Gratis werken voor AMC
1 reactieHet Academisch Medisch Centrum heeft uitkeringsinstantie UWV gevraagd of het werkloze jonge specialisten met behoud van uitkering ‘de gelegenheid mag geven hun vak in het ziekenhuis te onderhouden’, schrijft de Volkskrant 14 december.
Volgens de krant doet het Amsterdamse ziekenhuis dit ‘tot verbijstering van veel jonge specialisten’. Het gaat in eerste instantie om vier stage-achtige banen voor de duur van twaalf maanden, zegt een woordvoerder van het AMC tegen de krant. De jonge specialisten moeten naast hun werk onder meer een sollicitatietraining volgen. Het andere voorbeeld dat de krant noemt is het Rijnland Ziekenhuis, waar jonge orthopeden gratis uren draaien.
Veel jonge klaren hebben moeite met het vinden van een baan in hun vakgebied. Dat bleek onder meer uit een enquête in mei van de Jonge Orde en de LVAG (pas gefuseerd tot ‘De Jonge Specialist’). Ruim 5 procent van de 868 enquêtedeelnemers was werkloos. Jonge klaren die wel werk hadden, moesten vaak genoegen nemen met tijdelijk werk, 10 procent van deze mensen kreeg onder cao-niveau betaald. Er deden toen ook al verhalen de ronde dat specialisten gratis werkten, om aan de registratie-eisen te kunnen blijven voldoen. De Volkskrant heeft een aantal van deze jonge specialisten anoniem gesproken en schrijft dat het makkelijker is om een wielrenner over doping te spreken, dan een jonge klare over gratis werken.
De Jonge Specialist werkt aan een noodplan dat ongeveer tweehonderd extra banen moet gaan opleveren bij maatschappen van vrij beroepsbeoefenaren. Daarnaast wordt het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten met honderd plekken per jaar verlaagd, zo staat in het opleidingsakkoord dat de minister in oktober sloot met veldpartijen.
Heleen Croonen
Lees ook:

RJJ van Es
MKA-chirurg (kaakchirurg), BILTHOVEN
En het zal zeker in een aantal academische ziekenhuizen nog gekker worden.
Door 2 belangrijke oorzaken:
De generatie artsen die gewend waren in een maatschap te werken en rond 2002 verplicht rijksambtenaar werden sterft uit. Velen in deze groep met... een arbeidsethos dat de patient voor gezin en vrienden stelt, werkt nog regelmatig 12uur+ per dag. Zij moeten worden vervangen door 1,5 maar zoveel nieuwe generatie artsen.
De bulk "administratieve red tape" dijt exponentieel uit, deels onterecht onder het mom van "patientveiligheid" en "defensief handelen", deels terecht wegens registratie en analyse van "kwaliteit van zorg" waardoor echter de de effectieve zorg/uur afneemt, zonder dat daar een adequate vergoeding tegenover staat.
Wat is er logischer dan daar gratis zorgverleners voor in te zetten?
Maar er komt vast een moment dat 'zij die niet genoemd mogen worden' - de verzekeraars - ook die financiering gaan overnemen.
RJJ van Es UMCUtrecht