VNG: ‘Inwoners worden de dupe van nieuwe Wmo’
1 reactieDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat inwoners door uitvoeringsproblemen de dupe worden als de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de verantwoordelijkheid wordt van de gemeenten. De VNG noemt dit in een ledenbrief onacceptabel.
De VNG valt onder meer over nieuwe wijzigingen in het wetsvoorstel Wmo. In de nieuwe Wmo wordt persoonlijke verzorging de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Maar de gemeente zou deze zorg volgens de nieuwe wijzigingen niet hoeven te leveren als de inwoner in aanmerking komt voor verzorging in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit zou 95 procent van de doelgroep betreffen; cliënten met somatische problematiek. De andere 5 procent betreft mensen met cognitieve problemen en die vallen onder de Wmo. Volgens de VNG is de omschrijving van het verschil vaag; iemand onder de douche zetten of aankleden is Zvw en iemand begeleiden bij het douchen of aankleden is Wmo. VNG vreest een ‘enorm afschuifrisico’. Zorgverzekeraars kunnen kiezen wie ze niet bedienen en die mensen zouden ‘opeens’ door de gemeenten moeten worden geholpen. Welke mensen dat zou betreffen, is volgens VNG volstrekt onduidelijk.
Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG wordt aanstaande vrijdag besloten of de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten door kan gaan. Vooralsnog heeft de VNG haar medewerking aan de decentralisatie opgeschort, zo staat in een ledenbrief van de VNG.
Simone Paauw
Lees ook:
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is voor de burger? Nu is het nog zo dat het uit de algemene middelen wordt betaald waaraan iedereen bijdraagt. Met de kabinetsplannen wordt de rekening neergelegd bij de gemeentes en dus bij de burgers van di...e gemeentes. In rijke gemeentes zal dat niet tot problemen leiden, of in gemeentes waar relatief weinig mensen wonen met WMO-behoeftes. Maar de gemeentes met veel mensen met WMO-behoefte wordt de rekening neergelegd bij de burgers van die gemeente. De gevolgen kunnen zijn lastenverzwaring of uitholling van het dienstenniveau in zo'n gemeente, of het betekent voor de WMO-behoeftige dat ze minder krijgen dan nodig. Er ontstaat dus een grote ongelijkheid binnen Nederland. Is het niet juist de taak van de centrale overheid dit type problemen te voorkomen? Rechtsongelijkheid kan toch niet het doel zijn van een regering van een beschaafd land.