‘Maak diclofenac receptplichtig’
Plaats een reactieDiclofenac zou in de toekomst verboden kunnen worden, omdat de pijnstiller – net als alle geneesmiddelen – een watervervuilende stof is. Daarvoor waarschuwt Reinie Kaas, gepensioneerd arts en bestuurslid van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het middel zou daarom uitsluitend op recept verkrijgbaar moeten zijn, vindt Kaas, die erop wijst dat het recentelijk op de Europese lijst van te monitoren stoffen is gekomen.
Zij legt uit dat de rioolwaterzuiveringssystemen niet zijn toegerust om medicijnresten te verwijderen. Met name diclofenacmetabolieten worden slechts voor 10 procent gezuiverd door de huidige installaties. De rest komt ongezuiverd op het oppervlaktewater. Dit oppervlaktewater vormt naast een bron voor drinkwater ook het leefmilieu voor vissen. Bij deze vissen zijn al na korte tijd schadelijke veranderingen in nieren, lever en kieuwen gevonden als gevolg van blootstelling aan diclofenac. Precies dat is volgens de ‘Europese kaderrichtlijn water’ aanleiding om diclofenacresten te monitoren en mogelijk zelfs te verbieden.
Kaas maakt zich zorgen om een dergelijk vooruitzicht en trekt aan de bel: ‘Ik pleit voor sterke terughoudendheid in het voorschrijven van diclofenac en wil mijn collega’s vragen primair een andere NSAID te kiezen, aangezien zuivering van deze alternatieven veel beter verloopt.’
Vooralsnog leveren de medicijnresten geen gevaren op voor de mens, omdat drinkwaterbedrijven geavanceerdere (en veel duurdere) zuiveringsmethoden gebruiken dan rioolzuiveringsinstallaties.
Karen Slikboer
Lees ook:
- Speciaal toilet voor schoner water (2 september 2014)
- Geneesmiddelen in de Maas (26 augustus 2013)
- Lees meer over geneesmiddelen in drinkwater(bronnen) en waterzuivering in het rapport van de RIVM: Geneesmiddelen in drinkwater en drinkwaterbronnen.
- Er zijn nog geen reacties