‘Medicalisering holt geboortezorg uit’
Plaats een reactieDe toenemende medicalisering van zwangerschappen is slecht voor moeder en kind. Dit stelt Simone Buitendijk, eerste hoogleraar Eerstelijns Verloskunde en Ketenzorg aan het AMC, in haar inaugurele rede.
De tendens om normaal verlopende zwangerschappen onder de hoede van ziekenhuis en gynaecoloog te brengen, leidt volgens haar tot nodeloze gezondheidsschade.
Het percentage bevallingen dat gepaard gaat met medische interventies neemt toe. De relatief hoge perinatale sterfte in Nederland, kan ertoe leiden dat dit nog verder oploopt, denkt Buitendijk. Zij vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling: ‘De veronderstelling dat eigenlijk nooit genoeg vrouwen naar de gynaecoloog verwezen kunnen worden – onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ – is namelijk pertinent onjuist. Onderzoek wijst uit dat de fysieke nabijheid van een gynaecoloog de kans op doorverwijzen en medische ingrepen vergroot.’ En die ingrepen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor moeder en kind.
Buitendijk pleit dan ook voor een gezamenlijke verdediging, door gynaecologen en verloskundigen, van de traditionele Nederlandse geboortezorgpraktijk. Ook gynaecologen zouden bij een ongecompliceerde zwangerschap de voorkeur moeten geven aan thuisbevallingen en verloskundige begeleiding.
Sophie Broersen
Lees ook:
- Rapport babysterfte goed ontvangen
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties