Kortdurende ischemie verbetert uitkomst bypass
1 reactiePatiënten die een bypassoperatie ondergaan hebben baat bij ischemische preconditionering. Dat betekent dat hun hart kort voor de ingreep meerdere korte perioden van zuurstoftekort ondergaat. De theorie is dat dit het hart juist beschermt tegen een langdurigere periode van ischemie. Complexe hartchirurgie leidt namelijk niet zelden tot schade aan de hartspier.
Het principe van deze methode is al twintig jaar bekend, onder meer uit experimenten met dieren, maar een Duitse groep (Matthias Thielmann e.a.) heeft nu voor het eerst een RCT gedaan, waarbij 162 patiënten de preconditionering ondergingen en 167 patiënten als controlegroep fungeerden. De resultaten staan in The Lancet van deze week.
Voorafgaand aan de bypassoperatie, maar na anesthesie, werd bij de patiënten uit de eerste groep de bloedtoevoer gedurende vijf minuten afgebonden, simpelweg door een bloeddrukband op te blazen op de linkerbovenarm. Daarna werd gedurende vijf minuten reperfusie toegelaten. Deze procedure werd driemaal herhaald.
Na de chirurgische ingreep werden de concentraties troponine I (cTnI) gemeten. Dit eiwit geldt als een biomarker voor schade aan de hartspier. De concentraties waren 72 uur na de ingreep 17 procent lager in de groep die preconditionering onderging dan in de controlegroep. Bemoedigender nog was het gegeven dat een jaar na dato ook de mortaliteit ten gevolge van een hartaanval in de ‘voorbehandelde’ groep aanzienlijk lager lag.
Commentator Michel Ovize wijst er wat dat laatste betreft nog op dat de incidentie van sepsis en beroerte ook lager lag. Dat kan er volgens hem op duiden dat ischemische preconditionering niet alleen gunstig is voor de conditie van het hart na een bypass-operatie, maar voor de algehele conditie.
Henk Maassen
The Lancet 2013; 382: 597-604 en 579-80
Lees ook:
J. van der Meulen
internist, DORDRECHT
Misschien gaan de jaren bij mij tellen dat ik bovenstaand artikel niet begrijp. Er wordt gesteld dat patiënten die een bypassoperatie ondergaan, baat hebben bij dat hun hart kort voor de ingreep meerdere korte perioden van zuurstoftekort ondergaat.
...
Deze korte perioden schijnen als volgt te worden geïnduceerd: “Voorafgaand aan de bypassoperatie wordt bij de patiënten de bloedtoevoer gedurende vijf minuten afgebonden, simpelweg door een bloeddrukband op te blazen op de linkerbovenarm, waarna gedurende vijf minuten reperfusie wordt toegelaten. Deze procedure wordt driemaal herhaald.”
Welke nieuwe anatomische paden zijn er gevonden dat het afklemmen van de arteria brachialis coronair ischemie veroorzaakt? Dienen hartpatiënten van nu af aan geen tabletje of pufje meer onder de tong te doen maar juist onder de oksel?