Wet langdurige zorg in 2021 open voor ggz-cliënten
De Wet langdurige zorg (Wlz) zal vanaf 2021 worden opengesteld voor mensen met een ernstige en langdurige psychiatrische stoornis. Dat verwacht staatssecretaris Paul Blokhuis, verantwoordelijk voor ggz, die werkt aan een wetsvoorstel met die strekking.
Bij het hervormen van de voormalige AWBZ (Algemene wet bijzonder ziektekosten) werd de langdurige zorg voor ggz-cliënten vooral ondergebracht bij gemeenten via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en deels bij zorgverzekeraars via de Zorgverzekeringswet (Zvw). Langdurig verblijf in Wlz-instellingen was alleen toegestaan voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap, of mensen met een somatische of psychogeriatrische beperking of aandoening.
Maar Zorginstituut Nederland adviseerde al in 2015 om ook een psychische stoornis als grondslag in de Wlz op te nemen. Het huidige onderscheid in de wet belemmert namelijk soms om goede zorg te regelen voor mensen met een psychische stoornis (al dan niet in combinatie met een andere handicap, beperking of aandoening uit de Wlz), die blijvend behoefte hebben aan zorg. Blokhuis wil daarom de Wlz aanpassen. Hij hoopt dat hij een voorstel daarvoor in 2019 aan de Tweede Kamer kan voorleggen. De wijziging kan dan in 2021 van kracht worden, verwacht Blokhuis. Dat zou alle betrokken partijen ook genoeg tijd geven om zich hierop voor te bereiden.