Slotervaart maakte megawinst met heroïneproductie
1 reactieHet ministerie van VWS heeft jarenlang te veel geld betaald voor de productie van heroïne door een dochterbedrijf van het Slotervaartziekenhuis. Dat staat in het nieuwe boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad) dat aanstaande vrijdag verschijnt en waarover Het Parool vandaag bericht.
Van 2005 tot en met 2012 werd er 3 miljoen euro per jaar betaald voor de medicinale heroïne die gecontroleerd werd verstrekt aan ongeveer 750 junks. Het Slotervaartziekenhuis maakte een miljoen euro winst per jaar, maar verzweeg die winst al die tijd volgens de auteurs. De producerende onderneming Di-AcetylM stond niet in de jaarrekeningen van het Slotervaart vermeld, terwijl de winst wel naar het eigen vermogen van het ziekenhuis ging, zo stellen de auteurs van het boek.
In 2010 begon het ministerie van VWS te vermoeden dat het Slotervaartziekenhuis te veel geld kreeg voor de heroïneproductie en stelde een onderzoek in. Daarna werden in 2012 de tarieven voor de heroïne met 22 procent verlaagd, maar nog steeds maakte de onderneming jaarlijks 1 miljoen winst. Volgens de auteurs wist het ministerie van de grote winsten en werd er in 2012 afgesproken dat ze aangewend moesten worden voor wetenschappelijk onderzoek. Nu het Slotervaartziekenhuis in handen is van de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoek heeft het een aandeel van 49 procent in de heroïne-bv.]
In reactie op de berichtgeving stelt het Slotervaartziekenhuis dat op het contract tussen het ministerie en Di-AcetylM altijd strikte geheimhouding heeft gerust. Het ziekenhuis zegt de omzet en het resultaat wel degelijk te hebben opgenomen in de jaarrekening van het ziekenhuis, maar bewust niet expliciet; de bv staat vermeld als DAM BV. Dit is zo gedaan vanwege contractuele afspraken en uit veiligheidsoverwegingen. Volgens het Slotervaartziekenhuis zou bekendheid van de productielocatie en van betrokken personen criminele activiteiten kunnen uitlokken.
Simone Paauw
Parool: Slotervaartziekenhuis incasseert miljoenen met heroïnehandel
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.A. Borgstein
arts, Nederland
dit is toch een prachtig voorbeeld van marktwerking in de zorg!
en dan mag het weer niet
het is ook nooit goed...