Kamercommissie verklaart euthanasie controversieel
Plaats een reactieEen hele rij onderwerpen is door de vaste Tweede Kamercommissie VWS als controversieel aangemerkt, waaronder euthanasie en voltooid leven. De commissie zal al deze onderwerpen aan het parlement voorleggen met het voorstel deze controversieel te verklaren. Dat wil zeggen dat zij niet met een demissionair kabinet worden behandeld. Dan is het afhankelijk van de duur van de formatie wanneer deze alsnog aan bod komen.
Arbeidsmarktbeleid in de zorg, ouderenzorg, verpleeghuiszorg, de Wlz, allerlei aspecten van ziekenhuis-, ambulance- en acute zorg, de prijs van geneesmiddelen en markttoezicht in de zorg, behoren wat de commissie betreft ook tot controversiële onderwerpen, net als thema’s die meer op het ethische vlak liggen, zoals vruchtbaarheid, zwangerschapsafbreking en euthanasie. Andere onderwerpen waar de commissie zich niet meer aan wil branden zijn onder meer gegevensbescherming, eigen bijdragen, hulpmiddelenbeleid, de IGZ en de NZa.
Op dinsdag besloot de Eerste Kamer geen enkel wetsvoorstel dat daar in behandeling is, controversieel te verklaren. In het College van Senioren, waarin de fractievoorzitters wekelijks overleggen met de voorzitter van de Eerste Kamer, bleek dat er voor geen enkel wetsvoorstel een meerderheid binnen de Senaat was om behandeling stop te zetten zolang de kabinetsformatie duurt.
Dat betekent dat de behandeling van het initiatiefvoorstel van Pia Dijkstra over het actief donorregistratiesysteem gewoon wordt voortgezet zoals is gepland. De VWS-commissie binnen de Senaat heeft ervoor gekozen om eerst twee deskundigenbijeenkomsten te houden voordat tot stemming overgegaan kan worden. Dinsdag 18 april wordt op een eerste deskundigenbijeenkomst 'de systematiek in breed perspectief' besproken. Dinsdag 23 mei volgt een tweede bijeenkomst, over 'het medisch perspectief en het perspectief van betrokkenen'.
Lees ook:-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties