Verkeerd declareren kost VUmc tonnen
1 reactieDe afdeling Kindergeneeskunde van het VUmc moet 116.217 euro terugbetalen aan de overheid en krijgt een boete van dezelfde hoogte vanwege onrechtmatige declaraties. Ook moet het VUmc ervoor zorgen dat zoiets niet meer kan gebeuren, zo zijn het Openbaar Ministerie en het VUmc overeengekomen.
In 2014 startte een onderzoek naar het declaratiegedrag van de afdeling Kindergeneeskunde van het VUmc, zo meldt het OM. 46 geanonimiseerde patiëntendossiers uit 2010 en 2011 in handen van de NZa vormden daarvoor de aanleiding. Uit zes van die dossiers bleek dat het VUmc voor deze patiënten ten onrechte dagverpleging declareerde bij zorgverzekeraars. Omdat de patiënten vanuit de afdeling SEH naar de kinderafdeling waren doorgestuurd, voldeden zij niet aan de criteria voor dagverpleging; die moet namelijk voorzienbaar zijn. Mogelijk werd binnen het VUmc op grotere schaal verkeerd gedeclareerd. De FIOD, de opsporingsdienst van de belastingdienst, legde eind 2016 beslag op meer patiëntendossiers uit 2010 en 2011 en mails over declaraties. Deze konden echter niet worden onderzocht, omdat de artsen en het ziekenhuis een beroep deden op het medisch beroepsgeheim. Een volledig beeld kon dan ook niet worden verkregen, stelt het OM.
Het OM en de FIOD vonden geen aanwijzingen dat het VUmc actief instrueerde om onjuist te declareren. Ook leek niemand er persoonlijk voordeel van te hebben. Het VUmc stelt in een reactie op de eigen website dat niemand in 2011 de bedoeling had onjuist te declareren. De fouten bij het declareren zouden zijn ontstaan door destijds onduidelijke richtlijnen.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.G.Mol
KNO-arts, Lage Vuursche
Wat een onduidelijk verhaal. Wie heeft het geld gevorderd en de boete bepaald. Het OM, de belastingdienst, de verzekeraars? Hoe dan ook, het OM en de Fiod hebben geconstateerd dat er geen opzet in het spel was. Het is de absurde regelgeving (dagverpl...eging moet voorzienbaar zijn )en het nog absurdere declaratiesysteem dat tot dit soort problemen leidt. Volgens mijn interpretatie van deze absurde regelgeving is elke spoedopname via de SEH per definitie een opname en geen dagverpleging. Een opname is per definitie weer duurder dan een dagopname, dus heeft volgens mij de kinderafdeling van de VU onbedoeld te weinig gedeclareerd en nog een paar ton tegoed van de "overheid".