‘Zorgakkoorden hebben zorgkosten geremd’
2 reactiesDe akkoorden die minister Schippers sloot met onder meer huisartsen, medisch specialisten en zorgverzekeraars hebben zeer waarschijnlijk een rem gezet op de uitgaven aan zorg tussen 2012 en 2015. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar de zorgakkoorden.
Vooral de financiële afspraken hebben er volgens de Algemene Rekenkamer toe bijgedragen dat de zorguitgaven minder hard stegen en de budgetten minder vaak werden overschreden dan in het begin van deze eeuw. Het is zeer onwaarschijnlijk dat inhoudelijke afspraken – die ook tot besparingen hadden moeten leiden – effect hebben gehad op een daling van de groei van de zorguitgaven.
De Algemene Rekenkamer keek naar zeven akkoorden die tussen 2010 en 2015 werden gesloten en die betrekking hadden op 37 procent, 26 miljard euro, van de zorgkosten. Behalve dat de akkoorden bijdroegen aan een verminderde groei van de zorgkosten, leidden ze er volgens de Algemene Rekenkamer ook toe dat een periode van onrust en tegenstellingen tussen de veldpartijen en de minister van VWS werd afgesloten. De partijen zouden elkaar nu vaker treffen en in overleg gaan over oplossingen.
De Algemene Rekenkamer vindt dat een volgend kabinet er verstandig aan doet wederom zorgakkoorden te sluiten met de veldpartijen, omdat de huidige akkoorden eind 2017 aflopen. Zonder maatregelen verwacht het Centraal Planbureau tussen 2018 en 2011 een groei van de zorguitgaven van 3,4 procent, waarmee 10 miljard euro gemoeid is.
In een reactie per brief aan de Algemene Rekenkamer schrijft minister Schippers van VWS dat de conclusies uit het rapport overeenkomen met haar eigen beeld. Ze wil terughoudend zijn in uitspraken over het sluiten van nieuwe akkoorden door een volgend kabinet. Wel wil ze een eenjarig transitieakkoord sluiten voor 2018. Ook vindt ze dat een volgend kabinet bij het afsluiten van zorgakkoorden moet kijken naar loon- en prijsbijstelling in de zorg. De minister van VWS moet wat Schippers betreft een actieve rol blijven spelen bij het maken en uitvoeren van financiële en inhoudelijke afspraken.
Lees ook:een volgend kabinet bij het afsluiten van zorgakkoorden moet kijken naar loon- en prijsbijstelling in de zorg. De minister van VWS moet wat Schippers betreft een actieve rol blijven spelen bij het maken en uitvoeren van financiële en inhoudelijke afspraken.
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Nelie van Oosterom
Huisarts, Delft
Ik zou ook graag de uitslagen van het onderzoek willen of bij deze bezuinigingen de kwaliteit van de zorg evenredig toegenomen of afgenomen is. Ik ben namelijk bang dat er van het laatste sprake is. Dan is het namelijk geen wonder dat de zorg goedkop...er wordt
M. Gerwenst
Med. secretaresse, Purmerend
Wordt er ook onderzocht hoeveel levens het heeft gekost. Mensen krijgen nog nauwelijks zorg. Het is moeilijk een verwijskaart te krijgen via de huisartsen, daardoor ook is de kans groter dat zorg te laat komt. Dat is maar 1 voorbeeld.