Huisartsen West-Friesland vinden ANW-diensten te zwaar
1 reactieHuisartsen in de regio West-Friesland (in Noord-Holland) vinden de ANW-diensten op de huisartsenpost te zwaar en voelen zich overbelast. De 22 huisartsen zijn niet tevreden over de oplossingen van het management van de Zorgkoepel West-Friesland voor het ‘oneigenlijk gebruik van de huisartsenpost’.
Dat schrijven zij in een manifest, waarin zij een aantal eisen stellen die – wat de huisartsen betreft – voor het einde van het jaar moeten worden gerealiseerd.
De huisartsen eisen dat de huisartsenpost van naam verandert en binnen drie maanden spoedpost gaat heten. Daarmee moet worden uitgedragen dat een consult buiten reguliere werktijden alleen mogelijk is het om een spoedgeval gaat. Ook stellen ze dat de huisartsenpost niet meer moet fungeren als doorgeefluik, loopjongen of afvoerputje voor andere organisaties in de gezondheidszorg, zoals apotheken, de ggz of de tandarts en dat deze ook een rechtstreeks telefoonnummer moeten hebben in de ANW-uren. Daarnaast vinden de West-Friese huisartsen dat de spoedzorg voor ouderen moet veranderen en dat in verpleeghuizen waarin specialisten ouderengeneeskunde overdag hoofdbehandelaar zijn, deze ook verantwoordelijk worden voor de ANW-zorg. Ook moeten huisartsenpraktijken overdag beter bereikbaar zijn voor patiënten, bijvoorbeeld door in de ochtend spoedplekken vrij te houden voor patiënten van de huisartsenpost. En patiënten die om 16.55 uur bellen moeten nog diezelfde dag door de eigen huisarts kunnen worden gezien. Ten slotte willen de opstellers van het manifest dat de druk van de nacht minder wordt, zodat ze de mogelijkheid krijgen om tijdens de nachtdienst een paar uur te slapen, in een slaapkamer zonder lawaai of onrust.
Het manifest van de huisartsen is positief ontvangen door Zorgkoepel West-Friesland, zegt bestuurder Stefan Koomen. Volgens Koomen is de relatie tussen de zorgkoepel en de betrokken huisartsen prima en wordt het manifest gezien als een uitnodiging om te gaan werken aan oplossingen. ‘We zien dat de praktijkhoudende huisartsen het enorm zwaar hebben met de ANW-diensten en ik maak me al langere tijd zorgen over het zichtbaar afnemende werkplezier. Een meerderheid van de in het manifest genoemde pijnpunten erkennen wij dan ook. Maar een aantal van de aangedragen oplossingen is wat ongenuanceerd en vergt meer analyse en afstemming met ketenpartners. Zo kun je de naam huisartsenpost niet opeens veranderen in spoedpost en zeker niet alleen in West-Friesland. Daar zou landelijk naar moeten worden gekeken. Ook kun je niet een aantal zaken, zoals klachten aan het bewegingsapparaat, uitsluiten op de hap. Dat vergt grote aanpassingen aan de triage. Maar het is wel een goed idee om de spoedzorg in de toekomst breder te maken en bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en verpleegkundigen in te zetten.’
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Basisarts ouderengeneeskundige
ANIOS, Gieten
Niet alleen huisartsen West-Friesland, basisarts verpleeghuis regio Drenthe vinden ook ANW-diensten te zwaar. 1 arts voor alle bewoners van 2 grote organisaties van het hele Drenthe.