Risico op geneesmiddelentekorten na harde brexit: Bruins houdt lijst geheim
2 reactiesVoor ongeveer vijftig geneesmiddelen bestaat het risico dat er tekorten van ontstaan na een no-deal-brexit. Het gaat om geneesmiddelen voor levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen. Het wordt geheim gehouden welke dit zijn.
Dat blijkt uit een brief van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer over de voorbereidingen voor de harde brexit die steeds dichterbij lijkt te komen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft gewerkt aan de lijst van geneesmiddelen waarvoor een zekere afhankelijkheid van Groot-Brittannië bestaat. Aanvankelijk telde de lijst zo’n 2700 geneesmiddelen, van de 14 duizend die in Nederland op de markt zijn. De vijftig overgebleven middelen gelden als ‘kritisch’ en worden gebruikt voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen én waarvoor onvoldoende alternatieven beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.
Bruins schrijft in zijn brief dat hij de lijst niet openbaar maakt in nauw overleg met het CBG en de IGJ, ondanks dat openbaarmaking transparant zou zijn. Hij denkt dat openbaarmaking ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven en instellingen, ook in andere landen, producten gaan hamsteren. Ook ligt speculatie op de loer, volgens Bruins. Bovendien zou openbaarmaking kunnen leiden tot bezorgdheid bij patiënten die een van de geneesmiddelen gebruiken.
Bruins wijst in zijn brief ook op de vele medische hulpmiddelen en in vitro diagnostica die in Nederland op de markt zijn, tot wel 30 duizend verschillende producten per groot ziekenhuis. Hiervoor bestaat ook risico op verstoring in productieprocessen of transportroutes na een no-deal-brexit. Producten met een CE-certificaat uit Groot-Brittannië die nu al in Europa op de markt zijn, mogen blijven worden gebruikt na 29 maart – de brexit-datum –, maar nieuwe voorraden van diezelfde producten mogen na die tijd niet meer in de handel worden gebracht in de Europese Unie. Het RIVM is bezig in kaart te brengen met welke producten mogelijk leveringsproblemen ontstaan.
Bruins schrijft dat het belangrijk is dat zorginstellingen, leveranciers en instellingen zich goed voorbereiden op een no-deal-scenario, zodat patiënten de zorg blijven krijgen waar zij afhankelijk van zijn. Maar, zo stelt de minister, het blijkt dat niet bij alle bedrijven de urgentie wordt gevoeld of het besef is doorgedrongen dat het een vereiste is te blijven voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Anthonie Taselaar
arts, niet meer pracitiserend, Boekelo
Wanneer hoorde Nederland dit ?:
"Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.... En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden. Goedenavond."
Bart Bruijn
Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk
Geinig, zorginstellingen (dus mijn apotheekhoudende praktijk ook) zijn verplicht zich voor te bereiden op Brexit (ferme taal!), maar we houden geheim waarop ze zich dan moeten voorbereiden.
Het amateurisme op VWS is groter dan het ooit geweest is....