WMA organiseert Leadership Development cursus
Plaats een reactieVia de KNMG mochten we in februari met de WMA (World Medical Association) op cursus. Een voor ons eigenlijk onbekende organisatie. Deze organisatie vertegenwoordigt wereldwijd artsen, en heeft als doel de arts onafhankelijk en ethisch verantwoord te laten werken. De KNMG is namens de Nederlandse artsen bij de WMA aangesloten.
De WMA vindt het belangrijk dat wij als beroepsgroep onszelf weerbaar maken tegen de invloeden op de kwaliteit en onafhankelijkheid van ons vak. Daarom organiseert de WMA al drie jaar samen met Insead in Frankrijk en Singapore deze leadership course voor medici. Insead is een gerenommeerd instituut voor MBA opleidingen. En Insead, alias ‘the business school for the world’ is vooral ook heel internationaal gericht en multicultureel.
De 32 deelnemers aan deze cursus kwamen dan ook uit negentien verschillende landen, variërend van Azerbeidzjan tot Taiwan, Korea, Uruguay en Nieuw Zeeland. We waren de eerste Nederlandse deelnemers aan de cursus.
Opvallend was dat alle deelnemers, ongeacht het land van herkomst, vergelijkbare problemen hadden. De kosten voor de gezondheidszorg stroken niet met wat er op nationaal niveau beschikbaar is. Gemiddeld wordt in geïndustrialiseerde landen 10 procent van het BNP (bruto nationaal product) aan gezondheidszorg besteed. Daarnaast heeft de huidige recessie wereldwijd een grote impact op de gezondheidszorg. Maar ook andersom. Doordat de kosten en uitgaven voor de gezondheidszorg redelijk stabiel blijven in de tijd, en minder afhankelijk zijn van ‘het vertrouwe’, is de gezondheidszorg één van de motoren die de economie in beweging houden en de effecten van de recessie dempen. Daar mogen we best trots op zijn!
Speerpunten
Ook al speelt een gebrek aan financiering voor alle plannen een grote rol bij iedereen, inhoudelijk waren de speerpunten wel verschillend. Zo is in India vooral het probleem dat een grote groep (80% van de bevolking) zo arm is dat zij geen gezondheidszorg kan kopen of verzekering heeft. Voor de overheid is deze groep zo groot en kostbaar dat die geen adequate zorg kan leveren. In Maleisië heeft de regering inlooppraktijken voor gezondheidsproblemen van arme patiënten opgericht, die worden gerund door mensen zonder medische opleiding. Artsen zijn daar geheel niet betrokken geweest bij de plannen. In Nieuw Zeeland is het probleem dat veel inheemse artsen vertrekken naar beter betaalde banen elders, en dat uitheemse artsen slechts tijdelijk komen werken, en daarmee de continuïteit van de gezondheidszorg in het geding komt.
Tot slot, in Israël zijn de druk op veiligheid en de daarmee gepaard gaande kosten zo hoog, dat de uitgaven voor de gezondheidszorg beperkt worden.
Tijdens de cursus hebben we geleerd te onderhandelen, met als doel een win-winsituatie te creëren. Daarnaast leerden we van inspirerende docenten om veranderingen te begeleiden, iets waar artsen van huis uit niet erg sterk zijn.
Met één mond
En tot slot werd het belang benadrukt van een continue ‘campagne’ om de goede naam van ons beroep te handhaven en te verbeteren. Een consistente, duidelijke boodschap is zeer wenselijk, belangenorganisaties moeten zoveel mogelijk met één mond spreken. Het was heel leerzaam, en het zou goed zijn om alle artsen tijdens hun opleiding iets van deze business te laten proeven!
Monika Lens-Kerckhoffs, aios interne geneeskunde en fellow IC, AMC
Annebeth Flinterman, aios dermatologie, UMC Utrecht
- Er zijn nog geen reacties