Zelfdoding artsen na onderzoek Britse inspectie
1 reactieBijna dertig Britse artsen pleegden de afgelopen jaren zelfmoord na onderzoek van de General Medical Council (GMC) naar hun functioneren.
Dat blijkt uit een in december verschenen rapport. De GMC houdt het centraal medisch register bij en fungeert als centrale onafhankelijke organisatie voor de beoordeling van vermeend disfunctioneren. In opdracht van de GMC onderzocht Sarndrah Horsfall het waarom van de dood van 114 artsen die tussen 2005 en 2013 overleden tijdens lopend onderzoek naar hun functioneren. Van deze artsen overleden er 28 zeker of vermoedelijk door zelfdoding.
Veel van deze artsen leden aan een psychiatrische stoornis (vooral depressie) of hadden problemen met alcohol of drugs, constateert Horsfall. Maar ook een gebroken huwelijk en financiële problemen speelden een rol. In sommige gevallen leidde optreden van de politie of stress als gevolg van het GMC-onderzoek tot de zelfgekozen dood.
Artsen naar wie onderzoek wordt gedaan, moeten worden behandeld als ‘innocent until proven guilty’, zo adviseert Horsfall kernachtig aan de GMC. Ook zou binnen de organisatie één senior arts het overzicht moeten houden op alle lopende onderzoeken.
Voor zover bekend is dergelijk onderzoek in Nederland niet gedaan. In oktober 2013 stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) huisarts Nico Tromp in Tuitjenhorn op non-actief na een door hem uitgevoerde pijnbestrijding bij een terminaal zieke patiënt. Kort daarop maakte Tromp een einde aan zijn leven. Het onderzoeksrapport over deze zaak verschijnt op 31 maart.
Joost Visser
Lees ook:
- Dossier Tuitjenhorn
- Dossier Disfunctioneren
H.J. Mulder
huisarts in ruste, WINSCHOTEN Nederland
Kennelijk dilemma IGZ en de toen door de IGZ beoordeelde situatie na mogelijk onvoldoende hoor en wederhoor, althans dat sijpelde zo links en rechts bij mij binnen ("multi-media"), waarbij gehoor geven aan "innocent until proven quilty" op zeer gespa...nnen voet met de bedreiging voor de ander-de patiënten-versus de medische professie in de persoon van deze huisarts kwam te staan, waar op non-actief stellen met onmiddellijke ingang moest volgen. Jammer dat deze collega de uitkomst van dit alles niet heeft kunnen tegemoet gaan.
Kennelijk is de situatie zo overrompelend en onbeheersbaar geweest, dat de collega huisarts zodanig ging handelen, om zijn patient terstond bij te staan in de beëindiging van zijn strijd.Achteraf is het zo gemakkelijk te oordelen. De beste stuurlui staan altijd nog aan de wal. Ik ben erg benieuwd hoe hier de onderste steen boven komt.