Maastricht krijgt centrum voor protonentherapie
2 reactiesLimburg krijgt naar alle waarschijnlijkheid vanaf eind 2018 als vierde plek in Nederland een centrum voor protonentherapie. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg wil een achtergestelde lening van 5 miljoen euro verstrekken voor de bouw van het Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum
(ZON-PTC).
Protonentherapie is het bestralen van tumoren met protonen in plaats van fotonen. Het heeft als voordeel dat de energie veel gerichter op één plaats kan worden vrijgegeven. Daardoor kan hoger worden gedoseerd op een tumor, zonder dat omliggend (gezond) weefsel extra beschadigd raakt.
Eerder werd bekend dat drie andere protonencentra komen in Amsterdam (VU/AMC), Groningen en Delft. ZON-PTC kan naar verwachting circa 400 kankerpatiënten per jaar behandelen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad (2009) bleek dat er ruimte zou zijn voor 7000 behandelingen in Nederland.
ZON-PTC wordt onderdeel van Maastro Clinic, een organisatie voor radiotherapie op de Brightlands Health Campus. Maastricht UMC+ ondersteunt ZON-PTC. Provinciale Staten beslissen in september over het voorstel van GS.
Marieke van Twillert
Lees ook:-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
D Hairwassers
Borstkanker patient advocate,
Het is toch ongelooflijk he. Vier protonencentra voor een heel klein land als Nederland. Dat is echt verspilling van geld dat ook zinnig ingezet had kunnen worden. Internationale samenwerking en een luchtbrug met centra uit het buitenland kan ook pri...ma en is veel goedkoper, zelfs als je daar bungalows huurt voor de patiënten. Internationaal zien we al geruime tijd dat de toegevoegde waarde van protonentherapie afneemt, omdat andere therapie effectiever wordt. Marktwerking, dus dan moet je meerdere centra hebben die op de prijs met elkaar kunnen concurreren. Dat is natuurlijk wel een argument voor meerdere centra, maar de prijs zal nooit onder de kostprijs komen te liggen. Wat een waanzin.
D Hairwassers
Borstkanker patient advocate,
Twee studies, onlangs gepresenteerd, prostaatkanker en longkanker, waarbij protonotherapie géén voordeel liet zien boven traditionele bestraling
https://prostatecancerinfolink.net/2016/06/22/first-data-from-a-rtc-of-proton-beam-radiation-vs-conventio...nal-radiation-therapy/