Hartchirurgie HagaZiekenhuis klimt uit dal
Plaats een reactieDe afdeling Cardiothoracale chirurgie van het HagaZiekenhuis had grote problemen, maar volgens een inspectierapport zijn de zaken weer grotendeels op orde.
De afdeling had een crisis doorgemaakt, en was daarom een aantal weken gesloten. Na een bezoek op 17 juni dit jaar constateert de inspectie dat een aantal veranderingen is doorgevoerd, waardoor de afdeling weer op orde is, aldus een rapport dat op 19 december uitkwam.
Bij de crisis in maart 2013 was volgens Marjolein Tasche, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, ‘een patiënt niet volgens protocol behandeld’, en daarom nam het ziekenhuis de maatregel om de patiënt over te plaatsen. Alle cardiochirurgische operaties werden vervolgens gestaakt. Omwille van de privacy gaf het ziekenhuis geen details vrij over het hoe en wat, maar wel was bekend dat het hoofd van de afdeling was vervangen, dat er ruzie was tussen de vier hartchirurgen en dat een van de hartchirurgen doelbewust te lage sterftecijfers had doorgegeven aan de wetenschappelijke vereniging. Het radioprogramma Argos bracht dat aan het licht, en meldde ook dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling Cardiochirurgie. Volgens het ziekenhuisbestuur klopte dat niet, maar was er wel sprake van gebrekkige samenwerking tussen de chirurgen.
De sterftepercentages van het HagaZiekenhuis liggen volgens de grafieken in het inspectierapport in de jaren 2010-2013, voor bypassoperaties en aortaklepvervangingen afzonderlijk op het niveau van de rest van Nederland. De sterftepercentages van bypassoperaties gecombineerd met aortaklepvervanging liggen wel hoger dan het Nederlandse gemiddelde. In 2013 is het opgelopen tot 9,1 procent, terwijl het Nederlands gemiddelde onder de 5 procent ligt. Ook in 2011 en 2012 waren deze percentages hoger dan gemiddeld met 6,6 procent in beide jaren. De inspectie doet hier echter geen uitspraken over, omdat ‘zij beseft dat de casemix een nuancering van de mogelijke conclusies indiceert.’
De leiding van de afdeling is nu vrijwel volledig op orde volgens het inspectierapport, de bezetting is krap, maar de cardiothoracaal chirurgen voldoen aan de eisen. Enige punt is nog dat zij twee van de drie verplichte IFMS-gesprekken nog moeten voeren. De samenwerking en professionaliteit is ook op orde, maar de aiossen en anesthesiemedewerkers moeten wel beter worden ingewerkt. De transparantie is verder voldoende, maar de norm van 600 openhartoperaties is in 2013 niet gehaald, de teller bleef hangen op 560 operaties. Dit kwam echter mede doordat de afdeling tijdelijk was gesloten, volgens het rapport, want in de jaren 2010-2013 vonden jaarlijks gemiddeld 800 operaties plaats. Ook de dossiervoering van ontslagbrieven kan beter.
Heleen Croonen
@heleencroonen
Lees en luister ook:
- Er zijn nog geen reacties