Weeg nut voor patiënt mee bij nieuw middel
Plaats een reactieBij het beoordelen van nieuwe medicijnen zou het perspectief van de patiënt een rol moeten spelen. Dat stellen professor Koos Brouwers en anderen voor.
Brouwers, klinisch farmacoloog bij het Expertise Centrum Pharmacotherapie bij Ouderen: ‘Momenteel wordt bij de beoordeling voor opname in het verzekerde basispakket vrijwel alleen naar de farmacotherapeutische en economische meerwaarde van een middel gekeken. Wij vinden dat er meer oog moet zijn voor aspecten zoals gebruiksgemak en zelfmanagement. Dat past binnen de toename van aandacht voor het patiëntenperspectief, maar het heeft ook een therapeutisch doel. Het maakt voor de patiënt uit of je een pil een- of driemaal daags moet slikken, en het beïnvloedt de therapietrouw.’
Het voorstel van de werkgroep waar Brouwers aan deelnam, is om experts – zoals artsen en verpleegkundigen – bij de introductie van nieuwe middelen te laten bepalen welke aspecten relevant zijn voor de patiënt. Vervolgens beoordelen zij of de medicijnen op die gebieden meerwaarde hebben boven bekende middelen. Dit zou moeten meewegen bij de beslissing om nieuwe medicijnen toe te laten.
De methodiek die Brouwers en de zijnen hiervoor ontwikkelden, hebben zij als eerste toegepast op nieuwe orale antistollingsmiddelen. [zie rapport] Het hele proces is gesponsord door Europe-Expro, een consultancybureau dat onderdeel uitmaakt van MH Pronk Health Care Consultancy, dat als slogan heeft ‘Bruggen bouwen naar vergoeding’. Europe-Expro vermeldt ‘educational grants’ van een breed scala aan farmaceutische bedrijven te ontvangen, zonder inhoudelijke inbreng van deze bedrijven.
Brouwers geeft desgevraagd aan dat er bij de werkgroepleden geen sprake was van belangenverstrengeling met de farmaceutische firma’s die de antistollingsmiddelen in de handel brengen. Brouwers: ‘Ik zal bij een volgende rapportage aan de orde stellen dat een conflict of interest ook wordt vermeld.’
Sophie Broersen
- Rapport: ‘Patientrelevantie en Validatieprocedure’
Lees ook:
- Nieuwe orale antistolling vergeleken
- Nieuwe antistollingsmiddelen
- Cardiologen boos over bestuurlijk getreuzel

- Er zijn nog geen reacties