Minder wervelfracturen met zoledroninezuur
Plaats een reactieDoor toediening van een jaarlijks infuus met het bisfosfonaat zoledroninezuur vermindert het aantal wervelfracturen bij mannen significant. Dit blijkt uit een artikel van Steven Boonen e.a. in NEJM.
Naar de werking van bisfosfonaten was al eerder onderzoek gedaan, maar er was nog niet specifiek gekeken naar de verlaging van het aantal fracturen bij mannen. De onderzoekers includeerden 1199 mannen met osteoporose. Het ging hierbij om mannen in de leeftijd van 50 tot 85 jaar die ofwel een T-score hadden van -2,5 of minder of wel een T-score van -1.5 of minder en die bekend waren met één tot drie wervelinzakkingsfracturen. De T-score is het aantal standaarddeviaties ten opzichte van het gemiddelde. Als gemiddelde score wordt de botdichtheid van een gezonde vrouw van 35 jaar genomen; bij een score tussen -1 en 1 is alles prima.
De mannen werden verdeeld in twee groepen en werden 24 maanden lang gevolgd. De eerste groep kreeg aan de start van het onderzoek en na 12 maanden een infuus met 5 mg zoledroninezuur. De tweede groep ontving een placebo. Na 12 en 24 maanden werden röntgenfoto’s van de lumbale wervelkolom gemaakt. Primair eindpunt was het ontstaan van nieuwe fracturen na 24 maanden. Secundaire eindpunten waren verergering van bestaande fracturen, verschil in lichaamslengte en veranderingen in de botdichtheid.
Uiteindelijk bleek dat in de placebogroep 4,9 procent van de mannen een nieuwe fractuur kreeg, tegenover 1,6 procent in de groep met zoledroninezuur. Mannen die een zoledroninezuurinfuus kregen, hadden 67 procent minder kans op een nieuwe wervelfractuur. Bovendien was er bij hen sprake van minder lichaamslengteverlies. De botdichtheid nam in de placebogroep ook meer af, maar dit verschil was niet significant.
In Nederland worden mannen met dezelfde inclusiecriteria als de deelnemers aan het onderzoek al medicamenteus behandeld. De CBO-richtlijn beveelt aan te starten met medicatie bij één recente of twee prevalente wervelfracturen of bij een T-score van -2,5 of minder. Voor de medicamenteuze behandeling van osteoporose zijn de orale bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur momenteel eerste keus. Zolendroninezuur wordt alleen voorgeschreven bij problemen met orale toediening of bij therapieontrouw. Farmaceut Novartis, de producent van zolendroninezuur, financierde het onderzoek.
Susanne Fledderus
NEJM 2012; 18: 1714-23 doi: 10.1056/NEJMoa1204061
Lees ook:

- Er zijn nog geen reacties