Forensische zorg moet 17 miljoen bezuinigen
Plaats een reactieDe forensische zorg zal het volgend jaar met 17 miljoen euro minder moeten doen. Dat hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie en GGZ Nederland met elkaar afgesproken in een nieuw akkoord.
In het akkoord is ook afgesproken dat de forensische zorg, net als de reguliere geestelijke gezondheidszorg, in 2013 overstapt op prestatiebekostiging. Door de invoering van prestatiebekostiging zou de aansluiting tussen forensische en reguliere geestelijke gezondheidszorg verbeterd moeten worden. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg stelde afgelopen zomer in een advies aan de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Volksgezondheid juist dat er forse uitbreidingen nodig zijn in de ggz om die aansluiting tussen ggz en forensische zorg te verbeteren. Een uitbreiding van het aantal zogenoemde (F)ACT-teams zou moeten worden gefinancierd uit de voorgenomen beddenreductie in de ggz.
In het nieuwe akkoord is afgesproken dat er in 2012 minder zorg door het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt ingekocht bij zorgaanbieders. Ook zouden de Forensisch Psychiatrische Centra en de Forensisch Psychiatrische Klinieken reservecapaciteit moeten inleveren. Bovendien stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er momenteel een overschot is aan behandelcapaciteit door een dalend aantal tbs-opleggingen.
Simone Paauw
Lees ook:
- Uitbreidingen ggz nodig voor forensische keten
- Psychiaters blij met nieuw akkoord ggz
- Dwang met mate
- Gedetineerde is patiënt óf verdachte

-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties