Tweede Turkse zorginstelling mikt op Nederland
Plaats een reactieEen tweede Turks zorginstelling wil een vestiging openen in Amsterdam. Na de Acibadem-ziekenhuisgroep heeft de in medische oogzorg gespecialiseerde Dünyagöz-groep ook Amsterdam in het vizier, voor een oogkliniek. Dünyagöz voorziet daarna uitbreiding in de regio’s Maastricht en Rotterdam.
De Dünyagöz Hospitals Group bestaat naar eigen zeggen uit ruim twintig gezondheidszorgcentra waar oogzorg wordt geleverd door zo’n tweehonderd medisch specialisten. Deze centra staan grotendeels in Turkije, maar de groep heeft ook vestigingen in Duitsland, Georgië en Azerbeidzjan.
Het concern, dat groot is geworden met ooglaserbehandelingen maar deels is uitgegroeid naar volledige oogziekenhuizen, wil uitbreiden naar andere landen, zegt zegsman Jacco Vroegop, die klinisch directeur van de oogkliniek wordt. De kliniek zal in januari, onder de naam Worldeye – Dünyagöz betekent ‘wereldoog’ – haar deuren openen in Amsterdam.
De Amsterdamse kliniek, waarvoor ruimte is gevonden aan de De Boelelaan nabij het VUmc, zal beginnen met vijf oogartsen, aldus Vroegop, goed voor 3,4 fte. Volgens hem is het werven van artsen ‘zo goed als afgerond’. De Amsterdamse kliniek krijgt vier aandachtsgebieden: ooglaseren, cataractbehandeling, vitreoretinale chirurgie en preventie. Dat laatste gaat niet alleen om het in een vroeg stadium herkennen en behandelen van oogziekten, maar ook om via het oog ‘te zien wat er verder in het lichaam aan de hand is’, aldus Vroegop.
Het is de bedoeling om op deze locatie door te groeien naar 6 tot 7 fte, en als dat gelukt is één of twee nieuwe vestigingen in Nederland te openen. ‘Het liefste eerst in omgeving Maastricht’, aldus Vroegop, met name vanwege de nabijheid van Belgische en Duitse patiënten. Daarna volgt wat hem betreft de regio Rotterdam, die net als Amsterdam de nabijheid van een luchthaven biedt. Voor Amsterdam geldt dat eerst wordt ingezet op dagbehandeling en laagcomplexe zorg, en in een later stadium ook nachtopnames en meer complexe zorg zullen volgen.
Door de politieke onrust in Turkije en de oorlog in Syrië merkt de Turkse oogzorggroep dat het aantal internationale bezoekers in de Turkse locaties terugloopt, licht Vroegop de keuze voor Amsterdam toe. De Eyeworld-kliniek zal, vanwege haar ligging nabij treinstation en Schiphol, dan ook een rol krijgen als nieuwe, centrale locatie voor internationale patiënten. Daarnaast mikt het centrum zich ‘op iedere Nederlander’, benadrukt Vroegop. ‘Turkse Nederlanders kennen de groep, maar daar kunnen we niet alleen van leven. Om die reden werken we ook met Nederlandse artsen.’ De Griekse oogarts Ioannis Pallikaris, die medisch directeur is van de groep, zal ook enkele dagen per maand werkzaam zijn in Amsterdam.
De Nederlandse vestiging gaat verzekerde en onverzekerde zorg leveren, maar heeft ervoor gekozen om het eerste jaar zonder zorgcontracten te werken. ‘We hebben verkennende gesprekken gevoerd met drie verzekeraars. Maar we willen eerst laten zien wat we kunnen zonder gebonden te zijn aan budgetten.’ Als stichting ‘World Eye’ staat de kliniek al vermeld in het WTZi-register.
Vroegop is ook betrokken bij de opzet van het Nederlandse Acibadem-ziekenhuis, maar daar alleen in een adviserende rol. ‘De organisaties kennen elkaar, maar werken niet samen. Ze hebben onafhankelijk van elkaar besloten om in Nederland actief te worden’, aldus Vroegop, die zegt door contacten uit zijn netwerk bij beide organisaties betrokken te zijn geraakt.
De Dünyagöz-groep is grotendeels eigendom van de industrieel Eray Kapicioğlu.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties