACC (Artsen Covid C...ollectief).
  De boodschap is duidelijk denk ik.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.