Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Waarom knoflook goed is

Plaats een reactie

Dat knoflook een zeker heilzaam effect heeft op de gezondheid, staat wel vast. Zo is er een (zwak) verband tussen de consumptie van knoflook en de vermindering van verscheidene risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Amerikaanse onderzoekers denken te weten hoe dat komt. Rode bloedcellen zetten de polysulfiden uit verteerde resten van knoflook om in de boodschapperstof waterstofsulfide (HS), die vervolgens een ontspannende werking uitoefent op bloedvaten en, zoals in de volksmond wordt beweerd, de bloedcirculatie bevordert.



Gloria Benavides c.s. tonen dat aan in een studie die vorige week door PNAS als early release werd gepubliceerd. Zij voegden het sap van in de supermarkt gekochte knoflook in zeer kleine hoeveelheden toe aan menselijke rode bloedcellen en ontdekten dat die cellen vrijwel onmiddellijk HS begonnen af te geven. Ze onderzochten ook de werking van HS op stukjes van de aorta van ratten en konden zo de ontspannende werking aantonen. << HM



www.pnas.org

, early release 17 oktober



Beeld: Shutterstock

Wetenschap
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.