Ervaring bepaalt voorschrijfgedrag specialisten
1 reactieSpecialisten laten zich bij de keuze voor een geneesmiddel nog te weinig leiden door de kosten. Ze zijn niet altijd op de hoogte van de kosten van een geneesmiddel en vooral de ervaring met een bepaald geneesmiddel beïnvloedt hun voorschrijfgedrag.
Dat stelt het Nivel na onderzoek over het voorschrijven en afleveren van cholesterol- en bloeddrukverlagers in tien ziekenhuizen en zes openbare apotheken. Voor het onderzoek zijn 36 semigestructureerde interviews gehouden met zorgverleners van twee academische en acht perifere ziekenhuizen. Dit waren internisten, cardiologen, ziekenhuisapothekers, en daarnaast ook openbaar apothekers. De focus lag op het extramuraal voorschrijven.
Medisch specialisten schrijven voor op merknaam, onder andere vanwege het gemak: merknamen zitten beter in de pen. Maar er zijn meer factoren, zowel arts- als patiënt- als geneesmiddelgerelateerde. Wat die eerste betreft, speelt bijvoorbeeld de ervaring een rol die een medisch specialist met sommige middelen heeft. Die ervaring wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de opleiding en door het assortiment van de ziekenhuisapotheek. Ook de kennis van de medisch specialist over resultaten van wetenschappelijke studies heeft invloed op zijn keuze. De meeste ondervraagde specialisten vinden zichzelf weinig kostenbewust en laten kosten niet meespelen in hun keuzes.
Ook therapietrouw speelt een rol in het voorschrijven van duurdere merkgeneesmiddelen. De patiënt heeft een voorkeur voor een merk of de patiënt krijgt steeds verschillende varianten van een generiek middel, waardoor verwarring ontstaat of waardoor er andere bijwerkingen optreden.
In 2009 werd volgens Vektis-cijfers gemiddeld 38 procent van de in ziekenhuizen extramuraal voorgeschreven statines generiek afgeleverd, voor bloeddrukverlagers was dat 68 procent. Redenen voor de verschillen bleven in dit onderzoek onderbelicht. Daarom startten Nederlandse Internisten Vereniging en de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie in 2011, het project ‘Doelmatig voorschrijven’. Het onderzoek van Nivel is bedoeld om de oorzaken van die verschillen te achterhalen. De beroepsverenigingen geven hiermee een vervolg aan de afspraak uit 2010 tussen de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het ministerie van VWS om de kosten voor geneesmiddelen in de tweede lijn met 30 miljoen op jaarbasis te verminderen. Ter ondersteuning gaf de OMS de ‘Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten’ uit.
Simone Paauw
- Lees het artikel over het onderzoek:Specialisten leggen duur voorschrijven bloot
- Onderzoek Nivel: Duurder merkgeneesmiddel lang niet altijd nodig
Lees ook:
- Het mes in de maagzuurremmers
- Specialisten gaan doelmatig voorschrijven
- Ook specialisten moeten doelmatig voorschrijven
- Meer generiek voorschrijven
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.C.B.M. Rensing
huisarts, 'S-GRAVENHAGE
Wegens een collumfractuur werd een 86-jarige patiente van mij opgenomen.
Orienterend lab leverde een niet nuchtere glucose van 8.1 op.
De internist werd geraadpleegd.
De AIOS kwam langs en adviseerde geen behandeling in te stellen bij glucose waarden... onder de 15.0.
Bij hogere waardes kon gestart worden met :...Januvia.
Een peperdure DPP4-remmer is kennelijk bij deze internist in opleiding de eerste keus bij een ongecompliceerde DM-2 bij een hoogbejaarde.
Ik vermoed dat zij recentelijke een pennetje van een MSD-artsenbezoeker in ontvangst mocht nemen.
Jos Rensing, huisarts den Haag