‘Mogelijk einde aanvullende zorgpolis’
3 reactiesAanvullende zorgverzekeringen dreigen op termijn te verdwijnen. Daardoor bestaat het risico dat bepaalde zorg straks niet langer tegen een redelijk bedrag verzekerbaar is, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).
Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Sommige polissen zijn nu al verlieslatend voor verzekeraars. Die zien zich genoodzaakt de dekking ervan te verkleinen of een andere medische selectie toe te passen.
Nog altijd hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Maar tien jaar terug ging het nog om meer dan negen op de tien. Verder kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico om hun persoonlijke verzekeringslasten te drukken.
DNB dringt bij de branche aan op een kritisch onderzoek naar manieren om het bedrijfsmodel van de verzekeraars toekomstgerichter te maken. Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn om meerjarige aanvullende verzekeringen te gaan aanbieden. Dat kan voor verzekeraars handig zijn bij het doen van investeringen.
In een rapport van de toezichthouder worden meerdere zaken genoemd die extra aandacht vereisen. Zo gaan de totale zorgkosten in Nederland door de vergrijzing de komende jaren naar verwachting fors omhoog. Dit vraagt om scherpe keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om het inkopen van zorg.
Wat verder opvalt is dat zorgverzekeraars moeite hebben met het correct inschatten van hun inkomsten en uitgaven. Dit komt onder meer doordat ziekenhuizen traag zijn met het indienen van declaraties. Bij de verzekeraars kunnen schadejaren soms pas met een vertraging van twee tot drie jaar worden afgerekend. DNB pleit ervoor dat dit hele proces sneller gaat plaatsvinden.
Een ander punt dat wringt is de gereguleerde marktwerking waarbinnen zorgverzekeraars opereren. Zo mogen de verzekeraars nog altijd geen winst uitkeren aan investeerders. Dat maakt het volgens DNB lastiger voor hen om kapitaal van buiten te kunnen aantrekken.
lees ook
Cornelis Bruijninckx
chirurg, Rotterdam
Collega Kreis gaf in januari van dit jaar een uitstekende analyse van het falende systeem van zorgverzekering in Nederland en daarbij ook nog eens een uitwekende oplossing. Voor zover ik het kan beoordelen komt zijn oplossing in grote lijnen overeen ...met het voorstel van de SP waarvoor reeds in 2014 een meerderheid van de Nederlandse bevolking (sample test van Maurice de Hond) zich voor uitsprak. Als ook deze regering op dit doodlopende neoliberale spoor doorgaat, herzie ik bij deze mijn huiver voor een referendumdemocratie.
Jan van Dijk
Traumahirurg, Ede
Een typisch verhaal van een financiële toezichthouder. Financiële oplossing voor de korte termijn: private investeringen door externe financiers. Op 01-01-2018 loopt het verbod op winstuitkeringen aan aandeelhouders van verzekeraars en ziekenhuizen a...f. De nieuwe minister (Bruins van de VVD) houdt de kaarten nog tegen de borst tot na die datum. Het zal me niet verbazen, als hij daarna komt met de eerste experimenten om winstuitkeringen toe te staan. En dan is het gedaan met de mensgedreven zorg zoals wij die tot nu toe kennen in Nederland.
Ik mis in ons tijdschrift de mening van de zorgprofessionals hierover. Ik hoor soms wel collega's die het ermee eens zijn, maar dat zijn eigenlijk voornamelijk de "medische managers". De echte vakmensen die ik spreek zijn vrijwel unaniem afwijzend over deze ontwikkelingen. En er zijn vele argumenten om deze winstuitkeringen alsnog te stoppen. Het roer moet echt om; om Onze Zorg echt betaalbaar en beschikbaar te houden is er een zeer noodzakelijke paradigma-shift nodig: van geldgedreven zorg naar mensgedreven zorg, van Anglo-Ammerikaans organiseren (Command, Control en Communication) naar Rijnlands organiseren op basis van Verbinding Vertrouwen en Vakmanschap; van klassieke economie van geld naar een economie van waarden, de zorg moet weg van de markt, en ook weg van de "ondernemende overheid" en terug naar het sociale domein, de zorg moet weg van de financials en de economisten. Alleen dan blijft er nog iets over van Onze Zorg, maar dat zal de financiële graaiers een rotzorg zijn.
Het kan echt anders en het moet echt anders. Gaarne meer aandacht hiervoor in ons vakblad.
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Ah, goed zo! Verbazingwekkend hoe DNB zo overduidelijk zoveel argumenten tegen het huidig vermaledijde stelsel op een A4tje krijgt, zonder te concluderen, dat het van geen kant werkt.
Want als alle verzekeraars dezelfde basispolis gaan aanbieden ...en verder niets, waar zijn ze dan nog voor nodig? Trouwens, waar zijn ze überhaupt voor nodig, maar dit terzijde.
Natuurlijk is dit al lang geleden (vóór invoering van dit idiote stelsel, namelijk) voorspeld door niet eens zo heel knappe lieden, mijzelf bijvoorbeeld. Was ook niet zo moeilijk. Als mensen alleen nog maar verzekeren waarvoor ze schade verwachten, kun je alleen verzekeren als je de schade zelf betaalt, plus de kosten van de verzekeraar. Bijvoorbeeld kraamhulp. Briljant systeem, werkelijk, briljant.
Gelukkig beschikten we over zorg- en andere economen alsmede consultants en bestuurders, die de politici van die tijd en heel veel andere lieden wisten te overtuigen van het tegendeel, vaak likkebaardend over de te verwachten mogelijkheden uit de zorgruif mee te snoepen. Dat meesnoepen is inmiddels veranderd in leegvreten en strootjes overlaten voor de zorg zelf, zoals ook te verwachten was.
Nee, nu geen huilie huilie, dit was te verwachten. Gewoon de schade verpakken in polissen waar een hoop onzin zonder te verwachten schade inzit, zoals dat al tijden gebeurt en het is allemaal weer over.
De verzekeraars en aanverwante parasieten dreigen echt nog niet failliet te gaan.
O ja, winstuitkering, DNB, is natuurlijk helemaal idioot als oplossing. Nog meer leegvreten helpt niet. Wat wel helpt, overheid, is de noodzakelijke zorg, zoals tandheelkunde, kraamzorg en fysiotherapie ruimhartig terugbrengen in de basiszorg, zodat die hele aanvullende verzekeringsblabla kan worden opgeheven en daarmee meteen de verzekeraars.
Ze zijn niet nodig, maar wel heel heel heel erg duur! Zoals boven zo mooi door DNB beschreven, het systeem faalt. Behalve voor de parasieten.