Stomen niet zinvol bij luchtweginfecties
Plaats een reactieStomen is niet zinvol bij acute luchtweginfecties. Verder maakt het niet veel uit of een patiënt ibuprofen of paracetamol of allebei gebruikt, en het advies om pijnstillers op vaste tijdstippen te nemen, heeft geen voordeel boven ‘zo nodig’ gebruik. Dit is het resultaat van Brits eerstelijnsonderzoek. Paul Little e.a. schrijven erover in BMJ.
De onderzoekers voerden in 25 huisartspraktijken een zogenaamde ‘pragmatische gerandomiseerde factoriele trial’ uit. Korte uitleg daarvan: de bijna 900 patiënten die meededen kregen advies waarin drie variabelen zaten: welke pijnstiller, welk regime, wel of niet stomen. Hierdoor konden de onderzoekers voor een niet al te grote groep toch vergelijkingen maken voor meerdere factoren. De patiënten (3 jaar of ouder) hadden allen een luchtweginfectie (waaronder ook otitis media en sinusitis vielen). Zij hielden bij hoe erg de symptomen waren. Exclusiecriteria waren onder meer ziekenhuisopname en contra-indicaties voor NSAID’s.
Als het ging om symptomen maakte het allemaal niets uit welk advies de patiënten kregen. Voor subgroepen (patiënten onder de 16 en patiënten met lage luchtweginfecties) was er een klein voordeel voor degenen die ibuprofen gebruikten, maar de klinische relevantie is discutabel. Het enige opvallende verschil als het ging om pijnstillers, was dat de patiënten die ibuprofen (al dan niet in combinatie met paracetamol) slikten vaker terugkwamen met nieuwe of aanhoudende klachten (17 en 20% versus 12 bij paracetamol alleen). Er werden weinig bijwerkingen gerapporteerd. Een enkeling meldde milde verschroeiing door stomen.
Kortom: artsen zouden stomen niet moeten adviseren. Voor kinderen en mensen met lage luchtweginfecties is ibuprofen volgens de auteurs het overwegen waard, maar moet het afgewogen worden tegen de mogelijke nadelen, zoals bijwerkingen.
Sophie Broersen
BMJ 2013; 347: f6041. Doi: 10.1136/bmj.f6041
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties