In LangeLand werkten 'ondermaatse' artsen
4 reactiesBij het LangeLand Ziekenhuis werkten eind 2011 een aantal medisch specialisten die volgens de raad van bestuur ‘niet aan de maat’ zouden zijn. Dat blijkt uit een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het kwakkelende ziekenhuis in Zoetermeer.
Volgens de brief startte het ziekenhuis ‘procedures’ tegen de specialisten. In 2011 werden twee toelatingsovereenkomsten met medisch specialisten ontbonden, licht woordvoerster Jeanette Koster van het LangeLand Ziekenhuis desgevraagd toe. ‘Hierbij speelde disfunctioneren een belangrijke rol.’ Een andere medisch specialist doorliep een mediation-traject, ‘waarna een sterke verbetering in het functioneren optrad’, aldus Koster. Ten slotte werd een oude tuchtzaak tegen een arts is in hoger beroep niet ontvankelijk verklaard. Welke specialismen het betreft, wil het ziekenhuis niet kwijt. ‘Op dit moment zijn er geen disfunctionerende specialisten in het LangeLand Ziekenhuis. ‘
Het ziekenhuis stelde het disfunctioneren van de artsen aan de orde in het jaargesprek met de IGZ. De afhandelingsbrief die de inspectie het ziekenhuis naar aanleiding van dit gesprek op 20 december 2011 toestuurde, werd eerder dit jaar met vertraging van ruim een jaar openbaar.
In hoeverre het oordeel van het toenmalige bestuur samenhangt met de destijds bestaande spanningen tussen de ziekenhuistop en de medische staf, is onduidelijk. Uit het laatste jaarverslag dat het LangeLand Ziekenhuis openbaar maakte, blijkt dat er vóór 2011 sprake was van een vertrouwenscrisis. De negentig medisch specialisten hadden ‘moeite met de manier waarop het ziekenhuis werd bestuurd’, aldus het verslag.
De vertrouwenscrisis werd destijds bezworen door de invoer van een nieuw bestuursmodel, waarin de voorzitter en de vicevoorzitter van de medische staf medeverantwoordelijk werden voor de besturing van het ziekenhuis. Bestuurder Hylke Stokvis, verantwoordelijk voor de medische portefeuille, vertrok eind 2010. Een halfjaar later, nadat de financiële problemen van het ziekenhuis in volle omvang bekend waren geworden, vertrok ook topman Paul Ansems.
In het jaargesprek met de inspectie kwam ook de verhouding tussen de ziekenhuistop en de medische staf aan de orde. Zo viel het de IGZ op dat de beleidsvisie van de medische staf in het jaardocument 2010 ontbrak. Toenmalig interim-bestuurder Anne Jonkman benadrukte daarop dat de medische staf wel een ‘heel grote rol’ speelde bij de totstandkoming van het jaardocument, en er ‘vierkant achter’ stond.
Mathijs Smit
Lees ook:
- LangeLand in kritieke toestand (Medisch Contact, 26 maart 2013)
- Langeland krijgt Goudse internisten (Medisch Contact, 11 september 2012)
- Kwart miljoen voor LangeLand-baas (Medisch Contact, 3 april 2012)
- Voor de laatste ontwikkelingen bij het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, lees het MC-dossier
N.A. Terpstra
huisarts, HOOGKARSPEL
Ik krijg wel plaatsvervangende schaamte bij de reactie van de heer Keppel Hesselink, die overigens geen echte professor is maar basisarts. Het is wel schrijnend dat uitgerekend deze zeer omstreden kwakzalver hier als moreel kompas wil fungeren voor d...e beroepsgroep journalistiek terwijl juist hij zich in de publiciteit stort met de titel 'professor' die niet van een reguliere wetenschappelijke instelling afkomstig is maar van een flutschool in Duitsland. Daarnaast zijn er hoegenaamd geen publicaties van hem in tijdschriften met enige reputatie. Als freelance medewerker van de NCRV zal hij wel bekend zijn met het bijbelcitaat: "En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?" of: "Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen."
Gelukkig heeft deze nieuwssite ook voor hem een opwekkende, pakkende en juiste kop bij een lezenswaardig artikel: "Orthomanueel arts mag kwakzalver heten", daar knapt een mens van op!
A.L. Cense
Psychiater, STOUTENBURG
Ik kan me gedeeltelijk vinden in het commentaar van collega Keppel-Hesselink. Maar alhoewel hij natuurlijk gelijk heeft w.b. de psychologie van belonen en straffen, acht ik een nadruk op positieve berichtgeving inmiddels even maligne als de negatieve... variant. In een bredere context bekeken zijn beide immers onderdelen van een in de cultuur ingeslopen "leugenindustrie" waar de waarheid ondergeschikt wordt gemaakt aan belangen. Het geaccepteerd zijn van spindocters in de politiek moge daarvan als symbool gelden, omdat boerenverstand natuurlijk zegt dat het functioneren van een democratie niet kan zonder zo objectief mogelijk geïnformeerde burgers. Als berichtgeving rond de zorg het karakter krijgt van een reclameboodschap, vernietigt het op dezelfde manier vertrouwen. En ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar bij mij gaan door communicatieadviseurs beheerde huisorganen al jaren ongelezen, als oninteressant, de prullenmand in....
prof. dr. J.M. Keppel Hesselink
arts-pijnbehandelaar, Bosch en Duin
Wat hier opvalt is de schokkende discrepantie tussen de Medisch Contact kop: "In LangeLand werkten 'ondermaatse' artsen" en de inhoud van de brief van de inspectie waar naar verwezen wordt. In die brief staan namelijk een groot aantal onderwerpen, en... slechts een klein zinnetje: "Intern heeft het bestuur een aantal medisch specialisten geoormerkt als ‘niet aan de maat’ en hierop procedures gestart."
Er staan in die bief dus ook veel andere onderwerpen die een journalistieke kop zouden kunnen krijgen, ten minste 10. Het onderwerp dat nu uitgelicht is, is wederom een uiting van dekritikasterige houding van onze samenleving naar artsen in het algemeen, en geeft daar verder voeding aan!
Het is duidelijk dat de medisch journalisten sinds de laatste jaren niet aan 'picking the low hanging fruit' doen, maar zoeken naar een stok om de hond te slaan. Deze kop is een sprekend voorbeeld daarvan.
Ik heb inmiddels minachting gekregen voor journalisten in het algemeen; ik zie ze als katalysatoren van onvrede, kritiek en straf in onze maatschappij. Terwijl we vanuit de psychologie toch heel goed geleerd hebben, dat positieve veranderingen gestimuleerd worden door beloningen, en niet door straf.
Het zou een goede oefening zijn, als Medisch Contact een van haar journalisten de brief in handen geeft, en vraagt naar een suggestie voor een positieve kop met artikel, en die dan ook naast dit bovenstaande verhaal plaatst, om de discussie van onze masochistische inslag aan te zwengelen.
Meer kennis over de kunst van het positief uitvergroten en de impact van negatieve uitvergrotingen van feiten in de pers over medische zaken zou een hot topic binnen de geneeskunde moeten worden.
Alleen zo kunnen we de lawine van negativiteit in en over de zorg bestrijden, door het mechanisme ervan benoembaar te maken.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN
De reactie van collega Keppe;-Hesselink raakt een hele gevoelige snaar in de huidige Nederlandse Democratie. De journalistiek lijkt meer bezig te zijn met hype's en sensatie dan met hun primaire taak: Informatie voorziening. Waar zijn de redactionele... stukken waarin de problematiek van de gezondheidszorg eens fundamenteel wordt uitgezocht, waar blijven de stukken die onze bevolking in staat stelt een gefundeerde politieke keuze te maken? Wanneer blijven ministers eindelijk eens weg uit programma's als Pauw en Witteman? Een minister heeft geen persoonlijke mening, zij dienen het beleid van het kabinet uit te dragen. Zolang wij in Nederland bezig blijven met een cultuur die hype's en sensatie tot het hoogste goed van de nieuwsvergaring blijven verheffen, zullen we dit soort koppen voor lief moeten nemen. En zeker als een haagse politiek zich hier voornamelijk door laat leiden.