Vergoeding tolken definitief van de baan
Plaats een reactieHet lijkt er sterk op dat tolk- en vertaaldiensten vanaf 1 januari definitief voor eigen rekening van patiënten komen. Een motie van Tweede Kamerleden van GroenLinks, PvdA, D66 en de ChristenUnie om de mogelijkheden te verkennen om de vergoeding toch onder de Zorgverzekeringswet te brengen, werd gisteren door de Tweede Kamer afgewezen.
Het afschaffen van de tolk- en vertaaldiensten levert volgens minister Schippers jaarlijkse 19 miljoen euro op. Als reden voor de afschaffing noemt minister Schippers het feit dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het machtig zijn van de Nederlandse taal.
Hilde van der Meer, beleidsadviseur gezondheidsrecht KNMG, betoogde deze zomer in Medisch Contact dat hier juridisch nogal wat haken en ogen aan zitten. De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) verplicht artsen namelijk om patiënten in begrijpelijke taal te informeren over onderzoeken en mogelijke behandelingen. Bovendien schrijven de ‘Veldnormen voor de inzet van tolken in de gezondheidszorg’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor dat zorgverleners een professionele tolk moeten inschakelen wanneer artsen hun patiënten niet in begrijpelijke taal kunnen informeren. Nu de financiële vergoeding voor tolken vervalt, meent de KNMG echter dat deze veldnorm niet meer als bindend kan worden beschouwd. In haar standpunt Tolken in de Zorg (2011) licht de KNMG toe waarom de inspectie volgens haar niet meer kan toezien op naleving van deze veldnorm.
Michiel Hordijk
Lees ook:
- Student-Tolk genomineerd voor de Medisch Contact Communicatieprijs 2012
- Afschaffen vergoeding tolken: ook artsen betalen de rekening!
- KNMG-standpunt Tolken in de Zorg (2011)
Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties