‘ANW-zorg onderbrengen in coöperatie’
3 reactiesZorgverzekeraars moeten met huisartsen coöperaties oprichten om de ANW-diensten in te vullen. Zowel praktijkhouders als niet-praktijkhoudende huisartsen die diensten willen draaien, kunnen daar dan aan deelnemen. Dat is de nieuwe inzet van huisartsenbeweging Help de huisarts verzuipt.
Huisarts Nico Terpstra stelde eind vorig jaar een manifest op met eisen ‘aan politiek en zorgverzekeraars’ om met name praktijkhoudende huisartsen te ontlasten. Ruim 1300 huisartsen ondertekenden dat manifest en ruim 900 huisartsen sloten zich aan bij de Facebookgroep Help de huisarts verzuipt (Hdhv). Eén van de zaken waar de Hdhv-beweging zich op richt, is de werkdruk door ANW-diensten. In eerste instantie opperde Terpstra dat die diensten over alle huisartsen gelijk moeten worden verdeeld, tegen marktconforme gelijke tarieven.
Coöperatie
Maar een ANW-plicht voor waarnemers stuit op te veel weerstand, merkte Terpstra, reden om nu een ander model te ontwikkelen. Via het Hdhv-collectief pleit hij voor coöperaties die de ANW-zorg gaan organiseren. In die coöperaties zouden de zorgverzekeraars vanuit hun zorgplicht verantwoordelijk zijn voor het opstellen van ANW-roosters en de bijbehorende administratie, en zouden huisartsen inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor de te leveren zorg.
Zowel praktijkhoudende als niet-praktijkhoudende huisartsen kunnen zich dan op vrijwillige basis inschrijven voor diensten bij zo’n coöperatie, is het idee. Dat is de enige manier om deelname aan ANW-diensten ‘toekomstbestendig te maken’, aldus Terpstra. ‘Het zou kunnen leiden tot het Engelse model, waarbij je ANW-dokters krijgt die dat willen doen omdat het waarschijnlijk beter betaalt.’
In ieder geval is het volgens Terpstra noodzakelijk om het praktijkhouderschap en de ANW-plicht te ontkoppelen. Die koppeling noemt hij ‘archaïsch’.
Aantrekkelijker
Zo’n verandering ontlast niet alleen de huidige praktijkhouders, maar kan het praktijkhouderschap voor jonge artsen weer aantrekkelijker te maken, betoogt Terpstra. ‘De lasten moeten eerlijker worden verdeeld tussen praktijkhouders en waarnemers. En we moeten samen optrekken richting zorgverzekeraars om het ook hun probleem te maken.’ Terpstra ziet het liefst ziet dat verschillende initiatieven die zich momenteel inzetten om de eerstelijnszorg te verbeteren, zich bundelen. ‘We moeten versnippering voorkomen.’
Lees ook
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het is blijkbaar inherent aan het beroep dat een huisarts deze diensten moet draaien, waarvoor diep respect. Het is dus een onderdeel van het werk het doen van ANW-diensten. Een huisarts die geen ANW-diensten draait, is dat dan in strikte zin wel een... huisarts? Kan er geen verplichting worden ingesteld, een verplichting in het kader van herregistratie bijvoorbeeld?
Er is anders ook geen enkele zicht te krijgen op de aanwezige capaciteit voor huisartsen, want als je een huisarts meetelt, ga je ook uit van het doen van diensten. Maar als een belangrijk deel van de huisartsen dat niet doet, dan hebben we in feite een scheef beeld van de aanwezig capaciteit. Als artsen liever geen diensten draaien, laat je dan omscholen. Er zijn genoeg bedrijfsartsen nodig en er zijn interessante uurtarieven, zonder tussenkomst van zorgverzekeraars of andere bemoeiallen.
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Er staat een mooie zin in het artikel: "Een ANW-plicht voor waarnemers stuit op te veel weerstand (bij waarnemers)".
Dat is nou precies het probleem. De ANW plicht stuit bij praktijkhouders ook op weerstand, maar we doen het wel.
J. Wouda
Waarnemend huisarts, Egmond aan Zee
Dat een verplichting van anw diensten op veel weerstand stuit bij waarnemers is logisch - dan ben je namelijk niet meer zelfstandig maar onderworpen aan een ‘dienstplicht’.
Deze continuïteitsplicht maakt sinds jaar en dag onderdeel uit van het pr...aktijkhouderschap. Dit is bekrachtigd tijdens Woudschoten 2019. Dat hoeft niet zo te blijven: het vergt een breder gedeeld besluit om het ideaal van 24/7 beschikbare acute huisartsenzorg (deels) los te laten. En dan kan er ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.
Daarbij is het de vraag of acute zorg het beste over twee lijnen wordt verdeeld. Ik kan me zo voorstellen dat een huisarts prima op een seh kan werken. Zou een interessante synergie kunnen opleveren.