Rathenau: pas op met databanken
Plaats een reactieDe positie van de burger is zwak als het gaat om digitale databanken. Dit constateert het Rathenau Instituut na vergelijking van zes digitale informatiesystemen, waaronder het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het elektronisch kinddossier (EKD).
De algemene conclusie van het rapport Databases, dat woensdag 17 november verschijnt, is dat de aandacht voor de beveiliging van de gegevens tekortschiet. Daarbij heeft de burger geen goede rechtspositie en zou hij meer correctie- en inzagerecht moeten krijgen. Ook worden de voordelen van de elektronische databanken vaak overdreven.
Het EPD zorgt bijvoorbeeld misschien voor minder medische fouten door het voorkómen van missers in de communicatie, maar het introduceert ook een nieuw soort fouten, zoals per ongeluk klikken op het medicijn net een regel boven of onder het juiste medicijn.
Het instituut verwacht als positief effect dat de directe toegang van patiënten tot het EPD ervoor zal zorgen dat zorgverleners transparanter werken en beter verantwoording afleggen. En er is nog een tweede positief effect: ‘Het opschonen van de (goedbedoelde) lokale houtje-touwtjeinitiatieven is een positieve bijkomstigheid van het EPD. Misschien is het wel het sterkste argument om het landelijk EPD in te voeren.’
Over het elektronisch kinddossier signaleert het instituut dat de doelen van het dossier uiteenlopen: een efficiëntere jeugdgezondheidszorg, een verbeterde coördinatie binnen de jeugdzorg, het voorkomen van kindermishandeling en het vroegtijdig opsporen van risicojongeren. In hoeverre het EKD deze doelen zal verwezenlijken is niet duidelijk.
Het zou goed zijn als ouders en kinderen, maar ook zorgverleners weten welke gegevens worden verzameld en waarvoor die gegevens door wie worden gebruikt, en hoe fouten in registraties en profielen kunnen worden hersteld.
Heleen Croonen
Lees het rapport Databases. Over ICT-beloftes, informatiehonger en digitale autonomie.
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties