Nieuwe orale MS-medicatie effectief
Plaats een reactieVroege behandeling van multipele sclerose (MS) met orale middelen die op celniveau ingrijpen in het immuunsysteem, vermindert het aantal terugvallen en remt de progressie van de ziekte. Dit blijkt uit twee placebogecontroleerde onderzoeken en uit een derde studie die de gangbare behandeling vergelijkt met een nieuw medicijn. De artikelen zijn op 20 januari online gepubliceerd door NEJM.
Het gaat om de medicijnen cladribine, een cytostaticum dat selectief lymfocytsubtypen bestrijdt, en fingolimod, een immunosuppressor die de lymfocytverspreiding vanuit de lymfeknopen tegengaat. In de eerste studie, door Gavin Giovannoni c.s., werd cladribine gegeven in doses van 3,5 mg of 5,25 mg per kilo lichaamsgewicht. Bij de tweede studie, door Ludwig Kappos c.s., kregen patiënten fingolimod in een dosering van 0,5 mg of 1,25 mg per dag. En in de laatste studie, door Jeffrey Cohen c.s., werden patiënten die dezelfde doseringen fingolimod kregen, vergeleken met patiënten bij wie wekelijks 30 microgram interferon beta-1a intramusculair werd ingespoten, momenteel de gangbare behandeling. Alledrie de studies hadden als primaire eindpunt het aantal terugvallen per jaar.
Uit de resultaten blijkt dat zowel cladribine als fingolimod betere uitkomsten geeft dan interferon. In alle onderzoeken nam met deze medicijnen het relatieve risico op een terugval per jaar met minimaal de helft af. Ook bleek dat de medicijnen een gunstig effect hadden op secundaire eindpunten als afname van hersenschade, bepaald met een MRI-scan, en klinische eindpunten zoals de progressie van de mate van invaliditeit na drie maanden. Fingolimod en cladribine veroorzaakten verder minder bijwerkingen dan medicijnen zoals natalizumab.
Een groot voordeel van beide medicijnen ten opzichte van de momenteel gangbare therapie is dat ze oraal zijn in te nemen en nog specifieker ingrijpen op het cel- en receptorniveau van het inflammatoire systeem.
Niki Lijftogt
NEJM 2010, online publicaties 20 januari, doi 10.1056/nejmoa0909494, doi 10.1056/nejmoa0902533 en doi 10.1056/nejmoa0907839
Lees ook:
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties