Staking jonge Britse artsen
4 reactiesDinsdag en woensdag zal een meerderheid van de 45 duizend jonge Britse artsen het werk neerleggen – als het tenminste niet te elfder ure tot een akkoord komt.
De staking volgt na mislukte onderhandelingen over nieuwe contracten, die verslechterde arbeidsomstandigheden inhouden. Voor het eerst leggen ook jonge artsen op SEH-afdelingen 48 uur het werk neer. De Nationale gezondheidsdienst NHS heeft ruim 125 duizend operaties en afspraken uitgesteld als gevolg van de stakingen.
Het dispuut, dat al langer loopt, gaat over onderhandelingen over nieuwe contracten. Kern van het conflict is een plan van minister Jeremy Hunt van volksgezondheid voor invoering van een 24/7 planbare zorg. De junior dokters zouden daardoor onder meer vaker in het weekend moeten werken, en het zou hogere werkdruk met zich meebrengen. Critici denken dat het voorgestelde plan kwalijke gevolgen heeft, omdat de bestaande middelen en financiën over zeven in plaats van vijf dagen worden verdeeld.
Onderhandelingen over de nieuwe cao voor artsen in opleiding zijn al eerder mislukt. Ook eerder dit jaar waren er acties van jonge artsen, dit is de vijfde staking. Volgens Mark Porter de voorzitter van artsenorganisatie BMS overwegen jonge artsen nu om massaal ontslag te nemen, om de druk op te voeren. Porter beschuldigde minister Hunt van moddergooien. Hunt had gezegd dat de stakende artsen ‘levens in de waagschaal leggen’ als ze doorgaan met hun acties. Porter: ‘Het is niet waar dat er geen spoedhulp zal worden verleend. Senior artsen zullen inspringen voor de junior dokters die het werk neerleggen.’ Ook andere zorgverleners hebben gezegd dat de zorg niet in gevaar zal komen.
Niet alle artsen en medisch specialisten steunen evenwel de acties van de jonge dokters. Zo liet Clare Marx (Royal College of Surgeons) weten dat zij niet ‘van haar werk zou zijn weggelopen’ als ze nog een jonge arts was geweest.
Marieke van Twillert
- BBC: Junior doctors' row: The dispute explained
- Sky news: Doctors strike the key questions answered
- Video The Guardian: Ben White kondigt maandag op ITV’s Good Morning Britain zijn ontslag aan omdat hij zich wil concentreren op de strijd voor betere contract.
Lees ook:
-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
FAP Willemsen
Huisarts in ruste, Stadtkyll Deutschland
Dit doet mij denken aan de eerste huisartsenstaking in 2001 toen wij massaal gestaakt hebben om een betere kwaliteit van zorg en de zorgverzekeraars, toen nog ziekenfondsen, geprobeerd hebben onder het bewind van Els Borst om ons wurgcontracten te la...ten tekenen.
Ik wens de Britse collega's veel succes toe en ik geef hun volledig gelijk. Soms is een staking een ultiem wapen om de politiek te overtuigen dat het zo niet verder kan!
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen Nederland
Aangezien ik me zelf aan het oriënteren ben op waarnemingen in Groot-Brittannië en ik daarom al het een en ander gelezen heb over de situatie in de gezondheidszorg, en een aantal Britse artsen gesproken te hebben, ben ik ronduit verbijsterd. Door de ...combinatie van controlewaan en bezuinigingsdrift, met daarbij ook nog eens een fundamentele systeemfout in de gezondheidszorg, waarbij iedere patiënt zich zonder tussenkomst van een huisarts op de SEH kan melden, is de situatie in de NHS-Ziekenhuizen nog het best samen te vatten als een complete chaos.
Meer dan 35% van de dokters werkzaam in Groot-Brittannië is er niet geboren. Voordat ik van discriminatie beticht wordt, dat hoeft geen probleem te zijn, mits men de taal beheerst en een behoorlijke opleiding genoten heeft. Maar mijn ervaringen in Duitsland en op Aruba leren helaas anders. Ik heb regelmatig artsen meegemaakt die nauwelijks de weg naar de bushalte kunnen vragen, en het niveau van de opleiding is soms ronduit slecht. Daarnaast vertrekken de Britse (en verpleegkundigen) artsen massaal naar andere landen. Per jaar worden ongeveer 5000 aanvragen gedaan door Britse dokters om elders te kunnen werken, en dit aantal is sterk gestegen sinds het wetsvoorstel zoals hieronder genoemd.
En als klap op de vuurpijl bedenkt de minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt dat er een 24/7 planbare zorg moet komen, in plaats van de patiëntenstromen beheersbaar te maken door de 1e lijns geneeskunde te versterken.
In ieder geval toont dit bericht aan dat wij niet het enige land zijn met stompzinnige politici. We gunnen andere landen er ook een aantal… Of de staking gaat helpen is de vraag, gezien het diepe moeras waarin de NHS terecht is gekomen. Maar je moet ergens beginnen. Ik wens ze veel sterkte!
M.H.A. van der Pas
AIOS ouderengeneeskunde, Utrecht Nederland
Goed dat ze staken. De hoeveelheid burn-out klachten onder jonge dokters is al schrikbarend. Het nog verder wegnemen van regelmogelijkheden is volstrekt onverantwoord. Op deze manier komen onze Engelse collega's behalve voor zichzelf en de beroepsgro...ep ook op voor de patiëntveiligheid.
G.R.I. Slock
ha, SLUIS Nederland
Good Luck voor de Britse collega's, blijkbaar moeten ze nu 7 dagen op 7 planbare zorg gaan leveren en moet het hele verhaal macrobudgetair neutraal blijven.... Dergelijk stalinistisch beleid is ons helaas niet onbekend.