‘Vergoed langwerkende ADHD-middelen’
Plaats een reactieKinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban pleit voor volledige vergoeding van langwerkende ADHD-medicatie. Zij doet dit naar aanleiding van haar promotieonderzoek.
De langwerkende middelen bij ADHD zoals methylfenidaat met gereguleerde afgifte (Concerta) en atomoxetine (Strattera) kwamen zo’n tien jaar geleden op de markt, naast het bestaande, kortwerkende methylfenidaat (Ritalin). Uit het onderzoek van kinderpsychiater Els van den Ban blijkt dat binnen enkele jaren na de introductie ongeveer 20 procent van de kinderen met ADHD de langwerkende middelen gebruikte. Dat had een groter aandeel kunnen zijn, maar ouders deinzen terug voor de eigen bijdrage van een paar honderd euro per jaar, volgens Van den Ban. Zij pleit voor volledige vergoeding in het basispakket. ‘Gebruik van kortwerkende middelen lijkt in eerste instantie goedkoper, maar dat is maatschappelijk gezien niet het geval. De langwerkende medicijnen werken vaak beter, juist bij ernstigere vormen van de aandoening. Zeker omdat vergeetachtigheid een kenmerk is van ADHD, is het voor hen lastig om meerdere keren per dag medicijnen te slikken’, aldus de kinderpsychiater.
Het medicijngebruik voor ADHD, is tussen 2001 en 2006 toegenomen met een factor 6,5. Dat betekent niet dat ADHD meer voorkomt, aldus Van den Ban. Het medicatiegebruik neemt toe, bij ADHD, maar ook in het algemeen.
Els van den Ban behandelt zelf kinderen en jongeren met ADHD bij Altrecht Jeugd in Utrecht. Zij promoveert 24 april aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar het gebruik van ADHD-medicatie.
Heleen Croonen
Lees ook:
- Spectaculaire groei ADHD-medicatie
- Geen extra vergoeding voor ADHD-medicijn
- Geheim rapport Strattera online

- Er zijn nog geen reacties