Langlopend wachtgeld ex-topman OZG
Plaats een reactieEx-topman Jan Cooijmans vertrok vorig jaar met een langlopende wachtgeldregeling bij de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact naar afkoopsommen voor vertrekkende ziekenhuisbestuurders.
Cooijmans vertrok in september als bestuursvoorzitter van het Groningse streekziekenhuis, met vestigingen in Delfzijl en Winschoten. Uit de kleine lettertjes in de jaarrekening blijkt dat hij vorig jaar een ontslagvergoeding van 38.215 euro toucheerde. Met dat relatief geringe bedrag kwam de ex-topman niet terecht in de top tien van afkoopsommen aan ziekenhuisbestuurders, die Medisch Contact vorige week publiceerde.
Uit een toelichting van de voorzitter van de raad van toezicht Martin Zijlstra (oud-Kamerlid voor de PvdA) blijkt Cooijmans echter drie jaar lang recht te hebben op een suppletieregeling. In dat kader wordt zijn inkomen aangevuld tot het salaris dat hij bij de OZG verdiende. Per maand betaalde het ziekenhuis de ex-topman vorig jaar ruim 9500 euro. Als hij, conservatief gerekend, de helft van dat bedrag over resterende looptijd toucheert, loopt zijn afkoopsom op tot ruim 2 ton. Daarmee zou Cooijmans de zevende plaats in de top tien hebben bezet.
Eerder wees niets op de toekenning van het wachtgeld. Destijds meldde het ziekenhuis dat Cooijmans vertrok na afloop van zijn arbeidscontract. Hij zou bovendien zelf hebben besloten het contract niet te verlengen, omdat hij toe was aan ‘een nieuwe uitdaging’. De raad van toezicht zei dat besluit te betreuren.
Dat Cooijmans ondanks zijn verlopen arbeidscontract en zijn vrijwillig vertrek, toch aanspraak kan maken op de jarenlange inkomensaanvulling, verklaart toezichthouder Zijlstra uit afspraken rond de fusie van de ziekenhuizen St. Lucas en Delfzicht tot de OZG in 2008. ‘We zaten toen met twee directeuren, Cooijmans en Paul van der Wijk. We spraken af dat Cooijmans de eerste drie jaar topman zou zijn, en daarna plaats zou maken voor Van der Wijk. Ter compensatie kon hij toen kiezen voor een vertrekpremie van een jaarsalaris, of een wachtgeldregeling van drie jaar. Hij koos dat laatste.’
Wrang detail is dat Cooijmans’ beoogde opvolger in 2009 vertrok om tweede man bij het Martini Ziekenhuis te worden. De toezichthouders wilden daarom uiteindelijk dat Cooijmans toch zou aanblijven. Hij koos echter voor de wachtgeldregeling. Zijlstra erkent dat dit het ziekenhuis een hoop geld kan kosten. ‘Gezien zijn capaciteiten waren wij ervan overtuigd dat hij elders werk zou vinden. En momenteel is hij ook daadwerkelijk weer aan de slag. Maar er zit natuurlijk wel een zeker risico in.’
Cooijmans, die sinds eind vorig jaar interim-directeur bij de gemeente De Marne is, wil geen commentaar op de wachtgeldregeling geven. ‘Ik begrijp uw verbazing niet’, mailt hij. ‘Zoals bekend heb ik vorig jaar zelf besloten mijn contract niet te verlengen, ondanks een aanbod daartoe van de raad van toezicht.’ Op verzoeken om een nadere toelichting reageert hij niet.
Vorig jaar vertrok ook bestuurder Corien van Niekerk bij de Ommelander Ziekenhuisgroep. De oogarts, die in maart weer aan de slag ging als bestuurster van het private oogziekenhuis Zonnestraal, kreeg geen wachtgeldregeling. De nieuwe raad van bestuur van de OZG bestaat uit Albert Koeleman en Edwin Smit.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Exitpremies bestuurders kosten 3,3 miljoen
- Gouden handdrukken ferm als voorheen
- Afkoopsom Smits veel hoger dan gemeld
- Er zijn nog geen reacties