Steeds meer ouderen zijn probleemdrinker
Plaats een reactieRuim een kwart van de mensen die kampen met alcoholproblemen, is 55 jaar of ouder. In 2002 was dat minder dan een vijfde. Dat blijkt uit cijfers van de instellingen voor verslavingszorg.
Het aantal alcoholverslaafden van 55 jaar of ouder is gestegen van 3.564 in 2002 (17% van alle alcoholverslaafden) naar 8.406 in 2011 (25%), een stijging van 136 procent. In 2012 daalde het aantal 55-plussers enigszins, maar minder snel dan in de andere leeftijdsgroepen; hun aandeel was in dat jaar dan ook 26 procent.
Van de ouderen die in 2012 vanwege alcoholproblemen contact hebben gehad met een instelling voor verslavingszorg, kwam 21 procent voor de eerste keer; de anderen waren ‘oudgedienden’. Onder de probleemdrinkers zijn steeds meer alleenstaanden; het aantal alcoholverslaafden dat door de huisarts werd verwezen, is in tien jaar met bijna de helft gestegen.
Ouderen hebben meer dan jonge mensen de neiging om dagelijks te drinken, melden de onderzoekers. Waarschijnlijk hebben zij meer tijd en kunnen zij meer geld besteden. Bovendien kampt de groep ouderen gemiddeld met langere problematiek. Vaak wordt iemands alcoholgebruik aanvankelijk vergoelijkt onder het motto dat ‘iemand het ondertussen wel verdiend heeft’. Professionals moeten dan ook worden getraind om het probleem bespreekbaar te maken, stellen de onderzoekers. De KNMG raadt artsen aan om de vraag over alcoholgebruik standaard op te nemen in de anamnese en een eenduidige norm vast te stellen voor problematisch alcoholgebruik.
De cijfers komen van de Stichting Informatievoorziening Zorg (ICZ), beheerder van het Landelijk Alcohol- en Drugs Informatiesysteem (LADIS). Ze zijn mede geanalyseerd door het Trimbos-instituut.
Joost Visser
Lees ook:
- Arts vraagt te weinig naar drankgebruik (Medisch Contact 2013, met video)
- Sterfte vrouwelijke alcoholisten veel hoger (Medisch Contact 2012)
- Vooral vrouwelijke chirurgen drinken veel (Medisch Contact 2012)
- Er zijn nog geen reacties