Kabinet beperkt premiegevolgen zorghervorming
Plaats een reactieMet een tijdelijke rijksbijdrage wil het kabinet de zorgpremiestijging als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg in 2015 beperken tot 20 euro. Dat schrijft minister Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Zonder de rijksbijdrage zou de stijging voor heel 2015 volgens de minister 100 euro per verzekerde bedragen.
In 2015 wordt de huidige AWBZ vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Vakbonden en werkgeversorganisaties waarschuwden eind januari dat dit zou leiden tot een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten. Een deel van de zorg die voorheen uit de AWBZ werd betaald, wordt immers overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet (Zvw), waardoor de Zvw-uitgaven stijgen.
De minister erkent dit en wil zorgen voor een zogenaamde ‘zachte landing’, door 80 procent van de stijging in 2015 op te vangen met de rijksbijdrage. Iets soortgelijks doet de minister bij de inkomensafhankelijke bijdrage, die grotendeels door werkgevers wordt betaald. Na 2015 zal de rijksbijdrage geleidelijk worden afgebouwd naar nul in 2019. De premiestijging voor burgers en bedrijven die daardoor plaatsvindt, zal ‘structureel en lastenneutraal’ worden gecompenseerd, zo heeft het kabinet eerder toegezegd. De wijze waarop dat gebeurt is ‘onderdeel van de reguliere jaarlijkse besluitvorming’, aldus Schippers.
De premiestijging van 20 euro in 2015 komt overigens bovenop de reguliere premiestijgingen. Ook is er nog geen rekening gehouden met het feit dat de minimumeisen aan de solvabiliteit van verzekeraars in verband met de hervormingen worden verhoogd. Ook dat kan tot premieverhoging leiden.
Lieke de Kwant
De brief van minister Schippers
Lees ook:
Vrees voor stijging premie ziektekosten
- Er zijn nog geen reacties