Werkingsmechanisme hygiënehypothese aangetoond
Plaats een reactieAl langer denken onderzoekers dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van allergieën, de welbekende hygiënehypothese. Martijn Schuijs e.a. (van o.a. het Erasmus MC in Rotterdam) hebben een enzym ontdekt dat hier (mede) verantwoordelijk voor is. Dit blijkt uit een onderzoek dat afgelopen week gepubliceerd is in Science.
Muizen die waren blootgesteld aan boerderijstof (endotoxines van bacteriën) reageerden minder heftig op allergenen dan muizen die niet waren blootgesteld. De oorzaak van dit effect was de aanwezigheid van het eiwit A20 – dit eiwit maakt het longmembraan minder gevoelig voor allergenen. Als A20 geïnactiveerd werd, was het effect van blootstelling aan boerderijstof weg.
Na de test op muizen, werden longbiopsieën van mensen met en mensen zonder astma blootgesteld aan de endotoxines. Vervolgens produceerden de gezonde cellen in reactie op allergenen minder inflammatoire moleculen dan de cellen van de astmapatiënten bij wie de A20 spiegels lager waren.
Bovendien bleek uit een test op een groep van 2000 kinderen: degene die opgroeiden op een boerderij hadden voor een groot deel geen allergieën, behalve kinderen met een variant van het A20-gen die resulteert in dysfunctie van het eiwit.
Ella Walstock
Science 2015, doi: 10.1126/science.aac4812
Links:
- Biomarkers helpen bij voorspellen van astma (19 januari 2015)
- Antibiotica verhogen risico astma niet (3 december 2014)
- Bewijs gevonden voor hygiënehypothese (23 maart 2012)

- Er zijn nog geen reacties